Pentru cine e mirat putin de barbaria razboiului izbucnit in Georgia, si pentru cei care vor sa inteleaga de ce sunt deranjati din lumea lor iPhonista si webdoizecista de SF-urile crimelor cu arme conventionale in numele unor ‘idealuri’ gen independenta, suveranitate si alte alea, un scurt punct de vedere, care poate fi luat la purtator, digerat si exprimat ca atare in discutiile din pauza de cafea.

1. De ce acest razboi dintre Georgia si Rusia?

Razboiul nu are de-a face cu etnicii rusi, si nici cu pretentiile de independenta ale provinciilor Abhazia si Ossetia de Sud. Astea sunt chestiile de fatada. Nu are de-a face prea mult nici cu pedepsirea Georgiei pentru pretentiile sale pro-NATO.

Are de-a face cu controlul conductelor de gaz si de petrol care vin tocmai din Turkmenistan, Azerbaidjan si din toata zona Caspica. Conducte pe care georgienii, sprijiniti de firmele occidentale, nu vor sa le conecteze cu cele rusesti, ci cu cele turcesti. Monopolul energetic rusesc asupra Europei ar fi astfel intrerupt. Mai rau, controlul asupra acestor resurse ar fi mai greu de efectuat.

Mai este vorba aici si despre aratarea fortei noului Imperiu Rus, precum si despre impunerea unei noi filozofii in relatiile internationale, bazata din pacate pe forta. Interesele ruse din acea zona sunt mult prea importante pentru ca rusii sa accepte jocuri de glezne din partea unor neaveniti. Sa nu uitam ca europenii sunt dependenti in proportie de 40% de resursele energetice ruse.

Si nu in ultimul rand, confruntarea militara i se datoreaza in mare parte lui Shakashvili, un aventurier care nu are ce cauta la acest nivel politic. O fi un democrat, dar este cel mai prost strateg pe care mi-a fost dat sa-l vad. Ever. Un tampit.

2. Care sunt de fapt jucatorii de la fata locului?

Rusia, Georgia, SUA, Israel. Da, Israel, ati citit bine. Consilierii militari georgieni sunt americani si evrei (conform site-ului debka.com, ar fi aproape 1000 de consilieri evrei). De altfel, firmele israeliene au interese mari in constructia conductelor de gaz si petrol catre portul turcesc Ceyhan. Acest lucru ar pune in valoare portul evreiesc de la Marea Rosie, Eilat si ar asigura Israelului o pozitie-cheie in alimentarea cu petrol si gaz a Orientului indepartat. Adica a celor cativa tigri asiatici insetati.

Armamentul georgian este in mare parte de provenienta israeliana. Asta o spun chiar evreii. Strategia de atac a Ossetiei de Sud a fost data de militarii evrei. Suportul financiar si logistic este asigurat si de SUA, care au transportat militarii georgieni din Irak inapoi in Georgia intr-un timp record (prilej pentru Rusia sa bombardeze aeroportul de la Tiblisi, intr-o violare clara a tuturor regulilor internationale, pentru a-i impiedica pe americani sa aterizeze).

3. De ce a atacat Georgia Ossetia de Sud?

In primul rand, merita mentionat ca acum 15 ani acea regiune a fost curatata etnic temeinic de catre rusi, rezultatul fiind o inversare masiva a procentului de etnici rusi, loiali despartirii de Georgia. Din aceasta zona au venit extrem de multe provocari (tiruri de artilerie, etc) in ultimul timp, punand la grea incercare rabdarea georgiana.

Motivul cuceririi prin distrugere a capitalei Ossetiei, Tskhinvali, de catre fortele georgiene (urmat de dezastrul militar la care este supusa acum tara), este oarecum neclar, avand in vedere ca raspunsul Rusiei nu putea fi decat unul singur, si ca fusese anticipat clar de catre presedintele georgian. Avem de-a face aici cu un gambit extrem de periculos, un joc la sacrificiu care risca sa destabilizeze Georgia definitiv.

4. Care este situatia strategica generala in Caucaz si in zona?

Rusii vor dobandi controlul asupra Abhaziei si asupra Ossetiei de Sud si nu il vor mai lasa din mana. Georgia este insa doar o parte a problemei. De cateva zile flotila americana din Golf a ajuns la un nivel record, incluzand 5 portavioane, precum si 35 de nave de razboi si submarine. Asta inseamna ca o interventie militara contra Iranului este doar o chestiune de timp si de dimensiuni.

Este foarte posibil ca miscarea din Georgia sa fie doar o prima mutare intr-un conflict mai mare, in care Rusia sa fie ‘rasplatita’ in avans de fapt cu cele doua provincii si controlul asupra petrolului caspic in compensatie pentru interventia americano-israeliana in Iran.

Daca insa se va limita la Georgia, atunci soarta presedintelui Shakashvili este pecetluita, iar strategia occidentala in acea zona va fi un dezastru. Precedentul Kosovo nu l-au inventat rusii. Indiferent de rezultatul final, Georgia este mana moarta. Aviz amatorilor de supt de la licuriciul cel mare.

