Știam de acum 23 de ani că românii au undeva sub aparența lor de calm vegetal un filon sângeros – mai precis, de când am văzut băbuțele și moșii aplaudând cot la cot cu fetele de la APACA și funcționarii de stat plantarea de panseluțe cu bâta în capul golanilor din Piața Universității. Ah, și mamele cu copii în brațe, care-i ridicau deasupra capetelor vesele că s-a terminat cu mizeria de pe străzi.

N-aș fi crezut însă că filonul ăsta sângeros poate răbufni cu atâta vigoare la niște oameni pe care îi consideram raționali și greu de manipulat. Văd însă cât de ușor se lasă manipulați și aruncați către barbarie și mă întreb – de unde atâta sete de sânge?

De câteva zile, câini bătrâni, care n-au mușcat în viața lor pe nimeni, care au stat liniștiți pe lângă un bloc fiind prietenoși cu toată lumea sunt masacrați cu răngi, otrăviți, alergați cu pietre și bâte sau pur și simplu stâlciți în bătaie de găști de puștani vigilantes. La haitele agresive nu se bagă, căci le e frică. Sunt zeci de cazuri, în curând vor fi sute. Iată rezultatul inițial al cererii de sânge iscate din mințile care ar fi trebuit să fie raționale și – în fond – care ar fi trebuit să militeze de mult timp pentru rezolvarea unei probleme cronice. Ca de obicei, suferă exact cei lipsiți de apărare – pe de o parte, copiii, pe de altă parte, animalele pașnice. Rămân nesancționați exact cei care generează de fapt problema: câinii agresivi și autoritățile iresponsabile. Primii nu sunt luați din haite și eutanasiați dacă nu-și găsesc stăpân, ultimele nu fac decât să toace banii voștri, prostindu-vă în față.

La obiect: e la modă să ieși în stradă, și asta pentru că nu există căi de comunicare normale între societatea civilă și autorități. OK, foarte bine. Dar ieșitul ăsta în stradă are – repet – limite foarte mari în privința a ceea ce poate rezolva de fapt. Din acest motiv, autoritățile – adică cele care ar trebui să-și asume răspunderea luării unor decizii – au o cale de scăpare foarte ușoară: cer referendumuri. Referendumuri care toacă o mare parte din banii care ar fi rezolvat – culmea – problemele invocate de stradă! Strada se calmează, voi vă simțiți bucuroși că ați făcut-o și pe-asta, iar problema rămâne!

Câți bani ați dat pentru Roșia Montană, v-am mai întrebat? Câți câini ați scos de pe străzi în ultimii 10 ani?

Sunt două întrebări simple, care delimitează însă ipocrizia de activismul real.

Căci dacă n-ai fost în Apuseni sau nu te vei duce în curând acolo, activismul tău de stradă n-are legătură cu Roșia Montană, ci, poate, cu faptul că nu-ți place de actualul Guvern. Foarte bine, militează pentru asta atunci, dar până nu faci tu personal ceva financiar pentru Roșia Montană, ieșitul în stradă nu te deosebește cu nimic de ipocriții de guvernanți pe care îi acuzi. 100.000 de oameni care ar dona 50 de euro ar rezolva un sfert din locurile de muncă promise de RMGC. Dar se gândește cineva să facă asta?

Dacă n-ai scos câini de pe străzi în ultimii ani, dar te declari iubitor de animale, atunci ești iarăși un mare ipocrit. Animalele alea n-au ajuns din cer pe străzi – ele sunt rodul demolărilor ceaușiste din anii 80, combinate cu nesimțirea proprietarilor de câini care nu și-i castrează și care i-au lăsat ani de zile pe maidaneze. Izvorul principal al zecilor de mii de câini de pe străzi se află în curțile cu stăpâni, în apartamentele cu stăpâni, de unde se revarsă în fiecare an cu miile pe străzi pui nedoriți de nimeni, fie ei de rasă sau metiși.

