Întrerup un pic tăcerea din ultimul timp cu o mică remarcă. Sunt sătul. Sătul de aruncatul vinei pe cei care ne conduc, de parcă ei ar fi de vină pentru tot ce ni se întâmplă rău zi de zi. De parcă ei ar avea și meritul pentru ce ni se întâmplă bine zi de zi, nu?

Sătul de speranțe puse într-unul sau în altul, de parcă ar trebui să avem printre noi niște mici mesia care să ne vindece de propria neputință, în timp ce noi refuzăm cu încăpățânare să ne schimbăm măcar cu un deget.

Sătul de vise cum că nația asta de oameni analfabeți și inculți, nația asta în care colcăie intelectuali nevertebrați cot la cot cu Dorei decerebrați, nația asta de cinici și de pesimiști înnăscuți ar putea să se ridice cumva prin forțe proprii deasupra mizeriei în care se scaldă de când se știe ea.

Sătul de întinsul degetului către ceilalți. Sătul să mi se întindă mie degetul între ochi cu orice ocazie.

Să fim bine înțeleși. Nu Băsescu, nu Ponta și nici Antonescu nu decid ce faci tu cu viața ta. Ei decid doar să-ți ia din buzunar cu 10% mai mult sau mai puțin în interesul propriu. Asta au făcut domnitorii români – fie ei neaoși, fie ei impuși de alte imperii – de-a lungul secolelor. Am avut atât de puțini constructori de neam în ultimii 1000 de ani încât îi putem număra pe degetele de la o mână și tot ne-ar mai rămâne loc. Am avut atât de mulți distrugători de neam încât nu ne-ar ajunge mâinile unei clase întregi de copii care buchisesc în beznă într-un sat uitat de lume la 20 de km de București.

Dar nu e doar vina lor. Vina e a neamului ăstuia de cocalari și de maneliști. A neamului ăsta în care facultățile gem de analfabeți incapabili să scrie o compunere de clasa a II-a, incapabili să prelucreze mental informații științifice de bază, incapabili să rezoneze emoțional la trăiri elementare. A neamului ăstuia unde cei mai vii poeți sunt omorâți prin învățatul pe de rost iar cei mai morți politruci sunt înviați întru limbism de mercenari ciutaci și mirceabazi.

A neamului ăsta ale cărui elite își împart favorurile între un bădăran mincinos și hoț și niște marionete ale unor tâlhari la drumul mare. Un neam ai cărui membri n-au nicio problemă să fie rasiști, șovini, misogini și xenofobi – fapt mirosit rapid de politrucii de cea mai joasă speță care tocmai de aceste instincte primare au început să se folosească. În fine, un neam în care copiii cerșetori sunt ceva obișnuit iar masacrarea copiilor nenăscuți și, la un alt nivel, a animalelor, este singura măsură de ținere sub control a populației umane și animale. Un neam medieval care se visează progresist, dar care respiră și scuipă – în afară de semințe – doar drojdii retrograde.

Sunt sătul. Singura mea teamă este că neamul ăsta nu și-a spus încă ultimul cuvânt. Cu zăbala pusă de o Uniune Europeană civilizatoare – cu bubele ei, tot e la zeci de ani distanță în privința civilizației – am mai putut spera la ceva bun. Degeaba. Au avut grijă toți funcționarii plătiți din banii noștri ca, timp de opt ani, să nu se întâmple nimic care ar fi putut scoate România din sărăcie. Toți sunt vinovați, de la Băsescu la Tăriceanu și Boc, de la miniștri la primarii și șefii de consilii locale, de la birocrații care trebuie să-și dea acordul pentru accesarea fondurilor UE, până la ultimul umil funcționar care te face că nu te vede că stai la o coadă interminabilă să-i dai bani. Ei bine, acum au grijă Ponta și Crin – marionetele lui Voiculescu – să dea jos și această zăbală. Ce ne trebuie nouă Europa? De ce să ne spună ăștia ce să facem la noi în țară, oare nu știm să jefuim și singuri?

Dar vinovat ești și tu, care citești aceste rânduri, pentru că nu te revolți vocal împotriva acestui sistem jegos și kafkian. Pentru că nu reclami imediat comportamentul abuziv al unui funcționar. Pentru că nu suni la Poliție când vezi ceva ilegal. Pentru că nu insiști asupra drepturilor tale. Pentru că taci când aruncă cineva o hârtie pe jos, tot la fel cum taci când scuipă alții semințe pe stradă, când trece altul pe roșu sau când vezi țărani dând foc miriștilor.

Pentru că te lași mânat de ura lor împotriva prietenilor tăi, când de fapt ar trebui să fiți uniți în ura voastră către ei! Pentru că ne lăsăm cu toții călcați în picioare de o hidră cu trei capete care se luptă între ele deși aparțin aceluiași corp putred și canceros. Pentru toate acestea, vina ne aparține. Nouă. Nu lor. Ei doar profită de asta.

Sunt sătul, pentru că în timp ce petrec tot mai mult timp prin Europa, mă simt din ce în ce mai trist și nelalocul meu când mă întorc acasă. Culmea, nici nu e nevoie să mergi prea departe ca să-ți dai seama în ce gaură neagră se duce România.

