Discutam pe un alt blog despre faptul ca alesilor din administratia locala le lipseste in primul rand viziunea cu privire la cum ar trebui sa arate orasul lor. Din lipsa acestei viziuni apar si toate celelalte probleme – in primul rand o lipsa de focusare, apoi incapacitatea de a prioritiza cum trebuie proiectele, precum si blocarea in zeci de proiecte meschine, care se calca pe picioare unele pe altele.

Pe de alta parte, proiectele vizionare cer timp pentru a fi realizate. Asta inseamna si ca factorii politici sa inteleaga mai intai in mod profund necesitatile reale ale unui oras, sa caute solutii impreuna cu cei mai buni specialisti (iar cand vine vorba de orase mari ca Bucurestiul, musai arhitecti si experti cu pedigree international) si apoi sa sustina proiectele pe mai multe mandate, indiferent ca e vorba de un partid sau altul.

Iata de exemplu ce fac nemtii, incepand ultima etapa a unui proiect gandit initial in 1985.

Un lucru similar ar trebui facut cu Gara de Nord, iar proiectele se pot gandi inca de pe acum, chiar daca abia prin 2025 vom avea si forta economica sa il punem in aplicare. Asta ar insemna insa si o parasire a culcusului mental in care zac edilii nostri, culcus in care doar traficul auto individual conteaza iar restul nu.

via Gandul.

Tagged with:  
Share →

2 Responses to Vizionari

  1. Cand am iesit prima oara din Romania, in 1999, gara din Viena a fost un soc pentru mine. In primul rand pentru ca trenurile lor aratau ca avioanele noastre, iar trenul de Bucuresti ca tomberoanele lor :-)
    Exemple exista in mod cert – doar ca daca cei care au “originalul” cel mai probabil nu au cerut spaga sa isi atinga obiectivele.

  2. johnny says:

    In Romania nu vad o problema in lipsa viziunii, ci mai mult in aplicarea legilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card