Pentru ca indiferent daca va izbucni sau nu un razboi acolo (probabil ca nu), pretul petrolului o va lua razna anul asta, atat timp cat criza nu e rezolvata. Iar asta inseamna automat recesiune pentru economia mondiala. Chinezii, in special, stau foarte prost in privinta resurselor energetice iar o incetinire suplimentara a economiei lor ar putea duce la miscari sociale, amenintand regimul. Rusii sunt mai putin expusi, dar vor dori ceva la schimb iar asta nu suna bine pentru fostele tari sovietice. Europa, la randul ei, va fi afectata atat de cresterea pretului petrolului, cat si de sistarea transporturilor de combustibil dinspre Iran.

Si asa mai departe. Iata de ce liderii europeni s-ar raliat cu greu liniei rosii americane.

Are Iranul capacitatea reala de a-si face arme nucleare?

Evreii zic ca da, in mai putin de un an, si actioneaza pe toate caile sa ii impiedice. Americanii zic ca da, bazandu-se pe rapoartele IAEA, care indica faptul ca Iranul imbogateste uraniu la nivel militar, nu la nivelul la care ar urma sa fie folosit pentru scopuri civile.

Toate trei partile par sa uite ca imbogatirea uraniului e una, dar punerea lui in varful unei rachete balistice capabile sa duca la o explozie nucleara e cu totul alta. Trebuie mai intai sa duci la capat un proces intreg care nu e chiar la indemana oricui. Apoi trebuie sa te asiguri ca nu iti bubuie tie in curtea proprie bomba pe care tocmai ai facut-o.

Totusi, e de ajuns ca Iranul sa faca un singur test nuclear subteran pentru a fi considerata o putere nucleara, caci din acel moment nimeni nu va mai putea sti sigur daca are sau nu material si pentru bombele in sine (vezi Coreea de Nord). Dar si din acel moment, pana la arme functionale mai e cale lunga.

Ce poate face Iranul cu armele nucleare?

Sa le arunce peste Israel? Pai ar ramane fara locurile sacre – Ierusalimul de exemplu. Orice bomba ar da peste evrei, ar muri si sute de mii de palestinieni, de libieni, de sirieni sau de iordanieni – Israelul e o tara mica. Ar fi afectate si Libanul, Siria, Iordanul. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca in secunda doi, Iranul ar fi o mare de sticla radioactiva, pana si Rusia si China luandu-si mana instant de pe ei.

Sa foloseasca materialul radioactiv in alt tip de atacuri, directionate doar contra evreilor? In apa, in aer… Ar fi iarasi o prostie, caci s-ar sti imediat de unde provine atacul iar evreii ar fi cu mana pe buton in secunda trei. Sa foloseasca acest material in ‘bombe murdare’, cu explozii non-nucleare dar suficient de rele pentru a omori zeci de mii de oameni intr-un mare oras american? Posibil, dar extrem de dificil de facut. Din nou, ar justifica instantaneu un atac pe scara larga al americanilor, la care restul lumii ar inchide ochii asa cum au facut-o si dupa 9/11.

In realitate, bombele iraniene sunt un mare bluf, un joc de orgolii intr-o zona in care arabii ii urasc pe iranieni mai tare decat se tem evreii de ei. Poate le vor face, in cele din urma, dar nu le vor putea folosi niciodata – la fel ca toate celelalte tari care au bomba atomica, de altfel.

Si atunci? De ce ar risca americanii sa arunce pretul petrolului in aer printr-o interventie armata cu sanse mici de succes, ducand lumea intr-o recesiune cu mult mai costisitoare decat un Iran nuclear?

De ce un razboi in Iran?

Singurul motiv ar fi ca sa provoace o schimbare de regim in Iran. De altfel, trebuie inteles ca Iranul nu dezvolta arma nucleara pentru atac, ci pentru aparare. Pentru apararea regimului. Din secunda in care au arma nucleara, nu mai pot fi atacati de americani, nu se mai poate ajunge niciodata la o invazie terestra de tipul Irakului sau Afganistanului, tara le este asigurata contra acestor lucruri. Psihic, macar. Aici e de fapt cheia armelor nucleare iraniene. Nu ca americanii ar mai face in urmatorii 10 ani vreo astfel de invazie, dupa dezastrul din Irak si Afganistan. Dar regimul iranian vrea sa fie la fel de sigur ca cel nord-coreean ca, in cazul in care se impute treaba, are un as major in maneca.

Clericii iranieni nu sunt atat de fanatici pe cat par, iar scopul lor e mentinerea structurii care le asigura lor puterea locala si regionala. Cred ca pana si in cazul unor interventii limitate ale evreilor si americanilor, tot nu vor riposta suficient de tare din punct de vedere militar astfel incat sa-i enerveze prea tare pe cei care le pot face cu adevarat rau. Caci daca ar face-o, ar muri cam jumate din Orientul Mijlociu.

Nu cred asadar ca vom avea un razboi in zona. Cred ca, fara sprijin american, evreii nu vor fi atat de idioti incat sa ia lucrurile in mana proprie. In definitiv, iranienii nu pot folosi amenintarea nucleara in niciun fel ofensiv – s-ar intoarce impotriva lor rapid.

