CTP isi alimenta deunazi angoasele privind la violentele halucinante varsate de catre televiziuni in casele fiecaruia dintre noi. Disolutia autoritatii a ajuns in asa hal incat orice isterica, orice smecher sau chiar orice om altminteri obisnuit poate agresa un politist sau un judecator fara sa-i fie teama ca va pati ceva. Sau chiar fara sa-l mai intereseze.

Motivul din spatele haosului din Romania sta intr-o chestie pe care Stelian Damov o tinteste foarte bine pe noul lui blog (n-om fi noi de acord in unele, da’ de scris scrie bine si foarte misto, merita sa-l bagati in feed): in tara asta spiritul legii a disparut. Legile au fost golite de fond si a ramas doar o forma de care nu mai tine nimeni seama – sau mai precis tin seama doar lasii, cei carora le e frica sa nu pateasca ceva.

Presedintele are insa doar o parte din vina. Ca de obicei, intreg sistemul de lingai (naspa ca nu mai pun link catre ciutaci, da’ asta e…) se repede sa amplifice dimensiunile dezastrului pana dincolo de limita suportabilului. Caci fara ei, politrucii resapati, sistemul nu poate fi nici creat, nici dus mai departe. Cel din capul statului poate fi de vina, poate fi initiatorul, insa sistemul este cel care ii da uneltele necesare intru prostirea si pocirea unei intregi natiuni.

ceascaelicopter

Si in afara de lingai mai suntem si noi. Noi ne parcam masina pe avarii cand avem treaba la banca (desi am putea face un mic efort sa cautam un loc de parcare la vreo 30-50 m mai incolo), noi trecem pe rosu, ca pietoni, daca nu vine nicio masina, noi mai uitam sa taxam, noi facem smenuri si luam sau dam spagi, noi zbieram unii la altii pentru orice vina reala sau imaginara, noi, noi, noi.

Putem fara indoiala sa aratam spre guvernanti, caci ne este mai lesne si pe de o parte poarta o mare parte din vina: sunt incapabili sa inspire cumva acest popor, sa-l faca sa se urce cu o treapta mai sus decat cea pur animalica in care s-a scufundat de 30 de ani de zile. Dar o mare parte din vina tot noi o purtam.

Problema e insa aproape metafizica: spiritul asta – fie al legii, fie al intregului popor – de unde vine? Trebuie sa vina de sus, de la autoritati, printr-un act dumnezeiesc de inspirare, sau ar trebui sa vina mai degraba de la noi, printr-o miscare de tip grassroots, din talpa tarii, din chestii precum curatarea Romaniei intr-o zi? Si daca ultima e valabila, cum se face ca ori de cate ori apare o astfel de initiativa primul nostru impuls e sa facem misto de ea si sa declaram ca n-are nicio sansa?

Istoria ne arata ca din pacate pe aceste meleaguri de cele mai multe ori spiritul a venit de sus, nu de jos. Noi nu suntem nici reformatori, nici revolutionari, nici democrati. Suntem un amestec de popoare care au ascultat intotdeauna de tirani. Suntem urmasii unor jefuitori, unor navalitori, unor impostori, unor falsificatori, unor demagogi si unor lasi; am invatat prea putin din spiritul latin de cucerire si constructie; o parte din noi au fost civilizati de spiritul austriac dar treptat si asta se pierde, iar noi toti laolalta suntem mult prea ocupati sa ne distrugem unii pe altii ca sa fim cu adevarat inspirati catre lucruri mari.

Avem asta in sange, iata de ce democratia la noi a fost intotdeauna un simulacru chiar mai rau decat la latini sau in alte tari balcanice. Spiritul ne-a interesat intotdeauna mai putin, pentru noi importanta e forma.

As mai putea glosa pe tema asta inca destul, dar oboseala isi spune cuvantul. Nu doar aia fizica, ci mai ales aia psihica: am obosit sa tot scriu cat de mare ar putea fi poporul asta daca si-ar pune mintea. Caci in lipsa spiritului, totul este mort. Si din pacate, cam asa e si poporul asta. Inca de la nascare.

Sa invie oare in viitor? Asta ar cere o mare inversare a mentalitatii – atat de mare incat implica si disparitia fizica a doua-trei generatii. Noi am fost crescuti si educati fortat in spiritul suprimarii individualitatii de dragul comunitatii – atat de brutal incat uram din tot sufletul orice inregimentare, chiar si la 20 de ani dupa. Ne este imposibil sau foarte greu, tocmai de aceea, sa colaboram cu altii pentru a face lucruri mari. Preferam lucrurile marunte, dar facute de noi cu apropiatii nostri.

Doar cei de sub 25 de ani pot aduce o astfel de schimbare, si asta mai ales atunci cand vor intelege ca nu trebuie sa lupte doar pentru ei, trebuie sa lupte in primul rand pentru ceilalti. Vedeti asta la tinerii acestia?

Dati-mi motive sa fiu optimist…

Tagged with:  
Share →

2 Responses to Spirit si lipsa lui

  1. Mircea says:

    Superb scris!

    Din pacate nu am ce motive sa iti dau pentru a deveni optimist.

  2. Kap says:

    Foarte adevarat, pacatele noastre.Eu unul vad o singura varianta viabila si cu sanse de reusita in a ridica tara asta, lovita mai nou dinauntru: o solutie care a functionat la noi.Nici un roman la conducere, nici macar functionar: o dictatura germanica.A carei senila dreapta sa striveasca fara mila de la moguli la “avariatii” la cap ce incurca traficul aiurea.
    Altfel, ma tem ca singuri nu vom gasi nici macar directia buna de urmat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card