A Ev mediu, mai degraba. Nu ca n-am trai in niste timpuri colosale pentru stiinta, timpuri in care primele navete spatiale private sunt trimise in cosmos, in care oamenii de stiinta ar putea demonstra pentru prima data ca viata nu este limitata la Pamant, in care descoperim ca exista circa 10 miliarde de planete asemanatoare Pamantului in galaxia noastra, in care mai avem putin si vom crea un vaccin contra multor tipuri de cancer, in care operatiile chirurgicale repara aproape orice, si in care mii de oameni sunt capabili sa se coordoneze pentru a salva animale brutalizate de popoare barbare.

Dar traim si in timpuri in care fondurile rapace de investitii primesc miliarde de miliarde de dolari, in timp ce misiunile spre Marte sunt oprite din lipsa celor 3-4 miliarde de dolari necesare, in care grupuri tot mai agresive doresc limitarea drepturilor femeii in privinta propriului trup, in care jucatori politici de prima mana cred in focul violet sau vad chipul lui Isus pe o strecuratoare de zarzavaturi si devin credinciosi, in care exista popoare care isi ucid fetele pentru simplul motiv ca acestea vor sa invete, sau ai caror indivizi trec nepasatori pe langa mame care cersesc cu copii in brate, sau simt nevoia sa ‘crape capul’ animalelor de pe strada in loc sa sustina solutii civilizate de inlaturare a acestora de acolo.

Mai presus de toate, traim timpuri in care tot ce a descoperit stiinta in ultimii 100 de ani este pus sub semnul indoielii de niste semidocti care ‘stiu ei mai bine’, in care copiii nu invata lucruri elementare despre modul in care evolueaza lucrurile vii, dar invata cum sa-si faca cruce ca sa nu-i calce masina, in care tinerii mor cu zile in spitale din cauza ca au dezvoltat imunitate la antibiotice, si in care astrologia, superstitiile si tratamentele oferite de vraci sunt puse pe picior de egalitate cu astronomia, logica si medicina.

In epoca Internetului, toti sunt mai destepti decat specialistii consacrati in orice domeniu. N-ar fi o problema daca am invata sa privim cu un ochi critic ceea ce ni se serveste de ‘specialisti’, dar de aici si pana a pune la indoiala totul, in timp ce ne intoarcem la apucaturile medievale, e cale lunga!

Uneori stau si ma intreb daca tot ce a castigat omenirea in privinta drepturilor omului, a drepturilor animalelor, a stiintei si a progresului tehnologic nu este altceva decat o iluzie. O iluzie care nu are sanse sa ramana in picioare in fata unei hoarde tot mai mari si mai nesimtite de medievali care ne cotropesc pe zi ce trece.

Pe vremuri, Imperiul Roman era urias in puterea sa politica, economica si tehnologica, privind linistit catre barbarii de peste ziduri. Pe vremuri, barbarii de peste ziduri au biruit. Apoi stim ce a urmat.

Viitorul suna mediu. A Ev mediu, mai degraba.

Tagged with:  
Share →

4 Responses to Viitorul suna mediu

 1. aHUIBAN says:

  Adevaruri triste si concluzii injositoare pentru noi, oamenii!

  Suntem singura specie de pe Pamant care ne autodistrugem – prin razboiaie.

  Suntem singura specie care “vaneaza” mai mult decat consuma.

  Suntem singura specie care omoara alte vietati, chiar din propria specie, desi nu facem asta pentru motive ce tin de imperechere sau procurarea hranei. O facem din placere uneori.

  Ne lasam semenii sa moara de foame si de sete; investim in arme cu care ne putem lupta intre noi, distrugandu-ne dar nu avem nicio solutie pentru conservarea speciei in caz ca Terra nu mai rezista sau exista alte civilizatii neprietenoase.

  Si da, pe termen mediu si lung, involuam ca specie. Daca nu gasim o alternativa la resursele limitate si la sistemul financiar care sta sa se prabuseasca – pentru ca banii asa cum ii stim acum vor disparea, vom face din nou schimburi si ne vom apara cu pumnii.

 2. serban says:

  Sunt de acord şi împărtăşesc acelaşi optimism, dar:

  - Barbarii nu erau peste ziduri, ci între ele. Decăderea imperiului a început din interior.
  - Omenirea a evoluat în ultimele două secole aproape exclusiv pe latura tehnicii. Ştiinţa e ştiinţă, spiritualitatea e spiritualitate şi totuşi cele două coexistă. Poate a sosit vremea să descoperim şi latura cealaltă, fără fanatism şi fără să devenim habotnici.
  - Viitorul sună bine sau rău în funcţie de obiectiv. Ceea ce sună bine pentru unul poate fi dezastruos pentru celălalt. Ce vrem de fapt? Fericire? Ignoranţa, mentalitatea de ev mediu poate fi o cale către ea. Şamanii mongoli sunt fericiţi, fără să le pese ca ştiinţa (tehnica) vestului a dres cutare şi cutare. Locuitorii Butanului sunt fericiţi într-o monarhie absolută şi sunt revoltaţi când regele încearcă să introducă principii democratice.
  - Că vom merge în jos e o certitudine. Luând istoria la răsfoit, vedem că civilizaţia este un sinus. Urcă şi coboară. E foarte probabil ca noi să fim acum în vârf şi nu avem unde să ne îndreptăm mai sus de atât.

 3. zvoner says:

  @serban din pacate ciclicitatea istoriei cam asta ne lasa sa intelegem…

  Am putea discuta la nesfarsit despre fericire, evident. Cert e ca doar o societate care se dezvolta durabil poate crea un cadru potrivit pentru fericire, iar asta nu inseamna sa negam stiinta, ci dimpotriva, sa ne folosim inteligent de ea. Din pacate, in timp ce abuzam de tehnologie, simtim si nevoia sa aplicam norme de conduita medievale, iar asta nu poate duce la ceva bun…

 4. Ioana says:

  Instinctul primitiv nu poate fi anihiliat in masa, nici prin tehnologii, nici prin stiinta.

  Intoarcerea la medieval si primitivism se datoreaza incapacitatii de adaptare. Nu supravietuiesc speciile cele mai inteligente, ci acelea care se pot adapta cel mai usor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card