In urma cu 18 ani cateva mii de nebuni au iesit pe strazi in Timisoara, Bucuresti si alte orase pentru a zgudui un sistem mai greu decat tot fier-betonul ingramadit in monstruozitatea numita Casa Poporului.

Unul dintre strigatele care razbatea din pieptul lor pe strazile principale ale oraselor era ‘Vom muri si vom fi liberi’. Unii dintre ei au si murit. Si nu putini.

Timp de 18 ani am privit siderati cum ei au murit si altii au fost liberi. Au fost liberi sa ne dea cu batele de mineri in cap. Au fost liberi sa ucida, sa minta, sa fure, sa insele, sa cotropeasca, sa batjocoreasca, sa reactiveze criminali si dementi securisti, dar mai ales sa violeze moral un popor intreg. Au fost liberi sa promita mult si sa faca putin. Au fost liberi sa faca mafii si cardasii, dar sa nu fie trasi la raspundere. Si au fost liberi sa compromita orice idee de societate civila, atunci cand au luat liderii de opinie si i-au transformat in marionete jalnice.

Ne-am facut-o cu mana noastra, caci in frumoasa si originala democratie romaneasca am vazut neputinciosi cum orice am ales a fost ori inutil (caci au votat altii mai destept), ori s-a transformat peste noapte dintr-o idila intr-un cosmar.

Este de mirare atunci ca, 18 ani mai tarziu, peste jumatate dintre romani nu mai vor sa mearga la vot? Este de mirare ca astazi gandim ca vietile intrerupte prematur acum 18 ani s-au jertfit degeaba? Este de mirare ca scarba care ne-a cuprins ne face sa votam de peste un deceniu doar negativ?

Nu, nu este de mirare. Vinovati sunt ei, politicienii care si-au batut in mod constant joc de cei care i-au ales. Dar mai e ceva. Mult mai trist. Poporul asta s-a eliberat prin jertfa celor putini, pentru ca cei multi sa planga apoi dupa catuse. Cum altfel s-ar explica alegerea constanta in toate posturile de raspundere a celor cu aspect, gandire si comportament de tatuci? De stapani? Iar vina a tot ceea ce s-a intamplat in acesti 18 ani de mizerie ne apartine noua. Pentru ca s-a votat iresponsabil. Am votat, iar apoi nu i-am tras la raspundere. Am votat, iar apoi i-am lasat sa-si faca de cap.

Duminica iarasi mergem la vot. Sau, mai bine spus, ‘se merge’ la vot.

Aud deja multa lume spunand, cel putin in Bucuresti, ‘daca ala n-a facut, sa vina ceilalti, poate ei vor face’. Sa vina tati, sa vina. Ce conteaza ca sunt aceleasi triste figuri? Ce conteaza ca limbajul lor se reduce de multe ori la analfabetisme si la capete (metaforice sau nu) in gura? Ce conteaza ca n-au nicio viziune si niciun plan concret pentru orasul pe care urmeaza sa-l conduca? Ce conteaza ca promisiunile lor fantasmagorice n-au nicio legatura cu realitatea?

Ce trist ca guvernarile ‘democrate’ anterioare si-au batut joc cu prisosinta de ‘contractele’ incheiate cu cei pe care i-au condus. Ca astazi nimeni nu mai este impresionat de programe, de planuri, de harti, de proiecte, de angajamente, si ca preferam balciul ieftin si loteria electorala. Ca un drept castigat cu sange a ajuns sa valoreze fix cat un scuipat de pretendent la tronul de primar. Ca stim la perfectie sa gasim vinovatii, dar nu stim sa ne gasim adevaratii slujitori publici. Si in fine, ce trist ca un vis frumos pentru care au iesit milioane de oameni pe strazi s-a transformat intr-un cosmar interminabil cu lichele si incompetenti, al carui singur merit este arta luatului la misto si circul ieftin de balamuc.

Exista alternative. Exista intr-adevar si oameni care sunt mai putin politicieni si mai mult buni administratori. Exista oameni care au proiecte, planuri, viziuni. Bune, mai putin bune, dar le AU. Dar suntem prea ocupati de circul si de balamucul tatucilor pentru a-i mai vedea. Si poate prea scarbiti pentru a-i mai vota. De ce? Pentru ca si noi am luat democratia la misto.

Vom muri si vom fi liberi. La misto, copii, la misto. Dormiti in pace.

Tagged with:  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card