Citesc stupefiat in Gandul de azi ca patronii romani sunt ahtiati dupa muncitorii chinezi, dorind musai sa importe cateva zeci de mii (oricum, acolo doar de la 10-20 de milioane in sus incepe sa li se simta lipsa).

Motivul? Deficitul de personal din industria constructiilor, in principal.

Io stau si ma intreb, oare cineva, acolo sus, platit din banii nostri,  chiar nu isi da seama ca acele 300.000 de muncitori necesari pe piata constructiilor se afla in tara?

Sau, stai sa refrazez: se afla la tara. Da, sunt barbatii tineri care inca isi mai lucreaza gradinile si cele 2-3 hectare de pamant. Cei care nu au plecat aiurea la mica ciupeala europeana. Si mai rau, in maxim 2-3 ani exact acestia vor incepe sa resimta acut falimentul agriculturii individuale, si nu vor avea alternativa decat sa plece din tara la munca, sau in orase, tot la munca. Numai ca acolo vor da de vreo 300.000 de chinezi, care robotesc sclavageste pe un bol de orez si fara a-si cere vreun drept (sau nu, vezi evenimentele deja petrecute cu niste chinezoaice). Si vor pleca si ei in afara, permanentizand criza de forta de munca, de vom incepe sa importam si pakistanezi.

In loc sa se gandeasca cineva la o modalitate de a absorbi forta de munca neutilizata de la sate si din zonele sarace, oferindu-le acestor oameni in fond aceleasi conditii ca si chinezilor, mai-marii industriei romanesti se gandesc la import de forta de munca de aiurea, doar-doar nu-si vor vedea afectate randamentele!

Si mai e ceva, sinistru de-a dreptul: un apartament cu 2 camere in Bucuresti, intr-o zona curata dar populara (ieftina), costa circa 95.000-125.000 de euro in blocurile vechi, si circa 145.000-160.000 in blocurile noi. Un apartament nou, similar ca marime in Lyon, Franta, costa 170.000-200.000! Si tare mi-e ca de anul asta apartamentele de la noi vor costa fix cat alea din Lyon.

Numai ca muncitorii din constructii in Franta castiga de cinci ori mai mult decat cei din Romania. Materialele costa relativ la fel. Si atunci, unde e diferenta? Diferenta este in buzunarele dezvoltatorilor, si este IMENSA.

Asa ca mai tango cu criza de personal din constructii. Ea este intretinuta artificial tocmai de constructori. Care, pentru a-si pastra profiturile incredibile, isi bat joc cu cinism si de muncitorii pe care ii au, iar pentru ca acestia au inceput sa ridice pretentii, se orienteaza catre cei care prin natura contractului lor nu vor putea protesta in niciun fel.

Ca deh, e mai greu sa cauti 20 de muncitori romani la Vascauti si sa-i cazezi in Bucuresti, sa-i inveti cum sa lucreze si sa-i tii din scurt (ca sa nu cada morti de beti in gol de la etajul 17), decat sa aduci 100 de chinezi de la 10.000 de km departare care sa asculte de tine atunci cand misti un deget si care sa incapa intr-o valiza daca fac gat.

Satul romanesc este pe cale de disparitie. Bine de noi ca dispare de aici si se condenseaza in Spania si Italia. Dar autoritatile romane n-au niciun plan de mentinere in tara pentru cei ramasi in satele din ce in ce mai depopulate. Niciun plan de integrare sociala si de reprofilare a taranului roman (care oricum va disparea laolalta cu sute de sate, din cauza ca nu mai face fata economic). Hai sa integram chinezi in schimb!

Cartierul chinezesc, pe cand?

Tagged with:  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card