Ma gandeam azi sa scriu cam ce ar putea oferi un telefon mobil in 2022 (continuand seria dedicata acestui an), pornind de la ideea ca mie unul cei 6GB de RAM ai PC-ului meu cu procesor i7 cu patru miezuri mi se par arhisuficienti, dar peste doar cativa ani o sa mi se para ceva atat de antic incat nici nu mai merita mentionat. Si asta daca as vorbi de telefoane, nu de PC-uri!

Insa uitandu-ma inapoi in timp cu (aproape) 10 ani m-a bufnit rasul. Imposibil sa pot spune ce putere tehnica vor avea telefoanele peste 10 ani. Judecati si voi.

Nokia 9210i Communicator vs Nokia N9

Prin 2002 facea furori Nokia 9210i Communicator, care era urmasul mult imbunatatit al lui 9210 si al celebrului 9110i – acesta din urma folosind un procesor Intel 486…

Cu 8MB RAM si un procesor ARM9 pe 32 de biti la 66MHz, Communicatorul din 2002 avea practic mai toate functiile de Office pe care ti le puteai dori, inclusiv un mod fax (:D), un TFT de 4.5 inch cu o rezolutie de 640×200 pixeli si 4096 culori.

Era un telefon care soca audienta, caci nu prea multi si-l puteau permite. Fara WLAN, fara GPRS, fara 3G (evident), fara Bluetooth, dar cu un port infrarosu :) . Stia Flash 5 insa, si puteai vedea filme pe el!

SE P800 vs SE Xperia Ray

Pe vremea aia varful de gama P800 folosea un Philips Nexperia PNX4000 la 156 MHz si pe 32 de biti, in timp ce mai frustul dar mult-iubitul T68i venea ca o punte intre doua lumi: cea a telefoanelor folosite exclusiv la vorbit si trimis SMS-uri si cea a mobilelor pe care puteai chiar sa privesti internetul.

Dar P800 avea un ecran de 2,9 inch, cu 208×320 pixeli si 4096 culori si, minunea-minunilor: touchscreen! Basca o camera foto VGA cu 640×480 pixeli si GPRS, Bluetooth si port infrarosu… Comparati astea cu ce ofera un Xperia Ray, de exemplu :)

Ma opresc la aceste doua firme, caci daca as vorbi de sapunierele pe care le facea Samsung pe vremea aia sau de Motorola cu Accompli-urile sale as da in diverse.

Ca sa nu mai zic ca daca as compara totusi strict cu telefoanele aparute la inceputul lui 2001 ar iesi sange pe pereti, caci erau mult inferioare celor din 2002 iar conceptul de smartphone era inca greu de inteles.

Si atunci? Ce urmeaza?

Telefoanele mobile in 2022

Au inceput deja sa apara procesoarele dual-core. Peste 4 ani un quad-core va fi ceva de dorit. Peste 6 ani un six-core probabil ca va rupe gura targului. Dar peste 10 ani? Quantum phones? :)

Si memoria? Acum avem 512MB, peste 2 ani 1G va fi standardul, prin 2015 un 2G, prin 2017 un 4G… dar prin 2022? Sa mai vorbesc de GPU, procesoarele grafice care au inceput sa apara tot mai des pe smartphones?

Vom avea cu noi telefoane care ar da rusinica si celor mai avansate statii grafice de astazi, insa unele limitari vor ramane: ecranul poate avea o rezolutie mult mai buna, insa peste o anumita calitate ochiul uman nu mai e in stare sa perceapa diferentele; oricati megapixeli vei ingramadi in senzorul camerei foto-video, lentila va ramane tot puchinoasa, astfel incat tot software-ul va prelua stafeta – sau poate o noua tehnologie care sa imite mai bine capacitatile video ale ochiului uman; 3D-ul poate va prinde, dar eu cred ca nu, pentru ca nu e in sine cine stie ce imbunatatire; in fine, degeaba capacitatea de procesare va fi uriasa daca conectivitatea oferita de infrastructura dimprejur va lasa de dorit… samd

Practic vorbim de telefoane de 20-40 de ori mai puternice decat cele de astazi in privinta procesarii de date si de imagini. Insa fundamentele vor ramane aceleasi.

Ce cred ca se va schimba insa va fi modul in care vom interactiona cu uneltele noastre mobile. Azi e inca greu sa prinzi semnal 3G peste tot, iar in strainatate aceasta costa o avere. Chiar si local poti plati foarte mult, in special daca descarci fisiere video la rezolutiile demne deja de ce sunt in stare smartphone-urile de top.

Poate ca asa cum exista astazi un Skype pentru telefonie mobile, asa va exista si atunci o modalitate prin care sa iti poti folosi internetul de pe telefon aproape gratis, poate printr-o tehnologie de partajare…

Apoi mai exista problema bateriei – e greu de crezut ca bateriile cu tehnologii similare celor de azi vor tine piept unor monstri 12-core, cu 12GB RAM si GPU de inalta clasa. Pe de o parte ecranul va consuma mult mai putin curent, insa pe de alta parte poate scapam de incarcarea din 10 in 10 ore…

Si in fine, mai e si modul in care vom interactiona cu mobilele. Azi le tinem in palma si mergem bezmetici pe strada, sau chiar stam la o masa cu prietenii, toti cu ochii in ecran. Singuri, fiecare in lumea lui. Asta trebuie sa inceteze. E insa greu si astazi sa arati la toata lumea clipul video super amuzant pe care tocmai il vezi. Poate ca telefoanele capabile sa proiecteze pe un suport un film, sau sa foloseasca acel suport (cum ar fi suprafata unei mese de cafenea) drept interfata de input pentru un joc in 4-6-8 oameni vor fi mult mai iubite decat cele in care ne scufundam de unii singuri.

Dar hai, cine se baga – ce putem astepta de la un telefon mobil top de gama in 2022?

Sursa imaginii.

Tagged with:  
Share →

4 Responses to Smartphones 2022. Quo Vadis?

 1. johnny says:

  Daca nu se gaseste alt mod de stocare al energiei, ma tem ca nu vom vedea prea mari progrese pe telefoane.
  Tehnologia PC-urilor a inceput sa stagneze ca evolutie, nu mai are rata de crestere de acum 10 ani. In principiu, se va porta pe telefon ce e cel mai performant la ora actuala pe PC dar cu limitari drastice din cauza bateriei. Or sa apara tot felul de inovatii ce tin foarte mult de forma dar pe fond nu prevad ceva extraordinar.

 2. vv says:

  Adrian, am 2 link-uri pt. tine:
  http://www.varioptic.com/en/home.html
  http://www.invisageinc.com/page.aspx?cont=Pixel%20Comparison

  Atata vreme cat performanta sistemelor optice actuale e mult sub cea a ochiului de insecta, se cheama ca exista loc de imbunatatiri masive :)

  Marele semn de intrebare e cum vor “scala” bateriile – dar date fiind investitiile recente in domeniu (pt celulare, pt. auto electrice) nu m-as mira sa dispara si problema asta.

 3. The Fan says:

  Eu zic ca telefonul anului 2022 nu va fi portabil ci purtabil. Comanda vocala, chestii…

 4. The Fan says:

  PS: Pana atunci poate si (l)userii isi vor da seama ca o scula specializata e mai buna ca una all-in-one si vor renunta la camerele foto incorporate…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card