Pentru cine nu are rabdare sa citeasca excelentul articol din The Telegraph, fac eu un rezumat:

1. Se pune problema astazi ce fel de actiune ar trebui intreprinsa de catre state pentru a limita dimensiunile crizei si pentru a iesi in cele din urma din ea.

2. Deja s-au aplicat masuri de tip keynesian. Pentru cine nu stie, Keynes a fost un economist care a propovaduit importanta interventiei statului in vremuri de criza. Printre altele, au fost reduse dobanzile de catre bancile centrale, si se investesc sume masive pentru a sustine institutiile de creditare.

3. Aceste masuri nu vor fi de ajuns daca nu se reporneste consumul. Toti oamenii vor sa munceasca si sa consume, si toate firmele vor sa produca si sa vanda. Culmea e ca intr-o depresiune economica, multi oameni isi pierd locul de munca pentru ca nu mai consuma, ducand la pierderea altor locuri de munca si la inchiderea firmelor care i-ar ajuta sa produca si sa aibe ce sa consume. Nimeni nu vrea criza, dar toti contribuie la ea.

4. Consumul se poate reporni prin creditare si prin reducerea dobanzilor si taxelor. Dar aceste masuri nu sunt de ajuns. Statele trebuie sa investeasca masiv pentru a reporni economiile si a stimula pe mai departe consumul, chiar daca asta ar insemna rularea cu deficite mai mari.

5. Odata terminata criza, esential este ca rolul statului sa revina la acela de observator care intervine doar din cand in cand, nu acela de dirijor.

Solutiile au deja 60 de ani, au fost aplicate de multe ori cu succes dar au fost abandonate tocmai din cauza ca promotorii lor au fost incapabili sa se retraga din jocul economic atunci cand a trebuit, ducand la un etatism avansat si contraproductiv (vezi punctul 5).

As adauga trei puncte, special pentru situatia Romaniei:

1. Consumati, dragilor, consumati. Daca ati putea consuma preponderent produse romanesti, sa stiti ca ati face un mare lucru!

2. Investiti, dragilor, investiti. Bursa este la niveluri atat de scazute incat risca sa dispara. Totusi, cine va investi astazi se va alege cu profituri frumusele pe un orizont de 2-3 ani. Doar daca va avea rabdare.

3. E timpul pentru antreprenori. Toata lumea e prea preocupata de criza ca sa mai vada oportunitati. Şo pe ele! :)

Tagged with:  
Share →

One Response to To Keynes or Not to Keynes. Solutii vechi pentru crize noi

  1. Bogdan says:

    Felicitari pentru evidentierea personalitatii lui Keynes. El spunea “Fara pofta de consum, alimentata fara incetare de nevoi vitale, plus nevoi stringente, plus nevoi obisnuite, plus placeri, plus capricii, lumea n-ar avea astazi nimic din ceea ce ii asigura ascensiunea”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card