Micul Paris nu mai e de mult nici mic, nici Paris.

Bucureștiul este unul dintre orașele europene cu cea mai mare densitate de locuitori pe km pătrat, grație politicii comuniste de a îngrămădi orășenii pe verticală, în cartiere-dormitor de beton cu blocuri puse unul lângă altul. Suntem pe locul 9 din Europa în această privință, cu 8.500 de locuitori pe km2!

Problemele Bucureștiului se văd din satelit. Nu, pe bune, nu e o figură de stil, chiar se văd din satelit. Dacă măcar vreunul dintre candidații la primăria orașului ar privi câteva minute pe o hartă Google Maps, ar putea vedea ușor care e principala problemă a Bucureștilor: traficul infernal. Pe locul doi vine absența spațiilor verzi din zone foarte mari ale orașului (aceleași cartiere comuniste, de data asta cele construite sub Ceaușescu, nu în anii ’60). Pe locul trei vine starea deplorabilă a clădirilor din Centrul Vechi și a terenurilor virane rămase în construcție de pe vremea comuniștilor.

Problemele Bucureștiului se văd și din stradă. Tot ce trebuie să facă un candidat la Primărie e să meargă pe jos în marile intersecții și să privească traficul. Va vedea ușor că, de cele mai multe ori, nu e nevoie de pasaje scumpe, e nevoie doar ca Poliția să-și facă treaba și să-i amendeze pe cei parcați aiurea, iar Primăria să facă parcări (subterane sau supraetajate, la nevoie) în doar câteva puncte-cheie din Capitală. Bașca investiția în repararea sutelor de autobuze care zac în depouri, și investiții urgente la metrou, în colaborare cu Guvernul, pentru a preveni o tragedie din ce în ce mai probabilă acolo.

Va vedea că există loc destul pentru amenajarea unor coridoare verzi, pe care să aibă acces eventual doar pietonii și bicicliștii (unele dintre liniile de tramvai rar circulate ar fi perfecte pentru așa ceva), și care să permită traversarea orașului sau legătura între cartiere fără a te urca în mașină. Nu mai vorbesc de spațiile pietonale din centru, ușor de creat, în măsura în care se creează locuri de parcare subterane, profitând de terenurile virane care abundă încă acolo.

Va vedea cum stau să cadă sute de clădiri din Centrul Vechi și se va convinge că trebuie ca Primăria să vină cu o soluție de finanțare, nu doar cu interziceri stupide. La fel, pentru șantierele rămase înghețate de 25 de ani în buricul târgului (Eroilor, Bd. Unirii etc.) se pot găsi soluții, cu bani europeni sau asocieri public-private, doar o strategie să fie…

Nu trebuie să fii savant să vezi și soluțiile la aceste trei mari probleme. Trebuie doar să te preocupe. Dacă tot ești candidat, să stai măcar câteva zile împreună cu o echipă de specialiști și să iei punct cu punct fiecare sector, apoi fiecare cartier, mare intersecție și bulevard în parte. Să privești sistemul în ansamblul său și să găsești soluțiile care costă cel mai puțin dar au impactul cel mai mare. Măcar să le propui. Să începi să discuți despre ele.

Repet: trafic, spații verzi, consolidări de construcții și recuperarea fostelor șantiere.

Niciunul dintre candidații la Primăria Generală nu a venit cu un plan simplu, defalcat pe sectoare, cartiere, intersecții și bulevarde în parte, în care să ne arate ce anume va dori să facă acolo, și cum. Niciunul dintre candidații la Primăria Generală nu are măcar o strategie prin care să atragă feedback-ul populației pe problemele punctuale care sufocă acest oraș. Niciunul dintre candidații la Primăria Generală nu a arătat că ar avea resursele necesare pentru a propune măcar soluții.

Da, unii au un plan relativ structurat, dar greu de vizualizat și de explicat, darămite unul care să convingă alegătorii să-și miște curul la vot și să-l susțină. Comunicarea e praf, susținerea e zero, iar cerșeala de semnături la o bere e cea mai mare miștocăreală posibilă! Cum îți poți imagina că vei sări de pragul de 1-3% din voturi, dacă tu nu ești în stare să-ți strângi nici măcar semnăturile necesare participării la vot? Și nu, deși ideea a 200 de consilieri profesioniști pentru București e una bună, refuzul de a promova candidați pentru primării nu arată că știi ce faci, ci dimpotrivă! Așa-zisele alternative (Ciucu, cei 200 ai lui Naumovici) sunt, în fapt, doar expresia impotenței societății civile de a structura o alternativă serioasă la hienele din politică.

Marile partide ne propun, în schimb, niște indivizi penibili, care n-au nici cea mai mică legătură cu administrarea unui oraș. Firea, de la PSD, se poate califica oricând la titlul de Primă Țață a României, nu de Primar al Bucureștiului. Munteanu, de la PNL, nu doar că n-are nicio idee despre cum să facă acest oraș să funcționeze, dar nici nu-l interesează, pentru el mâna aruncată de PNL fiind un balon de oxigen pentru o reînviere a unei cariere politice moarte de mai bine de două decenii (nu mai zic de penibilul situației ca un partid liberal să susțină un om al serviciilor pro-legionar). Nicușor Dan s-a născut speranță și va muri tot așa, prea preocupat de propriul orgoliu ca să reușească ceva în fruntea Capitalei. Iar ceilalți sunt pur și simplu prea mici (mulți dintre ei ridicoli) ca să intre măcar în discuție.

Pe scurt, bătaia de joc generalizată pe care o practică partidele la adresa bucureștenilor nu arată altceva decât disprețul suprem al acestora față de noi, dar și față de acest oraș. Un oraș lăsat să moară cu premeditare, un oraș care se sufocă în propriul trafic, în propria-i poluare, sub propriile dărâmături.

Iată de ce, la alegerile viitoare, bucureștenii nu-și vor alege nicidecum viitorul lor primar.

Ci viitorul lor cioclu.

Tagged with:  
Share →

4 Responses to Un cioclu pentru București

 1. URAGANU says:

  Pai cum sa vina un Primar sau candidat cu proiect cand totul depinde de Consiliu ? Atat de prosti sunteti incat nu intelegeti cum functioneaza administratia publica, dar faceti articole unde va manifestati cunostintele in materie de Problem Solveri.

  Las-o-n pula mea, ca totul pleaca de la incultura, lipsa de educatie si ignoranta.

  Aveti capitala pe care o meritati, altfel erati 200.000 de oameni in strada si le dadeati foc la cladiri si birouri pline de mobila de milioane de euro (tot din banii vostri cumparate).

  PAS

 2. Liviu says:

  Cum ar fi sa iei metroul in loc sa mergi cu masina?
  Poate daca ai face asta, n-ai mai contribui la problema.

 3. admin says:

  Dragă anonim, totul depinde de Consiliu ȘI de Primar. Consiliul poate fi pus cu botul pe labe dacă Primarul are suficientă susținere politică. E imposibil, în acest moment, să învingi mafia politică în alegerile locale pentru Consiliu. Degeaba încearcă oamenii lui Naumovici cu cei 200 pentru București, e IMPOSIBIL să obții o majoritate în Consiliu fără să ai partid politic, punct.

  Primarul este limitat în alegeri, de acord. Dar poate trage foarte mult după el, forțând partidele să indice consilierilor cum să voteze. Dacă însă și Primarul e în cârdășie cu Consiliul, atunci geaba chichirez gâlceava.

 4. admin says:

  Eu iau foarte des metroul. Alte probleme mai ai?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card