Din fire sunt un optimist. Tot din fire, imi repugna intr-un mod visceral profetii distrugerii. Adica aceia care tot avertizeaza si avertizeaza ca vine un Armaghedon economic peste noi (ma rog, ei folosesc termenul Apocalipsa, dar n-o sa cad in aceeasi greseala de semidoct).

Totusi, sunt destule semne ca aceiasi indivizi care au provocat cu buna stiinta criza financiara de acum 3 (!) ani, iesind apoi basma curata pe banii clasei medii americane si a clasei medii europene, vor sa duca treaba pana la capat. Toate elementele care au provocat criza initiala (parca nici nu-mi vine sa cred ca au trecut deja 3 ani): inflatia globala, somajul iesit din comun, preturi mari la petrol si alimente, precum si blocarea creditarii, ei bine, toate sunt prezente inca si azi, unele in forma agravata.

Da, clasa medie nu mai are cum sa fie pacalita cu alte credite (desi unii incearca refinantari garantate cu ipoteca…), insa nu mai are nici puterea financiara de a reactiona cum se cuvine la un nou sughit financiar.

Adevarul trist e ca s-au pierdut niste bani. Foarte multi bani. Bani care de fapt n-ar fi trebuit sa existe niciodata. Bani dati si promisi in primul rand pe case al caror pret a fost dublat, triplat si marit intr-atata incat iti trebuia o viata de om ca sa ii returnezi. Bani pe care clasa medie s-a angajat sa-i plateasca, 30 de ani de acum incolo. Cand s-a inteles ca de fapt gaura e prea mare iar preturile caselor s-au prabusit, clasa medie a ramas datoare. Datoria a fost acoperita, in parte, de state, din banii tuturor cetatenilor. Culmea e ca bancile acum sunt bine-mersi, in timp ce clasa medie e inca datoare si in parte fara locuri de munca, iar clasa saracilor a devenit si mai saraca (si mai fara locuri de munca).

Cine urmeaza la rand sa piarda banii? Pai simplu, gaura trebuie data mai departe. Si o sa plateasca cine a luat cu ghiotura moneda stapanilor lumii, de la care a pornit toata problema. Stiti voi, aia cu ochii mijiti. Si asta pentru ca republicanii refuza cu indarjire sa creasca taxele bogatilor cu 3% (de fapt sa se revina la taxarea din anii ’90) si sunt pregatiti sa bage SUA in incapacitate temporara de plata. Cu orice consecinte. E un curent izolationist mai imbecil decat Vadim si Becali la un loc. Aceleasi curente se regasesc si in Europa – unele dintre ele pe buna dreptate (vezi germanii, satui sa plateasca debandada socialista a mediteraneenilor).

Cum se rezolva imensa prapastie care se casca sub relatia economica SUA-China? Habar n-am.

Tot ce stiu e ca urmeaza o vara fierbinte… si ca ar trebui sa scapati de dolari.

Tagged with:  
Share →

One Response to Urmeaza o vara fierbinte

  1. mihai toader says:

    atunci traiasca creditele luate in dolari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card