O spun inca de la inceput, ca sa fie bine inteles: mi se rupe de Craciun. Si de el, si de nevasta-sa, si de renul Sofocle sau cum il cheama, si mai ales de sania lui cu zurgalai cu emisii de CO2 care depaseste cu mult orice norme europene.

Pentru mine Craciunul a insemnat in copilarie o familie fericita stransa in jurul bradului, colinde ascultate in surdina, turta dulce nemteasca, vin fiert pentru adulti si pepsi gasit cu greu pentru noi copiii, mezeluri pe care le vedeam doar de cateva ori pe an si mai ales niste sarmale fantastice. A, si colindele cu Tom Jones si o gramada de altii, puse pe magnetofonul rusesc. Cadourile erau un plus la toate acestea, dar nu erau THE thing. The thing era familia care-si ierta toate si care canta impreuna cantece prea vechi ca sa le intelegem.

Ascult de ceva zile Virgin Radio UK si BBC6. De unde ma invaluie o atmosfera foarte apropiata de cea traita in copilarie. Una in care imi pot imagina foarte lesne cum ninge afara, cum totul e acoperit in zapada, cum oamenii sunt iertatori, calmi si binevoitori, si in care miroase a turta dulce (nah, asta e mai degraba de la pachetele de Lambertz Best Collection luate din Billa :D ). De ce? Pentru ca muzica pe care o dau, atmosfera facuta de DJ si speakeri, stilul lor de a vorbi si de a rade impreuna cu invitatii lor din studio, toate astea ma duc cu gandul la o lume mai linistita, pregatita de relaxare, pregatita de sarbatoare, pregatita sa-si petreaca niste zile minunate in mijlocul familiei. Oamenii astia, englezii de la radio, stiu cum sa-ti faca ziua placuta. Nu mai vorbesc de calitatea muzicii date de ei!!

Totul se sparge cand ies afara pe strada, unde oameni incotosmanati si teribil de gri merg in graba catre piata, cu vesnicele sacose in maini, inghiontindu-se in fata unor tarabe inghetate in noroi, sau daca intru in vreun supermarket, unde se dau lupte pe viata si pe moarte pentru te miri ce, sau mai ales daca stau in trafic impreuna cu 383614 de milioane de alti soferi care se duc cu totii in magazine, in ziua tuturor zilelor in care trebuie neaparat sa-si sparga primele de Craciun pentru a se imbuiba si a imbata in cinstea cuiva care nu si-a serbat vreodata ziua de nastere, care nu s-a nascut de altfel pe 25 decembrie si care a murit, de altfel, putin cam sarac.

Sunt bucuros ca macar am scapat de razboiul petardelor din anii de dinainte. Dar nu stiu, desi nu am inventat noi spiritul mercantil al Craciunului (in fond, o sarbatoare scornita din nimic tocmai de negustori), desi poate ca si englezii se bat in supermarketuri in goana dupa cadouri, desi poate ca si francezii se imbata bine de tot in aceasta perioada, cu toate acestea spiritul manifestat de romani in aceasta perioada este asa un amestec de fatarnicie, manie religioasa, caritate lasciva, nationalism si festivism macabru incat imi taie orice pofta de a rezona cumva la asa ceva.

Sa ma mai mir ca foarte multa lume pleaca la Viena, Paris, Roma sau Londra – sau oriunde altundeva – pentru a regasi macar un pic din atmosfera dorita de Craciun?

In fine, sunt carcotas ca de obicei. Betie placuta, imbuibare si ciolhanuri de mare succes in cinstea lui Cristos, dragi romani!

Asa cum le-am dus pana acum, le-om duce si de acum inainte. … :)

Tagged with:  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card