N-a fost nevoie decât de o săptămână pentru a trece de la „dacă nu-ți convine, mută-te în alt sector”, la retragerea proiectului de construire în mijlocul parcului Titan a unei imense săli de spectacole. Ambele atitudini îi aparțin primarului sectorului 3 al Bucureștilor, Robert Negoiță, cel care a venit din mediul privat, dar care încă nu a înțeles că locuitorii sectorului sunt, de fapt, clienții săi, iar nu firmele cărora le alocă din belșug contracte. TOȚI locuitorii, nu doar pensionarii care așteaptă non-stop pomeni de la primărie.

Sala de spectacole ar fi înlocuit derdelușul pe care s-au dat generații de copii

Sala de spectacole din IOR ar fi înlocuit derdelușul pe care s-au dat generații de copii. Păduricea de pini a fost deja distrusă parțial de primul Negoiță, care a făcut și o „minune” de scară de beton în zig-zag pe deal…

Alintat deja de locuitorii sectorului cu apelativul Negoiță-Betonel, primarul a dat înapoi surprinzător de repede, dar nu cu privire la construirea sălii de spectacole, ci doar cu privire la locul propriu-zis în care urma să fie construită. A pierdut o bătălie, dar n-ai cum să renunți așa ușor la un contract de 50 de milioane de lei, așa că vom vedea în mod sigur un alt spațiu găsit repede-repejor pentru o sală, de altfel, inutilă. Apropo, cinematograful Gloria poate fi oricând consolidat și renovat, sau și mai bine, demolat și pe locul lui să fie făcută noua sală, dacă tot se ține morțiș să avem spectacole într-o săliță de 2.000 de locuri.

Cazematele de beton roz-căcăniu, acum au și plante decorative în ele. Până la prima zăpadă

Cazematele de beton roz-căcăniu aruncate pe iarba dintre șine, acum au și plante decorative în ele. Până la prima zăpadă. A, și paznici 24/24, care îngheață de frig noaptea, să nu se fure tufele.

Marea problemă e alta, din păcate. Prahovean de felul lui, odată ajuns la oraș, Negoiță s-a gândit că ar fi o idee bună să umple sectorul de buticuri, betoane roz, mici cazemate cu flori scumpe păzite de gardieni care stau lângă ele 24/24 în aer liber ca să nu se fure și garduri înalte de doi metri, care să mărginească sacrul spațiu verde de hoardele de drogați care s-ar trânti pe sfânta iarbă pentru a rula un joint. N-a făcut-o doar de capul lui, multe i-au fost cerute de electoratul său, anume moși, babe și mămici casnice hrănite cu telenovele.

Și aici ajungem în miezul problemei. Cei mai mulți dintre cetățeni nu au timp, pur și simplu, să coboare în fața blocului ori de câte ori vine edilul să promită lucruri și să asculte ce vor locuitorii sectorului. Sunt la muncă sau sunt prea obosiți după 8-10 ore de muncă și li se pare jenant să stea să asculte promisiunile unui politician sau să se certe cu moșii și babele care se fac scut în jurul lui și îi cer toate prostiile din lume. El are doar feedbackul acestora, e asaltat de cererile acestora, e adulat de aceștia, așa că nici măcar nu conștientiza că noi existăm.

 Înțelegeți că nu politicianul e problema, ci vecinii voștri? Dacă voi tăceți din gură, ei vorbesc

Noi, ăștia mulți, suntem tăcuți. Am vorbit însă, de curând, la alegeri. Am urlat, de-a dreptul. E de ajuns încât să se teamă și să înțeleagă că suntem, de fapt, mult mai mulți decât publicul cu care s-au obișnuit ei, publicul ăla docil care vrea să le soarbă fiecare cuvânt, fiecare promisiune, fiecare păcăleală. Depinde doar de noi dacă vor înțelege acest lucru.

Dar nu știu cât de mult va ține asta, dacă ne vom retrage din nou în această pasivitate. Poate vom înțelege în ora a treisprezecea că, dacă noi nu vorbim, vorbesc ei pentru noi. Ei, cei care sunt OK și cu betoanele din parcuri, ei, cei care au încă țârână între degete și se extaziază la copăcei ornamentali în cazemate de beton roz, ei, cei care nu plătesc taxe ci primesc bani de la stat și pe care pur și simplu nu-i interesează cât costă o reabilitare sau o parcare sau o altă investiție, pentru că nu o plătesc ei, ei, cei care nu sunt în stare să arunce o hârtie la gunoi sau să pună o floare în fața blocului dar de ani de zile au făcut legea în țara asta de au adus-o în halul în care o vedem cu toții.

