Delicioase stenogramele publicate astazi in presa (desi aparitia lor la dosarul lui Vantu n-are nicio treaba cu cele pentru care e judecat, da’n fine). Evident, blogosfera vuieste despre parerea lui cu privire la cei mai importanti bloggeri romani, precum si la presupusa ‘vanzare’ a acestora.

Numai cine nu-i cunoaste pe Vali Petcu si pe Bobby Voicu isi poate pune probleme din astea – oamenii sunt independenti, pot negocia orice fel de afaceri doresc, cu oricine doresc (Vali e pro-Base, iar Bobby e complet apolitic, asa ca…). In rest, vizite la nenea SOV au facut aproape toti liderii online-ului romanesc, fie si pentru faptul ca era omul care investea cel mai mult in mass-media. Tot asa cum vizite la nea Patriciu au facut si fac din nou multi dintre cei care au afaceri in acest domeniu, precum si la oricine altcineva care baga bani in mass-media. Si nu vad ce e rau in asta – saptamana asta stai de vorba cu Vantu, saptamana viitoare cu un alt potential investitor, samd. Apoi ai de unde alege. Macar sa ai ce oferi si de unde alege!

Grup de Moguli de Presa, la o intalnire conspirativa

Grup de Moguli de Presa, la o intalnire conspirativa

Inteleg demonizarea – pe drept – lui Vantu, avand in vedere conspiratia sa pentru a schimba politicienii de la putere ca sosetele, insa mie stenogramele imi arata ceva foarte simplu: e mai bine sa fii pe picioarele tale, antreprenor sau blogger independent, pentru ca iti permiti sa te vezi si cu Vantu, si cu Patriciu si cu cine vrea muschiul tau (daca te cheama e clar ca ai de ce sa fii pe radar), fara sa ai probleme de constiinta (ca doar nu te vezi ca sa te angajezi la el). Iti iese afacerea, bine. Nu iti iese, iarasi bine. Nu vad care-i problema, afacerile sunt afaceri.

E insa foarte naspa sa trebuiasca sa inghiti flegmele aruncate de un mare mogul direct in capul tau, ca angajat. Si asta se intampla in toate cele trei mari trusturi de presa din Romania, precum si in alea mai mici. Toti aprozaristii, constructorii de en-gros-uri, toti securistii si carnatarii care au investit in presa din Romania au la dispozitie oameni cu mult talent, dar care trebuie sa-si lase constiinta acasa. Care apoi pleaca, lasand in urma oameni din ce in ce mai servili dar si din ce in ce mai slabi profesional. Vantu era o exceptie, oarecum, pentru ca nu folosise mass-media aflata la dispozitia sa pentru a-si ataca fatis dusmanii. A gresit major cand a facut-o, ducand in sapa de lemn tot ce a construit in ultimii 5 ani.

Dar mai trist este ca sunt oameni care isi violeaza constiintele in fiecare zi muncind pentru astfel de moguli si executandu-le ordinele la litera, chiar daca mogulii ii trateaza ca pe niste nimeni. Altii se lupta sa isi construiasca proiectele de calitate in ciuda patronului, calcandu-si in picioare orice urma de mandrie, doar-doar or reusi sa faca ceva care sa merite oboseala psihica. Trist, pentru ca alternative in presa romaneasca nu exista.

Si nu ma refer doar la Antene, la Realitatea-Catavencu sau la trustul Adevarul.  Ma refer la toate trusturile de presa – mai mici sau mai mari – din Romania. Pline de patroni-zbiri (si nu toti au inspiratia de business a lui Sarbu, care vorbeste poate chiar mai urat decat Vantu cu angajatii sai, dar macar are coerenta), obsedati de micromanagement, pline de directori care nu mai stiu incotro sa mearga, pline de sefi, sefuti si sefute care aplica transpirati indicatiile contradictorii venite de sus, si evident, pline de furnici prost platite care robotesc asa cum stiu ele pentru a furniza un continut slab si ca vai de el.

Vantu a avut suficienti bani pentru a cumpara constiinte. Sau asta a crezut el. Din ce am citit, multi au acceptat banii sai atat timp cat nu li s-a spus ce sa faca. Chiar si dupa aceea, au facut tot cum au crezut ei ca e mai bine – pe banii lui Vantu, evident. Altii… latraii de presa obisnuiti, pe care ii stiti cu totii. Daca primii mai au inca o constiinta, cu care probabil se lupta, ultimii n-au nicio scuza.

Internetul romanesc e inca prea mic pentru o flegma atat de mare.

Tagged with:  
Share →

6 Responses to Vantu, banii si constiintele

 1. Andrei says:

  De departe cel mai pertinent articol (de blog sau ziar) despre “stenogramele păcii” pe care l-am citit azi.

  Felicitări!

 2. IchimV says:

  Bun articol. Pe mine ma intristeaza cel mai mult asta: “Toti aprozaristii, constructorii de en-gros-uri, toti securistii si carnatarii care au investit in presa din Romania au la dispozitie oameni cu mult talent, dar care trebuie sa-si lase constiinta acasa. Care apoi pleaca, lasand in urma oameni din ce in ce mai servili dar si din ce in ce mai slabi profesional”. Pacat ca e asa. Daca in Romania, in cele mai importante functii, au fost pusi, aproape mereu, oameni cu carnete de partid (indiferent de ce culoare) in detrimentul specialistilor, se pare ca in presa functioneaza un mecanism asemanator.

 3. [...] This post was mentioned on Twitter by vali petcu, Mihai Dragomirescu, Ichim Vasilică, Alexandru Lapusan, Robert Borislavschi and others. Robert Borislavschi said: RT @zoso: despre sov, cu luciditate http://is.gd/g76qt [...]

 4. zvoner says:

  Multam de comentarii. Mentionez ca am sters atacurile la persoana, chiar daca nu erau la persoana mea.

  Pentru cine nu stie, am fost cu Bobby Voicu atat in Moldova, cat si in Dobrogea, asa ca poate stiu despre ce vorbesc cand ma refer la independenta.

 5. emanuel says:

  Felicitari. Cojones de Romania. Salut bunul tau simt si responsabilitatea-ti. Pacat ca sunt doar o mana de independenti. Dar impreuna putem face o schimbare…

 6. ZaffCat says:

  Buna analiza. Felicitari. Personal insa, ca om care n-a lucrat in presa, am fost socat de limbajul folosit. Discutand mai apoi problema cu prieteni avizati, am inteles ca asa este aproape peste tot in presa, poate mai putin in multinationale. Dezamagitor… ce de mitocani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card