Habar n-am la ora la care scriu aceste randuri ce anume s-a ales de zona euro. Nu cred ca vreo decizie luata la summitul european anuntat ca ultima sansa pentru euro sa fie neaparat si ultima reduta – de obicei astfel de anunturi se fac pentru a pune presiune pe jucatorii mai slabi de inger si pentru a-i aduce inapoi la masa dialogului, mai docili si mai dispusi la compromis.

Indiferent insa ce se decide la summit, un lucru ramane cat se poate de clar: visul european a murit. Si nu a murit acum, ci inca din frageda pruncie, cand liderii statelor europene au hotarit sa mearga inainte cu un proiect pe care nu l-au comunicat destul propriilor lor popoare, fara sa tina cont nu doar de opinia acestora, cat mai ales de particularitatile fiecarei tari. E ca o casatorie in care sunt 27 de soti si sotii, fiecare dintre ei cu drepturi egale, cu pretentia ca toti sa aiba de castigat din aceasta casnicie. Sigur ca da.

Visul european a murit in momentul in care liderii n-au mai considerat necesar sa apeleze la democratie pentru a construi acest proiect. Nu era timp sa stai sa asculti opinia populara. Nu era timp sa stai sa manevrezi aceasta opinie populara prin educarea ei, prin aprofundarea a ceea ce inseamna Europa Unita la nivelul omului de rand. Nu, n-a fost niciodata timp de asa ceva. Sunt proiecte de comunicare, destul de multe, insa majoritatea toaca bani multi cu efecte minime.

Este de-a dreptul inspaimantatoare, din acest motiv, modalitatea aleasa de liderii europeni pentru a modifica una dintre tarele fundamentale ale UE, si anume euro. Se fac eforturi majore pentru ca decizia sa nu care cumva sa ceara acordul sau dezacordul populatiilor din Europa, ci dimpotriva, sa ramana apanajul politicienilor. Si asta, pentru ca se stie deja care ar fi rezultatul: destule popoare ar vota NU, iar asta din acelasi motiv: pentru ca proiectul european nu le-a fost suficient de bine comunicat, pentru ca ei aseamana Europa cu coruptia politicienilor proprii, ba mai mult, pentru ca unii chiar au motive sa nu mai doresca sa li se impuna de la Bruxelles ce sa faca ei cu ceapa, via si porcul din ograda proprie. In context, prabusirea monedei euro nu va duce automat la dezagregarea Uniunii Europene, insa valurile create de acest dezastru vor da peste cap economiile europene cel putin un deceniu. Sper sa nu se ajunga acolo!

Este, din punctul meu de vedere, o mare drama. Caci singura sansa pe care o are Europa este sa fie si sa ramana unita, ba mai mult, cu toate slabiciunile inerente unei supra-birocratii, sa se unifice si mai mult. Rigurozitatea germana aplicata unui continent intreg nu va aduce decat bunastare tuturor, chiar daca la inceput va durea mai mult. Coordonarea politicilor fiscale si spargerea in sfarsit a suveranitatii statelor-natiune, mostenire a secolului XIX, este de esenta supravietuirii economice a Europei pe termen mediu.

Dar toate astea – desi ar fi singura cale pentru bunastare pe continent – nu sunt dorite de populatiile europene. Liderii politici stiu asta, insa, repet, nu mai indraznesc sa lase popoarele sa decida. Ei bine, vor urma, chiar si in cazul luarii unor masuri de integrare suplimentara, cel putin 3-4 ani de austeritate. Oare vor fi acestia digerabili in masura in care in continuare proiectul european si beneficiile sale nu sunt explicate individului de rand?

Ma indoiesc profund.

Din acest motiv, visul european poate fi declarat mort. Asteptati-va la o Europa care ori se va dezagrega financiar, economic si politic, ori se va intari structural (inclin spre a doua varianta), dar cu pretul democratiei la nivel de continent. Or asta n-a dus niciodata la ceva bun.

Ah, si apropo de antanta europeana…

ps. pentru cine isi imagineaza ca cele cateva sute de miliarde de euro puse la bataie de europeni pentru a salva zona euro sunt suficiente, hai sa va amintesc niste cifre date de americani: 7.700 de miliarde de dolari au fost imprumutati bancilor americane de catre statul american, fara dobanda, apoi imprumutati inapoi, cu dobanda, pentru a tine sistemul bancar in functie. 7.7 trilioane de dolari! Si asta, in secret. Europa are nevoie de peste 1 trilion de euro doar pentru a amana criza, dar in realitate ar trebui sa puna in functiune tiparnitele si sa scoata 2-3 trilioane pe piata, sa-i pompeze in banci, apoi sa-i imprumute de la acestea la dobanzi mici. Doar pentru a pastra aparentele unui sistem complet revolut. Asta-i situatia, tovarasi.

Tagged with:  
Share →

One Response to Visul european a decedat

  1. Andrada says:

    Inca nu, se mai zbate la 2 metri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card