Radem, glumim, ne holbam la circul mediatic cu dezertari din PDL si altele asemenea, iar stirea care ar fi trebuit deja sa dea jos Guvernul trece nevazuta. Pana si latracii de serviciu n-au vazut-o (sau or fi vazut-o, dar eu nu ma uit la de-alde Badea, Gadea si alte boli venerice cu aceleasi nume, asa ca mi-o fi scapat). Pe scurt: e vorba de un tun. Tras de noii baieti destepti. De ce? Pentru ca pot!

Pe lung: Cupru Min Abrud, care exploata 60% din rezervele de cupru ale Romaniei, e de ani de zile intr-o situatie jalnica. “Gaura neagra la buget” o numeste noul prim-ministru. Normal, caci in Romania toate exploatarile de resurse naturale devin profitabile fix din a doua zi in care sunt preluate, la bani de nimic. Pana atunci, sunt un dezastru ecologic, economic, social si tot ce mai vreti voi. An de an, ele sunt pregatite pentru a fi preluate pe nimic.

Boon, deci Cupru Min Abrud este, ma scuzati, in rahat. Ce se-ntampla, ce se-ntampla?

Pai se intampla o licitatie organizata de Guvernul Romaniei, la care sar cu banu’ niste canadieni. Da, deja am reactii negative cand aud de canadieni si de minerit. Numa’ ca acum e de-a dreptul rasu-plansu’.

Canadienii se numesc Roman Copper Corp., iar banu’ cu care au sarit se ridica la 200 de milioane de euro. Wow. Foarte bine, vin bani la buget, se rentabilizeaza mina, caci stim cu totii cat de priceputi sunt canadienii in minerit, s-or face si angajari, toata lumea fericita. Numa’ ca aici e ca-n bancul cu Ivan. Nu stiti bancul cu Ivan? Pai vi-l spun eu:

1. Roman Copper Corp. este de fapt o firmulita infiintata pripit de Bayfront Capital Partners. N-are nicio treaba cu mineritul. Nu exista, de fapt, pe harta firmelor de minerit. E o entitate juridica inventata pentru a pune mana pe 60% din rezervele de Cupru ale Romaniei, conform cu ce au descoperit jurnalistii care inca mai fac investigatii in Romania.
2. Bayfront Capital Partners sunt un fond de investii (sau, intr-o traducere romaneasca a la Socaciu a propriei lor descrieri, “un butic de investitii financiare”), care, surpriza, nu are banii necesari pentru a cumpara mina.
3. Bayfront Capital Partners va ridica banii de pe piata, de la investitori. Da’ putin mai incolo.
4. Cu alte cuvinte, mina de cupru de la Abrud (stiti voi, tot pe langa Rosia, da’ nu doar pe langa Montana, ci Rosia Poieni, care e chiar mai rosie de poluare decat aia Montana) a fost data pe 200 de milioane de euro care nu exista inca, unui butic de investitii financiare care a creat o firma de apartament tocmai pentru a castiga licitatia asupra a 60% din rezervele de cupru romanesti, la pretul uluitor de 200 de milioane de euro.

200 de milioane de euro (ar mai fi de bagat si alti 100 daca se continua exploatarea) pentru un zacamant de 900.000 de tone la un pret actual de 8.320 de dolari pe tona. Adica 200 de milioane de euro pentru 7.4 miliarde de dolari (5.6 miliarde de euro, mi se sopteste in casca). O afacere foarte buna.

Normal, banii vor fi ridicati de pe piata si platiti, caci toata treaba e un paravan pentru adevaratii investitori, care au dorit ca pana acum sa ramana ascunsi. Dar, mai ales, sa nu atraga in lupta rechini mai mari din piata internationala. Care ar fi dus pretul licitatiei mult mai sus. Cam spre valoarea reala a zacamintelor care mai pot fi exploatate acolo. Iar statul roman se declara fericit ca s-a intamplat asa. Cica e un semn al freneziei economice.

Bine ati venit la tunul de cupru al premierului Razvan Ungureanu.

E ca in bancul lui Ivan, caruia i-a fost data o masina. Numai ca nu era o masina, era o bicicleta. Si nu i s-a dat, ci i s-a luat.

Asa cum mi se ia si mie de tarisoara asta. Cat o s-o mai furati la drumul mare, mah?!

UPDATE: cica ar fi un zacamant in valoare de 17 miliarde de dolari. Toate detaliile pe Gandul.

