Am vazut in sfarsit The American, filmul lui Anton Corbjin pe care il asteptam de foarte mult timp. Il asteptam pentru ca imi place Clooney, dar mai ales pentru ca imi place foarte mult Corbjin, fiind un fan inrait Depeche Mode (el a regizat majoritatea clipurilor lor).

Sunt sigur ca 90% dintre cei de azi nu vor intelege un film in care 90% din timp actorul principal se uita spre camera, spre stanga sa, spre dreapta sa, uneori fiind situat intr-un colt al ecranului, mic si insignifiant fata de cafeneaua in care se afla, iar impuscaturile sunt mai rare decat poti suporta. Pe de alta parte, ca sa intelegi ce a facut Corbjin trebuie sa vezi mai intai un film vechi de 43 de ani, Le Samourai, cu Alain Delon.

E adevarat, Clooney nu e Delon, acesta din urma era mai veridic si mai sofisticat in roluri de singuratic (Clooney are prea multa bunatate in ochi chiar si cand e asasin). Dar e vorba tot de un samurai. Un singuratic care a trecut demult de punctul de unde nu mai exista intoarcere, un samurai care isi respecta cu meticulozitate codul, singurul care il face sa ramana in viata in ciuda unor crime infioratoare pe care le are pe constiinta, care se intalneste cu un alt samurai (preotul – care mi-a adus aminte prin fizionomie de Jean Gabin, dar si de singuratatea in doi practicata de cuplul Gabin – Delon) si care isi doreste o metamorfoza (desi fluturele-simbol mai face trimitere si la Papillon, un alt film monumental). Metamorfoza imposibila: el stie asta, noi stim asta, o singura persoana nu stie asta. Sau oare?

Nu e un film pentru cei care vor actiune. E un film pentru cei care vor sa retraiasca magia unei drame cu Delon, dar fara Delon. Sunt multe alte paralele cu filmografia lui Delon (Clanul Sicilienilor are scene similare), insa filmul asta m-a facut sa-mi doresc sa gasesc undeva toate filmele bune cu francezul.

La urma-urmei, e bun si Clooney… dar o drama europeana merita un european :)

Tagged with:  
Share →

One Response to The American… Samourai…

  1. [...] as mai vorbi de The American, un film pe care l-am descris deja atunci cand l-am vazut – ce zic eu vazut, admirat! Acelasi [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card