Tu nu te-ai săturat?

Tagged with:  
Share →

11 Responses to Sătul

 1. aHUIBAN says:

  Ba da! Cel mai tare ma supara ca foarte multe lucruri le putem imbunatati cu puteri proprii, fiecare dintre noi, fara ca partea financiara sa fie neaparat o bariera.

  Am sa dau un exemplu concret, este si de actualitate, unde am demonstrat performanta foarte mare – jocurile olimpice 2012. Romania s-a prezentat extrem de bine, si inca nu s-au terminat jocurile. Liderii nostri, in loc sa vorbeasca despre asta – chiar si ca sa castige capital politic electoral, au decis in continuare sa se certe, sa se poceasca si sa discute lucruri marunte “de interes pentru nimeni”! Uite un tip de atitudine, demers care nu costa dar conteaza foarte de mult:

  http://www.whitehouse.gov/photos-and-video/video/2012/08/04/weekly-address-celebrating-summer-olympics-and-paralympics – ar fi trebuit ca liderii nostri sa plateasca bannere cu acest tip de mesaj, nu cu “demite-l pe Basescu” sau “legea-junglei” etc!!

  La noi e BREAKING NEWS ca Basescu il cearta pe Ponta sau ca Antonescu il porceste pe Basescu. Nu e Breaking news cu olimpicii romani la chimie de la Wahington. Of… sunt satul!

 2. Ciprian says:

  “Pentru că nu reclami imediat comportamentul abuziv al unui funcționar” ăăă…cui? Altui funcționar? :)
  Au râs de mine milițienii când m-am dus să reclam că mi-a fost furată bicicleta cumpărată second hand cu 50 E. Știam că șansele să o recuperez tindeau spre 0 dar m-am dus și am fost luat la mișto

 3. Adutu says:

  Aproape toti suntem satui de mizeria si josnicia unora din concetatenii nostri. Din pacate trebuie sa convietuim unii cu altii si din cauza asta nu sunam la politie, nu reclamam un functionar si nu ripostam pe strada sau oriunde altundeva suntem calcati in picioare. Pentru ca pe langa toate “bubele” pe care le are natia asta cea mai grava cred ca este lasitatea.

 4. zvoner says:

  @Ciprian – e adevarat ca suntem luati la misto, dar ideea e sa ii stresam cu problemele noastre, sa nu ii lasam sa stea relaxati fara sa faca nimic. Daca faci o reclamatie ei sunt obligati prin lege sa o rezolve – chiar si faptul ca trebuie sa faca hartii si ca li se aduna dosarele nerezolvate conteaza.

  Stiu, e ca picatura chinezeasca – fiecare picatura luata separat nu are niciun fel de efect. Dar impreuna, baraiti la cap zi de zi cu toate problemele noastre, treptat ii fortam sa reactioneze.

 5. kimmy says:

  cunul dintre proiectele mele personale este sa fac un site cu indrumari pentru reclamatii: unde reclami functionarul anaf, teximetristul ce refuza sa faca o cursa, benzinarul care nu iti da rest corect, politistul care nu reactioneaza la cererile cetatenilor, semafoarele ce nu permit sa treaca mai mult de o masina si traversarea unei jumatati de strada pt pietoni etc
  dar mi-aa dori sa ii reclam si pe concetatenii nostri care arunca si ei gunoiae pe jos, ca langa trei ce mai conteaza unul in plus, prorpietarii de caini ce ii lasa sa isi faca nevoile pe trotuare si nu strang samd

  viata noastra ar fi mult mai frumoasa daca am face noi fiecare roman onest un mic efort sa fim cu bun simt oriunde si oricum.

 6. zvoner says:

  @kimmy – exact ce am vrut si eu sa spun :)

  Daca faci site-ul, fii sigur ca-l voi promova atat cat pot!

 7. Acum doua luni de zile, am bantuit prin Europa zece zile. Crede-ma ca atunci cand am trecut granita eram mai suparat ca niciodata. Si nu pentru ca plecam din tarile normale, ci doar pentru ca ma intorceam intr-una anormala.

 8. Radu says:

  Ai putea sa incepi cu ceva simplu: se cheama respect. Ai putea sa iti respecti promisiunea de a nu lasa in paragina drive-test.ro dupa ce ai dat de un post caldut la promotor. Ai putea sa iti respecti cititorii care ti-au facut vizibil site-ul si ti-au permis sa obtii prestigiu suficient pentru a te angaja la promotor. Asa-i ca e greu sa vezi padurea din cauza copacilor?

 9. zvoner says:

  @Radu, drive-test.ro va fi transformat in curand in ceva care s-ar putea sa va placa (sau nu). Postul de la ProMotor e oricum, numai caldut nu. Imi ocupa 16/24…

  Imi este imposibil fizic sa ma ocup de drive-test.ro asa cum ma ocupam pana acum – tocmai de aceea el va renaste sub alt format. Unul mai util decat puteam eu sa ofer, de unul singur.

  Putintica rabdare, stimabililor :)

 10. @kimmy Ajut și eu dacă pot. Mail la gr.zvoner.kimmy@timbru.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card