2000 de km facuti prin Romania in ultimele zile m-au invatat un lucru. Romanii sunt tristi. Si nu doar ca sunt tristi, dar au o satisfactie masochista de a-si etala tristetea. Si asta indiferent in ce zona a tarii se afla.

Un american ma intreba mai acum cateva zile, la doar 48 de ore de cand era in Romania:  “Hey, can I ask you a question?” – Yep. “Why are all the cashiers at the bank, and all the girls and guys who sell something so … unhappy?” Cred ca si-a ales foarte atent cuvintele, sa nu ma enerveze…

Pai da, de ce sunt tristi? Obisnuit cu zambetele vanzatorilor americani – oricat de false, raman zambete - omu’ nu putea sa inteleaga privirile taioase ale vanzatoarei de la magazin, ale casierei de la banca sau plictiseala infioratoare de pe chipul tipei de la paine.

La fel, nu putea sa inteleaga replica “am inchis” a unei chelnerite de la o terasa de bon-ton de pe litoral, trantita asa, cu un aer absent, la ora amiezii, in timp ce terasa era inca plina de oameni. Si nici falsa uimire de pe fata receptionerei de la hotel la auzul vestii ca avem rezervare. “Sigur aveti?” “Da, ne-am conversat pe mail.” “Eu nu am nicio confirmare pe mail.” “Nici eu nu m-am gandit sa o printez…” “Nu mai avem camere, sa stiti.” Si si-a vazut de treaba, indiferenta.

In aproape toate nivelurile industriei serviciilor, Tristomania SRL isi face cu zel slujba. Chestie care se rasfrange asupra clientilor, stresati de privirile atent-interogatoare ale supraveghetoarelor de la mall, sau agresati de tonul taios-artagos al functionarelor de la ghiseele de stat. O tristete din asta funciara, care trece de la lugubru la strident, cu vagi reminiscente de indiferenta, in functie de salariu si de lipsa sau prezenta aerului conditionat din birou. O tristete rasfranta pe zidurile insalubre din birourile functionaresti, pe mobilele invechite din hotelurile de la mare sau pe anunturile lipite pe peretii oficiilor cadastrale.

Ma intreb doar atat: oare oamenii astia sunt la fel de tristi si acasa? 

Tristete funciara

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card