Mai tineti minte Caritas? Sau FNI? Fondatorii acestora au scapat bine-mersi ulterior, desi s-au bazat pe aceeasi schema foarte usor de inteles: se promit castiguri foarte mari, rapide, printr-o investitie initiala oricat de mica (si care de obicei e oricat de mare). Se apeleaza la lacomia umana, lacomia umana actioneaza, gandirea umana se opreste, cateva luni sau zeci de luni mai tarziu, cand zecile sau sutele de mii de fraieri care si-au depus banii incep sa astepte incasarile triple sau cvadruple, investitorul initial iese din schema, cu mare parte din bani evident, si apoi toata sandramaua se prabuseste.

Bernard Madoff a ridicat treaba asta la rang de super-arta, realizand cu siguranta cel mai mare jaf din istorie. 50 de miliarde de dolari praduiti de la circa 40.000 de persoane, insitutii financiare, banci, organizatii non-profit si multe, multe alte companii si institutii, unele dintre ele de prestigiu.

Madoff nu era oricine. A fost presedintele comitetului director al NASDAQ, deci ditamai bursa. Iar schema sa nu implica castiguri fenomenale si imediate, ci castiguri de 10-12% pe an, dar cat se poate de sigure. Statura sa in lumea financiara i-a asigurat increderea de care avea nevoie. Iar schema asta dureaza deja de mai bine de trei decenii! Decenii in care i-au fost incredintate averi ale unor familii de bogatani din lumea intreaga. Decenii in care a avut si tupeul de a refuza anumiti investitori, intarindu-si astfel credibilitatea.

Atata doar ca crahul financiar actual a facut pe toata lumea mult mai atenta si mai zgarcita cu banii, astfel incat Madoff nu a mai fost in stare sa aduca oameni noi in sistem. In plus, tot mai multa lume dorea sa scoata cash din sistem, asa ca totul s-a dus de rapa.

Cheia succesului lui Madoff? Prostia, autosuficienta si lacomia, dar mai ales diluarea acestora in stil homeopatic, prin asigurarea unui profit de ‘doar’ 10-12% pe an, un profit credibil si care i-a permis sa creasca sandramaua timp de ani de zile fara sa ridice prea multe suspiciuni. In fond, tot ce trebuia sa faca era sa ajunga la averi cu circa 20% mai mari in fiecare an, lucru usor de facut pentru un om de statura sa.

Morala: pentru ca Madoff era un mare filantrop, rezultatul este simplu: zeci de ONG-uri prabusite peste noapte, mii de burse intrerupte, zeci de banci si firme intrate in colaps si zeci de mii de oameni afectati. Toate, peste noapte. Tineti minte acest nume, caci va ramane in istorie ca fiind cel mai mare escroc al tuturor timpurilor.

Oare ce grozavii pe banii nostri vor mai fi dezvaluite in lunile care vin de catre aceasta criza magnifica? :)

50 de miliarde de dolari, fratie. Valeu, sa nu le dea idei la ai nostri…

Share →

3 Responses to Scandalul Madoff. Sau cum sa furi 50 de miliarde de dolari

  1. De obicei nu dau comment-uri pe bloguri dar postul tau m-a fortat sa o fac. Felicitari pentru site!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card