Dacă ți-ai luat câine din magazin sau ai dat bani pe el, doar pentru că e de rasă, dar n-ai luat un pui de câine de pe stradă, atunci ești la fel de criminal ca cei pe care îi acuzi că n-au rezolvat problema. Sunt 65.000 de câini nedoriți pe străzi. Sunt vreo 650.000 de iubitori de câini în București. 1 din 10 dacă ar lua un câine, și mâine n-ar mai fi câini pe străzi, am mai spus-o.

Te numeri printre ei? Atunci nu te mai uita la maidanezi cu ură, uită-te la tine însuți în acest mod – puteai rezolva problema, dar n-ai făcut-o. Și acum e prea târziu. Pufarina ta de rasă nu are rahatul mai parfumat, și nici vreun lucru care să o deosebească de cei de pe stradă. Nu vrei să-ți asumi responsabilitatea unui câine care nu-i de rasă? Atunci nu-i mai acuza pe alții că nu și-o asumă!

La fel, dacă n-ai dat un ban către ONG-urile grase care sunt scoase acum țap ispășitor, taci te rog din gură. Habar n-ai de fapt ce fac acele ONG-uri, habar n-ai de fapt care sunt cele care învârt șmenuri cu Primăriile, organizând lagăre de exterminare pe bani publici, habar n-ai care sunt cele care, dimpotrivă, reușesc să scoată săptămânal sute de câini de pe stradă (doar ca strada să se umple la nesfârșit cu puii în lădițe aruncați din curți etc…)

Văd sumedenie de mame cu ochi ficși care cer masacru pentru a-și apăra copiii. Foarte bine, dragelor, vă întreb și pe voi: câți câini ați scos de pe străzi? Ce ați făcut pentru a rezolva această problemă? Ați plătit taxe? Știți foarte bine că nu e suficient. Vreți să rezolve altcineva problema? Să se rezolve? Foarte bine, aveți și voi pe mâini sângele celor sfâșiați de câinii adunați în haite și deveniți agresivi. Pentru că problemele nu se rezolvă de alții, se rezolvă de fiecare dintre noi.

Ar fi trebuit să tac, dar îmi permit să vorbesc tocmai pentru că știu prea bine că un filon sângeros, odată pornit, se transformă în barbarie națională. Barbarie care deja ia amploare. Și de aici până la următorul copil care va muri, nu sfâșiat de câini, ci otrăvit pe stradă de găștile de vigilantes, e doar un pas. Și atunci tot ONG-urile vor fi de vină. De sutele de animale pașnice care vor fi omorâte în bătaie – nu eutanasiate – nu mai vorbesc, că nu vă interesează.

Apropo, referendumurile NU se pot organiza pe anumite teme, căci răspunsul populației activate emoțional nu este întotdeauna și cel mai bun. Dacă mâine s-ar organiza referendum pe tema eutanasierii țiganilor, ce rezultat credeți că ar ieși? Sau pe tema scoaterii ungurilor afară din țară? Sau pe tema eutanasierii politicienilor, a pedofililor sau a celor care-și duc copiii la cerșit, dacă tot vorbim de sete de sânge?

Știu că n-am cum să câștig cu argumente raționale împotriva unora emoționale. Dar sper că măcar unii dintre cei care au citit aceste rânduri, în afară de înjurături, vor sta un pic și se vor gândi. Iar apoi vor acționa, punându-și banii acolo unde-și pun și gura.

Căci în rest, eu unul m-am săturat de ipocriți.

Tagged with:  
Share →

7 Responses to Sânge pe bot

 1. N-am fost în Apuseni, ar trebui să nu mai am o atitudine și să nu mai ies la protest? Argumentul e slab:) Ai fost în Siria, ai fost în Irak? Ai fost în Coreea de Nord?
  Problemele Roșiei Montane – care par sistemice – nu se rezolvă printr-un act filantropic organizat. Pe același fir, de ce nu să nu donăm bani pentru orașul Victoria, Bălan sau Copșa Mică? Lista poate continua pe multe rânduri.

