Am instalat Windows Vista Home Premium (cu licenta) acum un an si jumatate. Mi-a placut interfata Aero, mi-a placut modul actual in care arata ferestrele si faptul ca sistemul parea mult mai stabil cu Vista decat cu XP.

Sistemul pe care l-am instalat este unul relativ vechi. Un AMD Athlon XP 2200+ 1.80Ghz, cu 2GB RAM si  un NVIDIA GeForce4 MX 440 AGP8X. Pe Windows XP isi facea insa treaba foarte bine, mai ales datorita memoriei RAM suficiente.  Si cum sistemul era folosit pentru text si prelucrare foto, dar nu neaparat si pentru jocuri 3D, si placa video era suficienta.

Prima buba intalnita a fost imposibilitatea de a folosi interfata Aero din cauza placii video care nu este suficient de puternica pentru a o reda. Apoi, la doar 2 saptamani, dupa o serie de BSOD-uri (Blue Screen of Death, adica prabusiri ale sistemului), am aflat si ca o minora nesincronizare intre cele doua placute de memorie RAM, tolerata fara probleme de XP, este fatala pentru Vista. Asadar, de atunci incoace, sistemul ruleaza doar cu 1GB de RAM.

Ce am aflat intr-un an si jumatate de Vista (din fericire il am si pe un laptop, care ruleaza Aero).

1.  Cerintele video si RAM ale sistemului sunt nejustificat de mari. Un sistem de ultima generatie le va face fata cu succes, dar e bine sa aveti 2GB de RAM si o placa video de gameri pentru a fi confortabili.

2. Dupa instalarea lui SP1 au aparut dificultati cu softul antivirus (Trend Micro), cat si cu alte programe.

3. 18 luni dupa instalare, si fara prea multe instalari/dezinstalari ulterioare de programe,  Vista se misca cu cel putin 30% mai incet decat inainte. Observatie ‘ochiometrica’. In ultimele saptamani, se misca frustrant de incet, fara un motiv aparent, sau detectabil.

4. Interfata Aero rocks, dar este totusi semnificativ in urma interfetei de pe un Mac, de exemplu. Nu vorbesc de Linux, pentru ca ma refer la sisteme de operare accesibile si inteligibile de publicul larg.

5.  Isterizante sunt si toate cererile de confirmare a unei actiuni, din motive de securitate. Dupa un timp iti faci obiceiul de a le ignora complet (mi-a fost lene sa caut de unde sa le dezactivez).

6.  Jocuri 3D pe Vista? Doar cu minim 2GB de RAM, un procesor si un card video de ultima generatie.

7. Gadgeturile si widgeturile rulz. Din nefericire, in lipsa unei oferte zilnice sau saptamanale de astfel de 2-3 gadgeturi, prezentata de Windows, am ramas la cele selectate acum un an jumate. Desi sunt mii, si unele cred ca ar fi chiar interesante.

8. Windows Media Center este complet inutil pentru rularea unui DVD, constrangerile sunt prea mari pentru a rula linistit MP3-uri, pretty worthless. Iar Windows Media Player este in continuare unul dintre cele mai nereusite playere de video/muzica de pe piata.

9. Conectivitatea cu dispozitivele Bluetooth sucks in continuare. Dar dupa ceva lupte reusesti.

10.  Windows Mail este in schimb un program foarte bun pentru mailuri, care aproape ca m-a facut sa nu mai folosesc Outlook-ul.

Concluzia mea? Daca aveti XP, ramaneti la XP, cu toate SP-urile. Nu pierdeti absolut nimic.

Daca vreti musai sa upgradati, tineti minte ca va fi nevoie cel mai probabil si de un upgrade hardware. Moment in care poate ati vrea sa incercati pentru 2-3 ani (doar nu tineti un computer mai mult) si un Mac… Eu asta o sa fac pentru desktopul de acasa.

Iar daca nu gasiti decat PC-uri cu Vista preinstalat, atunci musai alegeti cele mai puternice configuratii pe care vi le permite buzunarul. Altminteri combinatia Vista cu PC slab duce la consum marit de calmante.

Astea sunt unele dintre concluziile si opiniile mele. Ascult cu atentie si parerile voastre cu privire la Vista… :)

Tagged with:  
Share →

One Response to Windows Vista, 1.5 ani mai tarziu. Concluzia.

  1. bazilide says:

    si eu am fost incantat de interfata aero dar in ultimul an am folosit-o doar de cateva ori
    ma dispera, chiar si dupa SP1, timpul nepermis de mare pt afisarea continutului unui folder, pt copierea de pe o partitie pe alta a unor fisiere
    ma mai dispera timpul foarte mare de cautare pe desktop, cum draq pe net ai rezultatul in cateva secunde iar pe propriul desktop, cu documente indexate si etichete, mai ca adormi
    windows mail in general ok doar c a se incarca relativ greu, o fi inbox-ul meu foarte mare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card