Scriam în urmă cu două luni despre Scenariul Ucraina. Regret, dar privind retrospectiv, s-au cam întâmplat. Nici măcar nu e prea greu să le ghicești dinainte, pentru că toate astea sunt scrise în manualele rusești (și nu numai) de invazie, încât trebuie doar să-ți aduci aminte de istorie.

Ce urmează? Urmează tot ce vrea Putin să urmeze. Mă uit perplex la Obama și mai ales la liderii UE, care încearcă să pedepsească un ditamai urs grizzly cu o nuielușă. Așa, o să blocheze conturile vestice ale oligarhilor. Și? Au suficienți bani la ei acasă, ca să-și cumpere orice. Au făcut ei ditamai blocada contra Coreei de Nord, iar ăia își importă pentru nomenclatura lor absolut tot ce le dorește inimioara. De unde? Păi din China, de unde importă tot globul, de unde…

Cine își închipuie că oligarhii ruși se vor răzvrăti contra lui Putin doar pentru că rămân fără câteva miliarde de euro, în contextul în care Putin le poate lua viața și absolut tot ce au, e puțin naiv. E adevărat, or să stea ca lupii, atenți în ambele părți, dar dacă americanii și europenii vor să facă vreo brânză, trebuie să-i dezbine și să caute verigile slabe. Altfel, frica păzește bostănăria.

joseph-stalin-logic

Bun, deci reacția UE e lentă, aia americană e legată de mâini și de picioare, ce urmează? Să vedem ce scrie la manual.

1. Manifestații tot mai violente ale etnicilor ruși în fiefurile estice ale Ucrainei. Liniște relativă în sud și sud-vest. Astea vor fi activate mai târziu, căci nici tata Putin n-are atâtea trupe eficiente ca să lupte pe două fronturi. Cel puțin câteva săptămâni, cât își consolidează controlul asupra Crimeei. Inclusiv prin luarea drept prizoniere a rămășițelor trupelor ucrainiene de acolo, ca monedă de schimb.

2. Întărirea cât mai rapidă a trupelor și capacității de luptă ale Armatei a 5-a din Transnistria, în special pe parte antiaeriană, unde au avut probleme în invazia din Georgia. Inclusiv cu rachete sol-sol, așa, ca un deget arătat spre inutilul Deveselu. La maximul cotelor permise de actualele acorduri internaționale. Poate și un pic peste, așa, pentru măsură.

3. Incursiuni provocatoare tot mai dese în interiorul granițelor ucrainiene, în special în zona de est, în special în zonele conductelor de gaz.

4. Apariția „milițiilor” pro-ruse în Donetsk și restul orașelor mari și controlabile din est. Înarmarea lor cu arme ușoare. Agitarea orașelor sudice, portuare, inclusiv Odessa.

5. Referendumuri forțate în aceste zone estice, în paralel cu alegerile din restul Ucrainei. Cu rezultatele scontate, atât în regiunea Donbas (Donețk), cât și Slobozhanschina (Harkov)

6. Apariția manifestațiilor pro-ruse și în Moldova. Cu provocări violente. Când? Nu știu, poate până în iunie… totul depinde de logistica deja pregătită de ruși.

8. Blocadă navală rusă în fața porturilor ucrainiene, ridicarea tensiunilor până la marginea izbucnirii confruntărilor armate pe scară largă.

9. Și apoi, marele final detensionant. Dobândirea, printr-o tardivă negociere, a unui statut autonom extins pentru regiunile estice ucrainiene, punerea în șah a Ucrainei prin conflictul înghețat cu această ocazie, astfel încât să nu poată adera la UE și NATO, punerea în șah a Moldovei pentru a nu putea fi integrată în zona de influență europeană, prin activarea regiunilor autonome și crearea unei enclave lărgite a Transnistriei. Înlocuirea unora dintre mafioții locali ucrainieni cu unii loiali rușilor. Dispariția fizică treptată a finanțatorilor „revoluției” ucrainiene, apoi câțiva ani de haos economic în aceste țări, pentru a le readuce pe cale „democratică” înapoi sub controlul rus.

Nu cred că vom vedea acțiuni militare extinse, terestre, nici în Ucraina, nici în Moldova. Putin ar avea prea mult de pierdut, iar odată pornite, acțiunile militare terestre costă mult – oameni, bani, nervi. Sunt riscante. Mă rog, odată intrat în logica războiului, orice e posibil, că nici ucrainienii nu or să stea cu mâinile în sân. Dar nu cred, nu vreau să cred.

E suficient ca toate țările vizate de Uniunea Eurasiatică să fie ținute în șah, să fie destabilizate economic și politic și să se sufoce sub nemulțumirea populară în timp ce SUA și UE vor tot căuta soluții.

E suficient pentru Rusia să aibă controlul asupra graniței de sud a Ucrainei, de la gurile Dunării la Sevastopol, nu are nevoie și de boțul care o să mai rămână controlat de „guvernul” de la Chișinău.

Până în toamnă, fructele vor fi coapte, de cules.

Apropo, dacă nu vom vedea urgent un nou Plan Marshall pentru toată regiunea, cu restricții mai lejere decât normele UE, nu vom putea respira. Și, cum nu-l vom vedea…

Între timp, toate bune și frumoase. Noi o s-o avem pe EBA în Parlamentul European, alături de Grapini și alți iluștri reprezentanți ai actualei clase de iresponsabili politici, iar la Cotroceni și la Palatul Victoria va fi multă liniște.

Aș vrea să mă înșel. Aș vrea ca europenii să-și accepte pierderile și să facă un front comun contra Rusiei, unul dur și clar, unul nemțesc și oțelit. Aș vrea ca vehemența europeană să-l oprescă pe Putin, iar fondurile și dotările militare masive venite din partea SUA să îi nevrozeze pe generalii ruși. Aș vrea să văd calculele economice pe termen scurt puse pe pauză și fiind înlocuite de o reacție proprie unui organism sănătos, care știe cât de puternic să reacționeze atunci când e infectat de un microb.

Nu cred că voi vedea nimic din toate acestea. Ci, mai degrabă, o piesă de prost gust, repetată la 80 de ani distanță.

Mă rog, față de magrebienii care au invadat deja Europa, poate că rușii n-or fi cei mai răi stăpâni. Sau vecini violenți.

Dormi în pace, România. Winter is coming.

Tagged with:  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card