7 ani de ghinion. Cam atat poarta dupa ea o oglinda sparta, daca imi aduc bine de superstitiile bunica-mii. Interesant este insa ca o oglinda poate sa te supere foarte mult – chiar intr-atat incat sa o spargi – dar nu e vina ei pentru ce arata, atat timp cat, evident, nu este una deformata.

Wikileaks, site-ul care a dezvaluit pana acum mii de documente secrete despre razboiul din Irak, o comite din nou dezvaluind zeci de mii de documente confidentiale ale administratiei americane, mai precis ale diplomatiei americane. Care, prin sine, este o oglinda cat mai obiectiva posibil a lumii in care traim, si asta pentru ca functionarii de la ambasade, in special cei insarcinati cu redactarea de analize despre tara in care se afla, sunt printre cei mai inteligenti indivizi pe care ii poti gasi intr-o administratie, oricare ar fi aceea.

Documentele nu le gasiti pe wikileaks, ci pe site-urile marilor ziare partenere: The Guardian, New York Times, Le Monde… si asta pentru ca multe dintre ele contin nume de persoane care si-ar putea pierde viata in cazul in care le-ar fi publicate de oricine. Macar ziarele respective pot (si asa au si facut) cenzura datele personale.

Cateva concluzii personale pe tema data…

1. Este Sarkozy “Imparatul Gol”, asa cum scriu diplomatii americani spre casa? Da, este.

2. Este Berlusconi un individ mai preocupat de petreceri si insignifiant, asa cum e vazut de americani? Da, este.

3. Este Merkel (madam Teflon :D ) lipsita de imaginatie si greoaie in decizii? Da, este.

4. Vor liderii arabi atacarea Iranului, chiar mai mult decat americanii? Da, vor.

5. Spioneaza americanii Natiunile Unite? Da, dar nu numai ei, toti o fac, si britanicii si rusii si chinezii, toata lumea

6. Este Putin “Alfa male” si Medvedev “Robin?” (partenerul cam gay al lui Batman)? Da, sunt.

Ma opresc aici, pentru ca despre capitolul Romania inca nu s-a scris nimic (nu suntem atat de importanti). Din cele de mai sus reiese doar o singura chestie: toata lumea stia deja ca asa stau lucrurile. Numai ca in limbajul diplomatic, cand ai vrea sa zici “Presedintele roman este un idiot si un incapabil”, iti iese “Presedintele roman este un partener respectabil de discutii”. Cand ai vrea sa zici “Arabii ne freaca la icre de 2 ani sa atacam Iranul dar noua ne e cam frica”, iti iese “Vrem sa intindem o mana Iranului, in consens cu liderii lumii arabe”. Cand ai vrea sa ii zici lui Berlusconi “Bai macaronar imputit, nu mai bali la nevasta-mea”, iti iese “Ooo, dar ce mai faceti, eee, la vita e bella, eee?”. Iar pe Sarkozy il perii frumos pe umeri si te faci ca nu vezi ca si-a pus trei flecuri suprapuse ca sa nu mai para pitic.

Cu alte cuvinte, toata mizeria asta diplomatica a fost data la o parte de dezvaluirile Wikileaks. Dar de suparat, n-o sa se supere nimeni pe americani, pentru simplul motiv ca toti au documente similare in cancelariile lor. Toti ii spioneaza pe ceilalti. Toti le fac caracterizari clare, concise, tari, pentru ca politicienii aflati la conducere sa inteleaga cu cine au de-a face (asta nu inseamna ca caracterizarile nimeresc intotdeauna).

Singura treaba care pute rau este modul in care au fost facute dezvaluirile. Daca cumva aceasta gaura de securitate nu se va acoperi, atunci Statele Unite isi vor pierde definitiv imaginea de super putere, cazand in derizoriu. Si aici este poate partea cea mai perversa a democratiei. Secretul de stat ar trebui totusi respectat, pentru ca si mizeriile diplomatice au rolul lor: acela de a pastra lumea in echilibru.

Altminteri, daca Sarkozy ii dadea o directa de dreapta lui Base in falca atunci cand il calca pe bombeuri, ce s-ar fi intamplat intre Romania si Franta?

Uneori – si acesta este si cazul de fata – e mai bine ca oglinda sa fie sparta. Asa, poti sa-i arati celuilalt doar o mica bucatica din el, aia frumoasa. Asa functioneaza lumea. Altfel, ai sapte ani de ghinion.

Tagged with:  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card