Copacul ăsta a rezistat 50 de ani. Până săptămâna trecută

Copacul ăsta a rezistat 50 de ani. Până săptămâna trecută. Aparent, niște lucrări RADET. Care n-a avut nevoie să-l taie timp de 50 de ani, ci doar acum. Fostul Negoiță încercase în fel și chip să-l otrăvească, ciuntească și otrăvească. A reușit ăstălalt.

Apropo, să nu credeți că betoanele sunt roz-bombon, nu, ci un roz căcăniu care îți dă așa, o stare de spirit vecină cu nebunia. Nu știu dacă edilul șef e cel cu gusturile astea de mare rafinament sau vreunul dintre șefii și șefuții care colcăie sub dânsul, dar știu sigur că acest atentat la bunul gust devine din ce în ce mai greu de suportat, deși e apreciat de țărănoii ajunși la oraș care își spoiesc fix la fel casele de la țară. Nu era de ajuns că fostul primar, brăileanul Negoiță, pusese trei-patru rânduri de borduri între straturi de asfalt, noul Negoiță le vopsește într-o nuanță care e definitorie pentru modul în care gândesc acești oameni.

Nu știu cum se face că acest sector (ca, de altfel, mare parte din București) a ajuns în ultimii 10 ani sub doi primari care nu doar că nu s-au născut și n-au crescut aici, dar nici n-au căutat măcar să înțeleagă spiritul locurilor, să respire istoria caselor vechi din centru (care țin în mare parte de acest sector), să gândească măcar o strategie de dezvoltare armonioasă și durabilă a porțiunii imense dinspre est, care acoperă peste 30% din suprafața acestui sector, darămite o strategie de atragere a firmelor dinspre mult prea agomeratul nord spre mult mai ieftinul est – pe scurt, în afară de plantat platani și betoane din 2 în 2 metri, de spart banii pe borduri și pe amenajat părculețe între blocuri, de dat subvenții și pomeni celor care îi tot votează nu au știut absolut nimic altceva.

Cum înverzește primăria sectorul 3.

Cum înverzește primăria sectorul 3. Acești copaci se vor usca în maximum un an. Metodă aplicată și de fostul primar Negoiță. SURSA: B365

E adevărat, între timp s-au făcut și câteva școli, grădinițe și săli de sport, iar numărul blocurilor reabilitate a crescut, pentru că între timp au învățat și birocrații noștri să completeze cum trebuie documentele birocraților europeni (trecerea timpului are un mare merit aici, iar nu schimbarea de primari), însă acestea sunt mizilicuri față de adevăratele nevoi ale sectorului.

Dacă primul Negoiță chiar a avut de luptat cu un sector lăsat în mizerie și plin de buticuri și terenuri virane, al doilea Negoiță a preluat un sector deja curățat și aranjat, prea aranjat chiar, în care nu mai avea mare lucru de făcut în privința spațiilor verzi. Or el chiar pe astea se concentrează, dar în detrimentul lor, prin lucrări edilitare care țin mai degrabă de o viziune tipică Coreei de Nord, iar nu unei țări europene. Iar parcul IOR a ajuns în ultimul timp o colecție nesfârșită de buticuri și locuri „amenajate” pentru activități în aer liber, în care absolut fiecare centimetru este ras, tuns și frezat soldățește de armate de lucrători ai unei firme private care poluează non-stop aerul cu suflătoarele lor de frunze, cu mașinile lor de tuns iarba, cu mașinile de cărat crenguțe, cu acest du-te vino permanent care nu mai contenește, o priveliște demnă de uniunea sovietică.

Poate n-ar strica să dea o fugă printr-un parc din Londra, să vadă cum arată, de fapt, un parc adevărat și liniștit plin de tufe, flori, copăcei de toate felurile, zone lăsate doar pentru păsări și animale mici, iar nu doar prin peluzele americănești pe care le tot montează prin sector – în fapt un deșert verde lipsit de orice calități în afară că „dă frumos”. Da, sunt și acolo peluze tunse scurt, și încă din belșug, dar sunt doar o treime din parc, restul e dedicat tufărișului de toate culorile în care-și găsesc sălaș o mulțime de vietăți, de la veverițe la păsări.

