Am urmarit cu interes (re)descoperirea mlastinii Vacarestilor de catre publicul bucurestean, ca urmare a ‘expeditiei’ celor de la National Geographic acolo. Iar concluzia mea este, deocamdata, ca planurile autoritatilor cu privire la aceasta mlastina sunt nu doar utopice, dar insulta inteligenta. Si ma mir tare cum oameni inteligenti cad in plasa unui tertip publicitar.

Hai sa le luam pe rand:

1. Delta unica din mijlocul orasului

Delta cu pricina este o mlastina obisnuita. Ca ea mai sunt cel putin zece la sud de Bucuresti, in special la Comana. Si mult mai mari, motiv pentru care acolo chiar exista un ecosistem viabil. Cu alte cuvinte, nu e unica. E doar un teren parasit pe care natura si-a reintrat in drepturi.

2. Cum ‘salvezi’ Delta Bucurestilor ca’n Vama Veche

Dupa ce au ‘salvat’ Vama Veche facand-o cunoscuta zecilor de mii de hipsteri, iata ca acum trebuie ‘salvata’ si Delta Bucurestilor. Care e planul? Pai, conform oficialilor, planul e sa o declare rezervatie ca ‘sa se bucure un milion de bucuresteni de ea’. Insusi redactorul sef al National Geographic asemuia ‘Delta’ cu parcurile facute de Carol… Iar Liviu Mihaiu, salvatorul tuturor, isi imagina ca bucurestenii se vor da cu barca prin aceasta Delta si vor da la peste de pe pontoane. De ce nu si cu vaporasul, daca lacurile alea tot au maxim un metru adancime si vreo cativa zeci de metri lungime, cam cat trei piscine olimpice?

Deci hai sa inteleg un pic: salvam ecosistemul fragil al unei mlastini, transformandu-l in… parc? Pai atunci mergeti in parcul IOR, acolo unde acum cativa ani erau sute de rate, pescarusi, lisite, cormorani si altele care veneau de bunavoie, iar acum, in urma sistematizarii si a curatarii tuturor tufisurilor, a insulitelor pe care isi gaseau refugiu si a stufarisului, abia daca le mai vezi. A, sunt in schimb rate si lebede scumpe, inchise intr-un tarc penibil. Si pauni. Si gratare de caramida aflate la doar cativa zeci de metri. Asa se fac parcurile in Romania.

Cum isi poate imagina cineva ca poti face un echilibru intre dorinta de a ‘salva’ un ecosistem altminteri minunat si a permite accesul unui milion de bucuresteni fix in acest ecosistem de mici dimensiuni?

Hai sa ne intelegem: o mlastina de 200 de hectare nu se poate amenaja pentru un milion de locuitori. Ea se poate incercui, ingradi pentru a limita si controla accesul, si mai ales poate fi lasata in plata Domnului si supravegheata atent, pentru ca acele 90 de specii de pasari sa nu plece in alte zari. Din momentul in care o amenajezi ca publicul larg sa aiba acces acolo, se termina cu Delta. End of story.

Tagged with:  
Share →

6 Responses to Salvati Delta Bucurestilor! De ecologisti!

 1. johnny says:

  Stau peste drum de Delta nou descoperita. Ma plimb cu bicicleta pe potecile de acolo. Fac asta tocmai pentru peisajul salbatic si ca nu e ingramadeala din parcuri. Probabil d’asta animalele au gasit un refugiu acolo. (Deci si eu sunt tot un animal :D )
  Acum mi-e teama sa ma mai duc pe acolo sa nu dau de vreun hipster.
  P.S. Cu tiganii sau cu bastinasii de acolo nu am avut niciodata probleme. Nici cu cainii lor.

 2. madammere says:

  De acord! Protejata,inseamna sa o lasi asa cum e! Popularizarea va duce la …suprapopulare cu “animale umane”,care ,ca peste tot,va duce la disparitia celor salbatice!
  As vrea sa te citeasca mai multa lume,ceea ce spui tu aici e un semnal de alarma!
  Si ar trebui sa-l sunam pe Mihaiu,la Guerrilla,ca sa ma reflecteze nitel la pararea lui

 3. Sorin says:

  Adi, dragule, ar mai fi o perspectivă din care să privești problema deltei văcăreștiene. De la geamul unei camere din hotelul Rin Grand Hotel. Cum ți se pare că se vede de-acolo? Este că e mult mai mișto? ;-)

 4. zvoner says:

  @Sorin, ai pus punctul pe i, intr-adevar. Chiar la asta nu ma gandisem.
  O sa avem patru ani de mega-tunuri cu noul Negoita la carma sectorului 3, aia e clar! :(

 5. interesant articolul…

 6. Mihai says:

  Si totusi ar fi mai bine decat niste constructii de beton.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card