Din cele mai vechi timpuri dacii aveau obiceiul de-ai arunca pe cei mai tari si mai vrednici dintre ei in sus, sa cada intr-o teapa si sa ramana suspendati acolo, ca ofranda adusa zeilor. Obicei de o deosebita eficienta, care i-a ajutat fara indoiala sa reziste expansiunii Imperiului Roman.

Cel putin o vreme, pana a venit Traian si le-a suspendat dreptul de a mai jefui pe ambele maluri ale Dunarii. Nu inainte ca Decebal sa-si suspende zilele folosind indemanatic un cutit curbat… 

Desi obiceiul de a spanzura oameni sus pe un lemn drept pedeapsa (de unde vine si termenul sus-pendare) nu a fost inventat de daci, el a fost fara indoiala perfectionat pe aceste plaiuri, pentru ca de la Mircea Voda incoace sportul national al romanului a fost sa ii trimita un pic mai sus pe cei care il suparau prea tare. Mai sarea o capatana de boier, mai musca din pamant un nobil, mai aruncau de la etaj un voievod sau cu niste pietre in capul unor lesi aflati in excursii de documentare prin padurile patriei…

Tepes a dus obiceiul suspendarii dusmanului pe noi culmi de civilizatie, mancand cu pofta sub o padure de tepi in care agatase sute de turci, dar si romanasi de-ai lui, inclusiv femei si copii, vinovati de-a fi un pic prea urati si prea diformi din punctul sau de vedere. Bineinteles, pentru asta poporul l-a votat erou national caci, dupa cum se stie, niciodata n-a fost mai bine si mai drept decat pe vremea lui. Pana la urma a fost si el trimis pe tusa de boieri, sa stea si sa suspende un pic niscai sobolani prin inchisorile aflate la sud-vest de Dunare.

Daca ungurii l-au suspendat pe Misu Viteazul intr-o lance si daca Stefan isi suspenda pantalonii pe unde apuca in sfintenia-i pioasa, ridicand in urma-i cruci (alt simbol al suspendarii), atunci cel care a patit-o cel mai abitir din partea propriilor supusi a fost nimeni altul decat Cuza. Care, in naivitatea-i, a crezut ca poate sa faca jocurile intr-o tara unde jocurile le-au facut mereu altii. Nu au mai contat reformele, nu a mai contat popularitatea sa printre taranii improprietariti, a contat doar ca era prea mic pentru o lupta asa de mare. Si a fost suspendat din patul amantei, si trimis pachet afara din tara, oriunde da’ numai sa nu ne mai deranjeze.

Istoria ne invata ca cei mai tari, mai vrednici si mai buni dintre romani au fost intotdeauna luati pe sus si aruncati intr-o teapa, si nu oricand, ci la momentul oportun, cand de-abia reusisera sa apuce taurul de coarne. Si tot istoria ne invata ca au fost destui alesi tot dintre romani in capul bucatelor care sa pretinda ca cei putini carora le pasa de popor sunt de fapt criminalii si raii care vor distrugerea poporului. Culmea e ca destui dintre acestia dintai au ramas in cartile de istorie ca personaje preponderent pozitive, culte, calme, civilizate, in timp ce acelora din urma li se scot astazi la iveala toti negii de pe frunte, fiind descrisi ca niste apucati ai istoriei.

Privind dansul politic din zilele astea nu poti decat sa te minunezi ca traiesti intr-o tara care nu s-a schimbat deloc de la Decebal incoace. Atat doar ca actorii de astazi sunt mai prafuiti si mai tristi. In lipsa de modele veritabile pe care sa le apuce si sa le arunce intr-o teapa, boierii actuali se multumesc sa arunce in sus si cu surogate, numai sa nu fie ei deranjati in treburile lor obisnuite. Ce conteaza ca incalca legile chiar de ei insisi votate, ce conteaza ca cel aruncat in sus e tot de-al lor, conteaza doar sa-si faca mana, sa mai practice putin sportul national.

Nimic nu-i mai trist decat sa iti dai seama ca pana si cel aruncat in streang astazi nu e decat o palida imagine a ceea ce aruncau in trecut romanii in teapa. Oameni buni, dragi romani, chiar nu mai gasim modele reale pe care sa le distrugem? Chiar asa jos am ajuns?…

Veseli, alesii poporului roman isi arunca in aer cu o bucurie masochista toate sansele pe care le-au capatat de-a lungul timpului de la Istorie, facand hora in jurul tepei trase celui ce-i ameninta la randu-i cu tepe in Piata Victoriei. Si cum Istoria e o babornita cam zgarcita, urmatoarea sansa nu va veni prea devreme. Iar daca astazi romanii sunt prinsi in valtoarea iscata de suspendarea celui mai drept si mai viteaz dintre draci, ce se vor face maine, cand insisi dracii se vor apuca unii pe altii de coarne?

Caci, ramasi fara catalizatorul energiilor negative adunate in 20 de ani de securism, si revarsate in acesti ultimi 2 ani asupra singurului individ care a avut curajul sa se ia de ei, actorii politici de astazi se vor napusti in curand unii impotriva altora, iesind intr-un vartej de praf chiar si din aceasta mahala a Europei. Si luand si poporul cu ei, sa nu moara de singuratate.

Si atunci, de la inaltimea suspendarii sale, insusi poporul roman ii va privi ranjind a satisfactie. In sfarsit, isi va fi tras singur cea mai mare teapa!

Drept incheiere, iata si un fragment din petitia taranilor romani la divanul din 1857 cu privire la Unirea Principatelor. AVIZ AMATORILOR!

“Tara aceasta nici bai, nici maiestrii, nici mestesuguri multe ca alte tari nu are; toata imbelsugarea, bratele si sapele noastre o aduc. Cata-i Dunarea de mare si de larga curge raul sudorilor noastre, se duce peste mari si peste hotar, acolo se preface in rauri de aur si de argint si curg iarasi inapoi de se revarsa in tara noastra; iar noi de la ele nici ca ne indulcim… Voim sa scapam, sa ne rascumparam de robia in care suntem; voim sa ne rascumparam, sa nu mai fim a nimănui, sa fim numai ai tarii si sa avem si noi o tara; am ingenuncheat, am imbrancit cu totii; cum suntem nu o mai putem duce indelung. Nu vroim sa jignim drepturile nimanui, dar nici al nostru sa nu se intunece”

Share →

2 Responses to Suspendarea, frate cu romanul

  1. Razvan Nation says:

    Cuza a fost suspendat de Liberali si Conservatori :) )
    http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_John_Cuza

  2. zvoner says:

    Acuma, si amanta lui era blonda? :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card