N-o să vă obosesc mult cu părerile mele despre Ucraina, sunt alții mult mai îndreptățiți să le expună. Citiți măcar aceste trei relatări formidabile de la fața locului și veți înțelege măcar suficient pentru a vă face o părere.

1. Cum au organizat ucrainienii protestul gigant

2. Scrisoare din pragul violenței

3. Dialogul surd de pe maidanul negru

4. Transmisie în direct de pe Euromaidan

O să spun doar atât. Spectacolul organizat pe bani grei pe maidanul Ucrainei ține de o leapșa globală care va tot dura din păcate. Iar pentru Ucraina nu există cale pașnică de ieșire, nu din brațele păroase ale Mamei Rusia. Mai îngrijorător este, însă, faptul că în stradă se află organizații paramilitare, ultra-naționaliste și popi, mulți popi. Este un spectacol grotesc în care niciuna dintre părțile implicate – miliția și protestatarii – nu luptă de fapt pentru o democrație, ci pentru status quo sau independență de Rusia.

Evul mediu, revizitat

Evul mediu, revizitat

Pentru că lupta din stradă nu e atât pentru UE, ci pentru independența de Rusia și din disperare în fața unui Stat imun la necesitățile elitelor, în special cele din vestul Ucrainei.

Diferența e că în Turcia aruncau la întâmplare cu artificii, aici s-au organizat paramilitar. Până la jefuirea primelor depozite militare și dezertarea primelor unități militare mai e doar un pas. Depinde dacă se vrea sau nu să se facă și acest pas. De trecut în scenariu, e trecut în mod sigur. Iar scenariul, ca să fiu cât mai exact, nu aparține nici UE, nici SUA. Inițiativa, în acest spectacol, aparține Rusiei, iar răspunsul din partea agenților vestici este unul defensiv deocamdată. Să nu uităm și faptul că ucrainienii au o întreagă istorie de luptat contra rușilor și că sunt un popor suficient de mare ca să-și genereze propria dinamică, cu oligarhi suficient de bogați pentru a conta în acest joc.

Preoții sunt implicați activ, de partea protestatarilor

Preoții sunt implicați activ, de partea protestatarilor

Și îmi mai amintesc că planurile, regia și scenariul pentru Revoluția Română fuseseră scrise cu peste 15 ani înainte. Atâta doar că, deși n-a fost la fel de spectaculoasă ca bătăile cu bâte de pe EuroMaidan, la noi au murit peste 1100 de oameni și au fost răniți alți 3.300. Aproape 1000 dintre ei au murit după ce Revoluția învinsese… În Ucraina, deocamdată, au murit 5 oameni. Cinci.

Poate așa ne dăm seama și de magnitudinea dezastrului din “89, raportat la haosul revoluțiilor de azi. În Egipt au murit 1246 de oameni, dintre care doar vreo 300 după revoluție. În Tunisia, vreo 340. Doar Libia și Siria, care au căzut în război civil, au avut mai mulți morți (Siria, în special, mult mai mulți).

Ucraina, quo vadis?

Ucraina, quo vadis?

Mi-e teamă doar ca scenariul Ucraina să nu includă necesitatea legitimării unei noi clase politice prin sânge, mult sânge. Căci cei veniți la putere printr-o astfel de metodă ar fi mai degrabă ultra-naționaliști, eurosceptici și pro-religie. Raportându-mă la descrierile jurnaliștilor din piață, brusc nu mai am așa o greață față de politrucii rusofili…

Oricum, planurile rusești includ în mod sigur, la limită, cufundarea în război civil, fragmentarea Ucrainei în enclave rusofile, recuperarea Crimeei și clivajul Est-Vest, dacă nu strict statal, atunci prin control indirect. Și să nu uităm de puterea robinetului cu gaz…

Dar om trăi și om vedea. Vai de Ucraina, între timp.

LATER EDIT – un text mult mai bun decât al meu — Să nu se bucure nimeni de dezastrul din Ucraina.

Share →

2 Responses to Scenariul Ucraina

  1. [...] în urmă cu două luni despre Scenariul Ucraina. Regret, dar privind retrospectiv, s-au cam întâmplat. Nici măcar nu e prea greu să le [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card