Citeam in urma cu ceva vreme pe blogul lui George (TTL, il aveti in blogroll) ca tot ce isi mai doreste cu privire la Posta Romana este sa moara.

Ma abtineam cu greu sa nu strig si eu ca el – Muriti ma! Muriti! – in timp ce asteptam 40 de minute ca minuscula coada de 4 persoane din fata noastra sa avanseze. Macar un pic. Cei 100 de oameni inghesuiti in 100 de metri patrati de la oficiul 19 din Bucuresti erau declaratia suprema de independenta fata de timpuri a Postei Romane. Revarsata intr-un aer imputit si incetosat, de gara mexicana, asa cum vezi in filme.

La ghisee, 6 angajati. Transpirati, in ciuda unui aparat de aer conditionat pierdut undeva in spatiu si care reusea sa ne sufle un aer rece direct in ceafa, peste ghisee. Computerele antice refuzau sa raspunda la comenzi. Oamenii stressati de asteptarea interminabila, injurau printre dinti. Era chiar s-o pateasca o baba mai tupeista care a indraznit sa ia un timbru “peste rand”. Si repet, 40 de minute pentru un plic nenorocit.

De ce toate acestea? Pentru ca sistemul folosit de Posta Romana este de departe cel mai idiot posibil. Un fel de metisaj intre un sistem occidental, computerizat, si un sistem contopist de tip secol XIX, in care fiecare operatiune este mazgalita de functionarul postal in cel putin trei registre. In fine, or fi mai putine, dar tot atat dureaza.

Sa presupunem ca trebuie sa trimiti o scrisoare cu confirmare de primire. Sau orice altceva care presupune luarea in evidenta. Bun, stai la o coada care rezolva 4 oameni in 40 de minute. Completezi un formular cu numele tau si numele destinatarului. Ar trebui sa fie de ajuns. Nu e de ajuns. Astea se preiau si se baga intr-un computer. Lent. Lent atat bagatul, cat si computerul. Dar nu ti se intelege scrisul. Dupa ce explici de trei ori cum te cheama, cum il cheama si ce vrei de fapt, ti se cer banii. Si mai astepti un minut ca imprimanta antebelica sa scoata chitanta, formularul sau cum se cheama hartia aia. Si asta e varianta scurta.

Varianta lunga presupune ca tu sa completezi un formular, ca functionara sa completeze si ea intr-un registru, de mana, ce ai scris tu pe formular, iar apoi sa completeze si in computer ce ai scris tu pe formular si ce a scris ea de mana. In mod sigur, la primirea scrisorii, o alta functionara va completa si ea in scris intr-un registru ce a venit, apoi va completa tot in scris un aviz de posta, dupa care tu vii cu avizul in mana, te trece din nou intr-un registru, semnezi si, daca e vorba de o confirmare de primire, mai semnezi si aia, dupa care hartia se retrimite catre destinatar, unde ajunge intr-un final apoteotic, dupa vreo doua saptamani.

Ma intreb: oare ce minte de babuin bizantin a gandit acest sistem? Oare ar fi chiar atat de greu ca Posta Romana sa deschida cate un cont pentru fiecare client al sau, cont UNIC, in care sa aibe trecute o singura data numele, adresa si datele de identificare, si pe care sa-l acceseze exclusiv computerizat atunci cand respectivul client vrea sa trimita, sa primeasca sau sa faca orice altceva de la Posta sau prin Posta?

De ce la o banca normala la cap se poate rezolva o coada de 10 persoane in 30 de minute, iar la Posta asta ar lua doua ore?

Daca cineva care lucreaza la Posta se impiedica din intamplare de acest blog, rogu-va, puneti si voi o intrebare undeva, mai sus, cat de sus se poate: bre, e atat de greu sa instituiti sistemul unui cod unic pentru fiecare client? Astfel incat toata hartogaraia asta sa fie inlocuita de un sistem in care omul isi prezinta buletinul, datele sunt preluate automat, operatiunea este taxata si confirmata printr-o singura semnatura, si apoi clientul poate pleca linistit, stand sub 3 minute la ghiseu, ca la orice banca?

Eu n-as vrea sa moara Posta Romana. As vrea doar sa existe macar un singur creier in toata institutia aia care sa descopere din nou roata si mersul pe jos. Exista?

Tot despre Posta Romana si zona crepusculara in care se afla vorbeste si Speakup!

Share →

One Response to Traiasca Posta Romana! Dar doar un pic.

  1. Black says:

    Si ca sa vezi ironia, ce am postat eu s-a intamplat tot la Oficiul 19 din Sectorul 3 :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card