Dar cred ca anul asta vom vedea petrolul urcand la niveluri insuportabile, cu consecinte negative asupra stabilitatii politice din mai multe tari cheie, in special China. Iar asta nu suna deloc bine, inclusiv pentru economia romaneasca.

Voi ce credeti?

ps. ‘Scutul’ de la Deveselu e o mare porcarie, inventata de generalii americani pentru a toca frumos niste banuti de la buget. Rachetele care vor fi aduse in Romania nu au capacitatea de a intercepta la timp o racheta balistica iraniana care ar ameninta Europa. Nu ca iranienii s-ar gandi vreodata sau ar avea vreun motiv real sa-si iroseasca bombele pe Europa.

Tagged with:  
Share →

7 Responses to De ce-ar trebui sa ne pese de Iran?

 1. Sorin says:

  Păi, uite ce cred eu. Clericii iranieni nu au nevoie de nici o asigurare pentru puterea lor, iar motivul e foarte simplu: puterea asta nu e constestată de nimeni în mod real. Cei câțiva contestatari din interior sunt doar niște rătăciți. Am fost în Orientul Mijlociu (nu în Iran, e drept) și pot să jur cu mâna pe inimă că niciodată, subliniez – niciodată, nu va funcționa democrația în vreo țară de-acolo. Islamismul e prea profund înrădăcinat în cultura lor, iar islamismul și democrația nu prea fac casă bună, iar dovada o avem – așa cum remarci și tu – în Irak și Afganistan. Arabii sunt definitiv și iremediabil legați de modelul comandantului suprem, fie șeic, fie ayatolah, fie dictator.

  Problema cred că e alta. După căderea Irak-ului în mâinile americanilor situația din Middle East e cam dezechilibrată. Celelalte mari puteri militară din zonă – Arabia Saudită și pAkistan – sunt tot filoamericane. Trebuie o contrapondere. Și singura țară suficient de mare ca să poată cât de cât balansa dezechilibrul e Iran. Eu sunt convins că în spatele lor și a experimentelor lor nucleare se află ori Rusia, ori China. Ori ambele.

 2. zvoner says:

  Apropo, e interesant cum asasinarile unor civili intr-o alta tara se incadreaza foarte bine la categoria “terorism”, dar nimeni (in afara de Iran, desigur) nu protesteaza impotriva lor. Daca era invers – savanti evrei asasinati la ei in tara – iesea razboi.

  Dar ma rog, Iranul si-o face cu mana lui.

 3. johnny says:

  Anul asta sunt alegeri in state. Ar putea fi si asta o variabila importanta.

 4. zvoner says:

  @johhny cu siguranta asta e cea mai importanta variabila datorita careia nu cred ca va izbucni un razboi anul asta. Obama – prin definitie un ‘pacifist’ care prefera sa omoare inamicii cu dronele – nu are de ce sa isi riste presedintia cu un razboi care poate porni foarte prost.

  Pe de alta parte, chiar daca sondajele ar indica o victorie a Republicanilor impotriva lui Obama, nu il vad pe acesta din urma ca fiind atat de cinic incat sa porneasca un razboi doar de dragul de a fi reales.

 5. johnny says:

  Mi se pare mie sau Obama pare cel mai robotic presedinte american de pana acum? Parca si Reagan care, actor fiind, stia sa joace mai bine. Intr-adevar, oamenii din umbra terbuie sa-si adopte, intr-un fel, strategiile dupa forma vanduta maselor.

 6. bugsy says:

  “Sa le arunce peste Israel? Pai ar ramane fara locurile sacre – Ierusalimul de exemplu. Orice bomba ar da peste evrei, ar muri si sute de mii de palestinieni, de libieni, de sirieni sau de iordanieni – Israelul e o tara mica. Ar fi afectate si Libanul, Siria, Iordanul.” – Iranul nu este un stat arab, cred ca ii doare in cot de arabi (cu exceptia gruparilor siite gen Hezballah). Iranul poate sa arunce primul bomba (nuke), dar nu are capacitatea sa sustina si un al doilea atac. Ar fi rasi de pe suprafata pamantului in mai putin de 12 h. Ei stiu asta foarte bine! Cred ca adevarata miza a regimului de la Teheran este rolul de lider absolut in lumea islamica pe care incearca sa si-l adjudece. Se bat pe acest loc cu Turcia. Si Iranul, si Turcia (nu la fel de vocal) vad in Israel dusmanul de moarte – e adversarul perfect pentru oricine din lumea semilunei – si nu pierd niciun prilej sa-si arate coltii – dar atat si nimic mai mult (adica sa sara si sa muste). Ar fi ultima lor greseala!

  La Deveselu era, pe vremuri, un spital de nebuni. Scutul se potriveste la fix acolo!
  Cred ca regimul de la Teheran va fi “ajutat” sa cada.

 7. [...] interesant este, ca sa zic asa, ca de cand scriam eu ca SUA nu vor interveni militar in Iran si pana azi, pe lista aia s-au mai adaugat [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card