Eu înțeleg că are guri de hrănit și contracte de alocat, dar poate că înțelege în ceasul al treisprezecelea că are sute de case vechi care trebuie consolidate urgent în Centrul Vechi, că are parcări subterane de făcut pentru a degreva aleile dintre blocuri de mașini, că are o treime de sector la nivel de teren viran pe care toată lumea construiește cum o taie capul, fără niciun fel de sistematizare pe termen lung, dar și că are mai întâi de toate nevoie să înțeleagă istoria acestei bucăți de oraș, care e și cea mai veche, chiar inima lui. Și că „parcul” are nevoie în primul rând să funcționeze mai aproape de ritmul naturii, iar nu ca o mașinărie sterilă.

Mă îndoiesc că va avea măcar interesul să facă toate astea, dar sunt încrezător că măcar teama față de locuitorii care nu-l vor mai vota data viitoare să-l facă să înceteze cu betonarea masivă cu care ne-a zăpăcit și să-și îndrepte energiile de constructor înspre lucrurile care trebuie într-adevăr îndreptate în sector.

Poate sunt eu mai naiv așa, și sper până în ultima clipă că un om care vine din mediul privat poate reacționa la feedback-ul clienților săi, nu doar al unei minorități mai vocale. Depinde doar de noi.

Iar dacă nu-i convine, să se mute în alt sector.

Tagged with:  
Share →

7 Responses to Sectorul 3 are un primar beton

 1. Anamaria Schwab says:

  Ce putem face sa se desfiinteze cazematele acelea oribile, rosii-roz ridicate de curand? Si in general toata chioscaraia adusa in parc in ultimii ani?
  Multumesc.

 2. R says:

  Multumesc pentru felul in care ati descris batjocorirea sectorului nostru. Sper ca textul dumneavoastra sa ajunga la un numar cat mai mare de oameni.

 3. Arabela says:

  Eu nu am inteles lumea cum a putu sa voteze unul dintre principalii evazionisti ai Romaniei.
  Chiar asa de tampiti suntem???
  Chiar ne placem sa le permitem astora, gen Negoita sa ne calce in picioare???

  Doar milioanele alea de euro le-a facut din constructii. Este normal ca pe banii publici sa faca priecte de genul, mai ales in timp de criza… daca numai merg constructiile cu blocurile, hai atunci sa construim pentru cetatenii orasului cladiri inutile doar ca sa impartim contracte la aia ce ne-a sponsorizat campania electorala si care poate ne va sponsoriza si viitoarea campanie…

  Pai pliantele alea, bannerele de pe cladiri, afisele pe panourile publicitare din banii cui credeti ca sunt platite. Un banner pentru o cladire este cateva mii de euro, asta pentru cei care nu stiau… reztul calculati voi :)

 4. admin says:

  Arabela, răspunsul este, din păcate, în clipul video din articol. Da, chiar atât de tâmpiți suntem. Nu pentru că l-am votat, căci nu cred că vreunul dintre noi l-a votat. Ci pentru că am tăcut până acum și l-am lăsat să îi asculte pe indivizii pe care îi vezi în clip.

  Repet, nu el e de vină (evident, va purta răspunderea politică și, dacă e cazul, penală), ci zombii dintre noi. Ăia care vor, vor, vor și nu dau nimic la schimb. Trebuie să începem să vorbim noi, cei care plătim. Și atunci poate se vor schimba lucrurile. :)

 5. Nume says:

  Hai sa facem IOR-ul inapoi cum era, nu? O mare groapa de gunoi … ar fi perfect. Un maidan plin de mocirla si gunoaie, boschetari si maidanezi.

 6. Stan says:

  Acest individ trebuie trimis alaturi de ceilalti PSD-isti…adica la Jilava…
  Poate reuseste sa inteleaga ca este pus sa slujeasca si nu sa-l slujim !!!
  Intreb (a cata oara ?) – cei de la DNA – ce fac ?
  Dorm ?
  Pentru ca este inadmisibil sa faci trotuare – din nou (?) – acum turnate de 50 cm inaltime !!!
  Si sa le mai si vopsesti cu rosu !!!
  Sa pui pe mijlocul liniei de tramvai ghivece cu flori si sa le pazesti cu firma de paza !!!
  Sa “plantezi” pomi ornamentali si gazon ( alalalalt punea “floricele” !!!)
  Suntem sau nu in noaptea mintii ?!
  Ca sa fii gospodar trebuie neaparat sa cheltui toti banii care se aduna din taxe si impozite ?
  Ce este asta fratilor – tara nimanui ?
  Chiar nu se gaseste nimeni sa le puna “botnita” astora care se “dedulcesc” la averea statului romanesc ?

 7. admin says:

  @Nume – dragă anonim, a spus cineva așa ceva? Noi protestăm contra exceselor, nu contra amenajării decente a unui parc. Dacă ție îți plac betoanele, asta e, nu ne putem c..a în gustul tău.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card