Tagged with:  
Share →

4 Responses to Ungureanu trage un tun. De cupru

 1. [...] necesari, abia se pun pe adunat la saltea. Cât de profitabil a vândut credibilul şef citiţi aici Vorbuliţele Ungureanului sunt de la Mediafax. Related Posts:Măi găinarilor!Agitaţie mareOri [...]

 2. bodi says:

  Toata lumea face urmatoarea afirmatie:”200 de milioane de euro pentru 7.4 miliarde de euro”.
  Nu am vazut nici un calcul despre cat castiga statul roman din: redevente, impozit pe profit, taxe nationale si/sau locale…
  Ar trebui considerat si numarul de angajati (si ei platesc CAS, impozite etc).
  Daca cu toate cele amintite de mine ajungem la 500 de milioane Euro atunci da, e un mare tun. Daca vorbim de 2-3 miliarde atunci crec ca se poate nuanta putin ;)

 3. zvoner says:

  Redeventa se pare ca este de 4%. Cum contractul este in mare parte secret – ca toate contractele prin care statul roman a vandut altora resursele nationale – n-avem de unde sti exact.

  Problema este ca contractul de preluare NU prevede niciun fel de obligatii ale cumparatorului de a face investitii, de a exploata zacamantul, de a ecologiza zona samd. Niciun fel de obligatii. Pur si simplu i s-a dat 100% din firma de cupru – laolalta cu tot ce inseamna respectiva exploatare, fara sa i se ceara nimic in schimb in afara celor 200 de milioane cash!

  Nu sunt obligati nici macar sa tina numarul de angajati. Nimic. Daca vor sa inchida firma, o pot inchide. Dar sa zicem ca vor face urmatoarele:

  1. Vor investi 100 de milioane de euro pentru a retehnologiza instalatia.
  2. Vor mai investi vreo 100 de milioane de euro pentru a ecologiza zona (care e un dezastru apocaliptic)
  3. Vor da drumul la toate cele 4 linii de exploatare si vor scoate in 20 de ani 700.000 de tone de cupru. Nu ma mai incurc cu aur, molbiden si altele.
  4. Vor face asta cu circa 1500 de muncitori (in 2010 erau 431). Sa zicem ca acestia vor fi platiti cu 500 de euro de caciula.
  5. La un pret mediu de 8.000 de dolari pe tona, vor realiza venituri de 5.6 miliarde de dolari (4.2 miliarde de euro).
  6. Luand in calcul si cresteri salariale, vor cheltui circa 250 de milioane de euro pe salarii in urmatorii 20 de ani. Ghici cati bani inseamna asta la bugetul Statului din impozite pe salarii.
  7. Presupunand ca profitul realizat nu va fi sifonat prin mijloacele bine cunoscute si adaugand si alte taxe, statul va lua maximum 800 de milioane de euro. In 20 de ani.
  8. Adaugam redeventa de 4% si obtinem inca 224 de milioane de euro. In 20 de ani.

  Rezulta ca statul va primi 1 miliard de euro in 20 de ani. Localnicii vor avea circa 1100 de locuri de munca directe si alte vreo 1000 indirecte.

  Imi mai scapa ceva, in mod sigur. Astept in comentarii sa adaugati voi ce am uitat sa pun.

  In continuare, asadar, nu am de ce sa nuantez. Daca acestui contract ii atasau niste norme clare, de exemplu o redeventa care creste pe masura productiei, sau obligatii de investitii si altele, intelegeam. Daca pretul de pornire al licitatiei era de 200 de milioane si venea un investitor serios sa dea fix 200 dar isi asuma obligatii de investitii de inca 300 in conditiile unei redevente de macar 10%, atunci iar intelegeam.

  Asa, inteleg un singur lucru: Bechtel, OMV, Enel – nu am priceput nimic. Repetam aceleasi ‘greseli’. Baietii destepti isi schimba doar moacele, nu si mijloacele.

  De pierdut, pierdem noi toti. Nu ei. Aia e.

  PS. http://www.firme.info/cupru-min-sa-abrud-cui11551757/
  De unde se vede ca Ungureanu minte cand zice ca firma Cupru Min Abrud era o gaura neagra la buget.

 4. geretus says:

  Cuprumin nu a fost si nici nu e gaura la buget… E gogonata treaba…
  De fapt mergea cam bine…( facea si profit – cred ca fix aceasta chestie nu stiu astia din guvern sa gestioneze :) )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card