Zanganit de arme in sud-estul Asiei, cu Coreea de Nord in prim-plan. Initial amuzati, americanii devin tot mai nervosi si ii trimit juniorului de pe tronul comunist mesaje cat se poate de clare: „bombardierele noastre iti pot face praf buncarul tau in orice moment, daca nu incetezi cu galagia”.

kim-jong

Micului Kim ii plac rollercoasterele. Si in politica.

Oare va fi razboi acolo? In mod normal, nimeni nu vrea asta. Nici Coreea de Nord, nici cei din Sud. Acestia din urma ar avea cel mai mult de pierdut, atat ca nivel de pierderi umane – caci Seulul sta fix in calea artileriei nord-coreene, cat si economic, caci ar trebui sa preia zeci de milioane de infometati si o economie inexistenta si sa le sustina, in cazul unei capitulari previzibile a Nordului, ceea ce ar ruina-o. Si nici SUA – in ciuda filosofiei populare, un razboi azi te ruineaza, nu te ajuta economic.

Si atunci, cine are de castigat? Pai uitati-va mai sus. China joaca leapsa de o vreme incoace cu SUA, Japonia si Coreea de Sud in mai multe zone maritime, pe care China le vede ca fiind situate in mod legitim in sfera sa de influenta – iar acum vrea si control acolo. In ciuda enervarii chineze de la nivel inalt, nu cred ca oficialii PCC nu au suficiente parghii prin care sa-l calmeze pe belicosul Kim – daca vor. Or, chiar daca ies la rampa si tuguie din buze a dezaprobare, nu au intreprins actiuni notabile pentru a-i strange surubul piticului atomic. Dimpotriva, situatia actuala le convine de minune.

Kim-jong-un_2100220a

Parca-l tin sa nu evadeze… :)

Ce are de castigat China dintr-o provocare a SUA? In primul rand, testeaza nivelul de hotarare al administratiei Obama de a deschide un nou front in zona. Nu uitati ca Obama a decis ca Pacificul este noua zona de interes prioritar american, iar la poarta Australiei – tot mai dependenta economic de China – se inghesuie soldatii yankei mai ceva ca-n timpurile bune. Or, China nu poate face acest lucru direct – si stie ca nu are deocamdata armele si trupele necesare. O face prin proxy, iar acest proxy e Coreea de Nord.

In al doilea rand, sa nu uitam ca nebunia micului Kim ii apartine, China doar priveste de pe margine si il lasa sa maraie, considerand ca il poate stapani la nevoie pe micul Frankenstein. Ii furnizeaza tot ce-i trebuie, in rest omu’ e capabil sa-si faca treaba singur, cum au facut-o si tat-su, si bunica-su.

Numai ca un Frankenstein din asta, odata pornit, o poate lua razna. Kim cel mic poate considera ca riscul de a trimite o racheta spre un obiectiv american e acceptabil – in timp de razboi, cu niscai bombe cazand din cer, pozitia sa ar fi bine intarita in gulagul pe care-l conduce. Dar va fi oare dispus Obama sa retalieze cu mai mult decat doar ceva bombe dirijate spre edificiile comuniste coreene? China pare sa mizeze pe asta, contand pe imposibilitatea cuceririi Nordului si pe ezitarea SUA de a risca un razboi total, cu efecte devastatoare asupra Coreei de Sud. Cu toate acestea, prin tonul excesiv de belicos, neprovocat, adoptat de Nord, proxy-ul pare a capata vointa proprie.

_57606192_kimjogun-reuters

Cam atatia soldati ar muri in primele 72 de ore de ambele parti

Va trimite Nordul o racheta spre americani? Inainte vreme, as fi spus ca nu vor face o astfel de prostie. E posibil insa ca micul monstrulet pornit la drum sa faca aceasta greseala – chiar daca, in mod evident, nu vom vorbi de o racheta cu incarcatura nucleara. Si nu spre SUA de pe continent, ci spre o tinta de interes american, care sa declanseze insa vestitele capacitati anti-racheta cu care se tot lauda americanii.

Iar daca, cu aceasta ocazie, sa va dovedi ca imparatul este gol, cine are de castigat?

Ati ghicit. Dar nu doar China, ci si Rusia, care tine sa arate intre timp lumii ca are totusi o armata. Rosie.

Din acest motiv, desi alta data as fi zis ca e de neconceput ca nord-coreenii sa faca nebunia de a lansa o racheta spre vreun teritoriu american, cred ca de data asta exista un risc real ca o vor face. Fie spre o baza din Japonia (iar aici China va protesta vehement, desigur), fie spre o alta baza din Pacific.

Cineva, undeva, si-a facut calculele ca americanii nu vor risca un razboi extrem de costisitor, cu un aliat nehotarat (sud-coreenii n-ar vrea totusi sa aiba 2-30.000 de morti in 48 de ore și alte sute de miliarde de dolari disparuti in acelasi timp) si intr-o zona imposibil de controlat. Si ca e cazul sa se incerce marea cu degetul. Caci rolul Coreei de Nord nu e doar de stat-tampon intre Orient si Occident, ci si de turnesol. Bush stia asta, ramane sa o afle si Obama.

Sper din toata inima sa ma insel.

Tagged with:  
Share →

One Response to Vom avea razboi in Coreea?

  1. Ioana says:

    Eu sper sa nu fie nici un razboi ca cine stie , poate ne afecteaza chiar si pe noi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card