  Statul e un instrument bun dacă este presat cum trebuie. Poate face proiecte, poate permite și încuraja proiecte private și investiții sustenabile, iar protestele… sunt bune dacă nu devin scop în sine (comentariul meu se referă la subiectul #roșiamontană).

 2. loredana says:

  Sper ca am inteles gresit mesajul articolului! Daca nu am luat niciodata un caine de pe strada, inseamna ca e in regula sa ma atace cainii pe strada? Inseamna ca nu mai am dreptul sa spun ca nu, nu vreau sa existe caini pe strada???

 3. crisuadi says:

  Statul nu este nicicum un instrument bun. Statul este un instrument bun atunci cand el se retrage definitiv din viata mea. Cand aud ca statul trebuie sa faca aia si trebuie sa faca aialalta imi vine sa rad. Nu vedeti unde am ajuns tot cerand staului sa faca ?

 4. Sam says:

  Mult bla, bla, bla.

  Nu te intereseaza pe tine daca sunt eu sau nu iubitor de caini.
  Nu te intereseaza pe tine daca ma vait eu sau nu.

  Eu atat stiu: platesc taxe, am ales un primar – nu vreau sa vad caini pe strada, nu vreau sa fiu muscat, vreau sa traiesc in siguranta.

  Cica nu e de ajuns ca platesti taxe. Ba in cazul asta e de ajuns.

  Atata pretentie am din taxele mele: politie, armata, justitie si protectie pe strada.
  Stiu si nu ma astept sa ofere statul spitale performante, educatie etc.

  Dar macar lumina pe strada, paza frontierei si protectia fizica a cetateanului se poate face fara ca eu sa fiu nevoit sa adopt caini maidanezi.

  In toata lumea asta cainii fara stapan sunt eutanasiati. E normal, e omeneste.
  E mult mai uman sa eutanasiezi un caine decat sa il lasi sa moara de foame sau inghetat iarna de frig, sau batut si muscat, sau calcat de masini.

 5. admin says:

  @loredana dacă te declari iubitoare de câini, atunci ai înțeles corect mesajul. Dacă însă nu te interesează aceste animale, atunci ai tot dreptul din lume să ceri omorârea lor în masă.
  Există o diferență între cei care se declară iubitori de animale, dar nu mișcă un deget pentru ele, și cei care nu au astfel de sentimente.
  Și unii, și alții vrem același lucru, BTW, să nu mai fie câini pe stradă. Dar sunt două căi – una pretinde eforturi mari din partea iubitorilor de animale, dar le măsoară exact această „iubire”, iar cealaltă nu pretinde alte eforturi decât să-ți plătești taxele și să ceri străzi libere de câini prin orice mijloace. Eu n-am nimic contra celor din urmă, ăsta e nivelul lor, trebuie respectat. Am ceva cu cei care pretind că sunt ceea ce, de fapt, nu sunt.
  Ca exemplu, cei care sună la ONG-uri să ia un câine de pe stradă, dar nu se obosesc nici să-l ia ei, nici să finanțeze cumva această îndepărtare de pe stradă. Sau cei care nu-și castrează câinele, îl lasă pe maidaneze, apoi se plâng că e plin de bestii pe străzi. Sau… ai înțeles.

 6. madalina says:

  @adrian, a cere/ decide moartea cuiva nu e un drept. Omul in netarmuita lui superioritate pe care si-o aroga considera ca detine acest drept, nu l-a cerut insa nimanui.
  faptul ca ne deranjeaza un aspect al societatii nu ne da dreptul sa luam viata cuiva – nu ucidem nici pedofilii, nici criminalii, nici tortionarii, nici bancherii ori politicienii care ne jupoaie de vii. ii acceptam si incercam sa gasim solutii de supravietuire cu ei.
  iubitori/ neiubitori de animale va trebui sa dovedim decenta si sa gasim solutii logice, nu emotionale. nu de alta, insa daca tot ne consideram superiori si demult coborati din copaci, atunci sa dovedim asta ;)

 7. [...] Sânge pe bot – Zvoner (Bleen, 16:37:22) [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card