De ceva timp port discutii cu diversi oameni din industria auto, pentru a-i convinge sa-si promoveze produsele online. Nimic nou sub soare, reclame la masini exista deja pe internetul romanesc, iar unele dintre campanii sunt chiar haioase.

Asta atunci cand nu ti se deschide ditamai float-ul in fata ochilor, sau cand nu esti agresat de reclamele cu sunet in care se aude ragetul unui motor si scartaitul rotilor, taman cand iti e lumea mai draga.

Dar raportate la reclamele din print si de la teve, cele de pe online sunt extrem de putine. Rolul lor in mixul de publicitate este inca mult sub cel al clipurilor audio de la radio, de exemplu. De ce?

Lasand la o parte calitatea jalnica a clipurilor de la radio, exista o vorba: o imagine face cat o mie de cuvinte. Poate sa-mi repete cineva de zece ori pe zi la radio ca au promotie la nu-s ce Mercedes E Classe (sau la insula pustie, ca n-am inteles), eu nu ma voi duce pe site-ul lor sa caut despre ce e vorba, pentru ca pana la birou uit despre ce e vorba. Degeaba imi spune o voce groasa ca vrea o maslina verde nici prea mica nici prea mare, ca n-o sa ma imbie sa vad care e oferta la Renault Megane.

Este un lucru pe care nu il inteleg: toate studiile arata ca publicul care conteaza, care are banii si interesul necesar, este pe Internet. Mai mult, ofertele dealerilor sunt tot aici, pe internet. Clientul tot aici trebuie sa ajunga ca sa citeasca ofertele la o masina, pe Internet. Si atunci? De ce tocmai Internetul este ultimul in piramida mixului de publicitate?

In momentul in care un marketing are probleme cu intelegerea mediului online, atunci eu zic ca are mari probleme cu intelegerea propriilor clienti. Oare cati dintre marketingii si PR-ii de la importatorii si dealerii auto stau pe forumurile auto? Oare cati au curtat blog-urile auto (ff putine) si/sau au pornit campanii interactive pe net?

Eu stiu (deja) cativa. Dar sunt, din pacate, extrem de putini. Bravo celor care au indraznit. Restul? 

Something’s rotten in Denmark…

Pe aceeasi tema, dar cu diagrame :) : Cristi Iosub

Dedicatie pentru toti cei care inca nu au inteles ca online-ul a ucis demult radioul in mintea noii generatii. 

Share →

One Response to Video killed the radio star… Si online-ul?

  1. A.R.Q. says:

    Si eu sunt la fel de contrariat de problema asta.

    Mai ales ca, sa nu uitam, multi producatori (importatori dealeri, etc…ca nu-mi e clar cine trebuie sa se ocupe de asta) n-au nici pacar o pagina de net bine pusa la punct pentru a-si descrie produsele. Uite, de exemplu, eu cu exceptia Volvo nu stiu nici un site in .ro unde sa poti gasi informatii ca lumea despre produse. Ba mai mult sunt cateva marci auto la care nici macar o lista de preturi la zi nu poti sa vezi. (mai nou si Renault printre astia). Altii, gen Subaru, au un site atat de complet…, cam cum imi imaginez eu un site al unui producator de varza murata.
    De fiecare data cand aduc vorba despre net cu cate-un vanzator de masini mi se spune ca interesul e sa te duci la el, sa ti se prezinte produsul in carne si oase… ete fleosc! In primul rand ca time is money, si nu-mi misc fundul de la computer de dragul lor. Doi: Parca aduce a un pic de infumurare din partea vanzatorilor treaba asta: se cred iei chiar asa e tari negustori incat sa fie convinsi ca daca ma duc la magazin ma conving sa cumpar mult mai usor decat m-ar convinge cu un site ca lumea?
    Pana una alta, se pare ca problema sta la fel peste tot, cel putin in Europa situatia e identica. Ca mai in orice domeniu, cred ca si in vanzarile auto, la noi n-o sa aiba nimeni nici cea mai mica urma de initiativa, pana cand nu se va primi unda verde de pe la brandurile mama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card