Orice ar fi, eu unul ma astept la o toamna extrem de fierbinte. Aviz amatorilor.

LATER EDIT: Mc Cain despre invazia rusa. Tough guy. Astept reactia (intarziata) a lui Obama…

De urmarit: ceea ce vor face rusii si in Cecenia, Ingusetia si Dagestan, propriile provincii separatiste. Pe aceeasi tema: Orlando, Fusu.

Tagged with:  
Share →

4 Responses to Rusia, Abhazia, Ossetia, petrolul si georgienii

 1. Orlando says:

  Greu de crezut ca americanii vor ataca Iranul tinand cont ca au alegeri in toamna … desi orice e posibil :)

 2. A.Novac says:

  Articolul mi se pare pertinent.Nu pot sa cred ca Saka este un imbecil deci a executat o manevra a carui scop ne este inca ascuns.Oricum rusii nu isi pot permite sa aiba in plin Caucaz o viitoare baza NATO .Si asa sint din ce in ce mai inconjurati si daca Iranul va cadea sub stapinire americana cercul va fi inchis.Tacerea Chinei este dubioasa poate si din cauza J.O.dar o alianta de contrabalansare este mai mult decit necesara.Putin vegheaza chiar si din lojele JO.
  La ora actuala nu putem sa condamnam Rusia pentru ca vegheaza asupra intereselor nationale.Motivul interventiei este mai pertinent decit cel american in Grenada anilor 80 s-au cel din Irak.Sigur nu ne place sa vedem populatia civila strivita sub senilile tancurilor atit rusesti cit si americane dar aceasta este lumea de astazi.
  Multumesc pentru articole de de acest gen in care autorul incearca sa nu politizeze evenimentele.
  A.Novac

 3. zvoner says:

  Orlando, umbla vorba prin targ ca tocmai alegerile din toamna sunt motivul pentru care Georgia a fost indemnata sa creada ca poate impunge ursul cel mare.

  Mc Cain are de castigat masiv in cazul unui nou ‘razboi rece’, pe cand Obama pare complet nepregatit.

  Novac, China va tacea oricat trebuie pentru a convinge Rusia ca banii lor sunt mai frumosi decat ai europenilor in privinta energiei. Ca si aici e o competitie.

  Rastimp, madam Merkel a dat unda verde la o investitie de 175 milioane de euro in Iran, pentru gaze naturale. Asta asa, fix inainte de embargoul american asupra Iranului. Aceeasi madam Merkel care a negociat direct cu rusii pentru energie si aceeasi madam Merkel care practic a blocat intrarea Georgiei in NATO.

  Interesant, nu? :)

 4. Alexandru says:

  Cateva puncte :

  1.Iranul va fi atacat si preluat in zona intereselor SUA. Asta era clar de ceva vreme.Acolo sunt radicali care trebuiesc inlocuiti cu oameni cu viziuni mai occidentale.
  2.Avantajul SUA in acest caz ar fi fost coplesitor.
  3.Rusia avea pregatit un plan de invazie a Georgiei de multa vreme si avand informatii certe ca SUA ataca Iranul a zis sa-si ia si ea ceva din lumea asta ca sa nu fie chiar asa umilita si nebagata in seama.
  4.A dat drumul la planul Georgia pacalindul cu niste consilieri FSB isti pe Sakasvili si gasind astfel motive sa atace.
  5.Europenii ,ca niste fete mari sar in sus ca le-a fost taiata conducta de alimentare.
  6.SUA castiga total si pe merit urmatoarele puncte:
  a)vor ataca Iranul fara sa mai fie cineva impotriva(asteapta doar un exces al unor lideri fundamentlisti drept pretext)
  b)vor atrage de partea lor vechii prieteni europeni aratandu-le :
  1.ca au avut dreptate cand au sustinut la Bucuresti intrarea rapida in NATO a Georgiei si Ucrainei
  2.ca acum plang ca le-au taiat rusii conductele-prin urmare i-a indarjit impotriva Rusiei(chiar si Germania-o favorizata a relatiilor economice cu rusia- este indarjita)
  3.ca NATO nu poate face nimic fara SUA. Si drept prajitura SUA le va da una peste nas rusilor chiar in Georgia-aducand forte navale consistente cu care o sa-i dispere pe rusi la ei acasa(forte navale numai bune si in strategia Iran).

  Remarca finala: cine mai sta la indoiala ca flota americana din Golful Persic are vreun rival care sa-i stea in fata in lumea asta se insala.
  Pana in Georgia(da,pana in Georgia!) avioanele din Golf ajung intr-o misiune obisnuita sau comparabil cu distanta Kogalniceanu -Georgia.
  In momentul asta la Washington se adauga planului Iran o extensie spre satisfactia Europei-Georgia(marturisesc ca actiunea Georgia, precum si arme ptr Siria le vad ca zbateri ale Moscovei ce faceau sau nu parte din planul prezent al SUA, dar nerelevante ptr rezultatele finale ale acestei confruntari startegice a SUA, dar relevante ptr europeni).
  Rezultatul final va fi o Rusie pusa in fund si invatata sa-si cunoasca lungul nasului in contextul actual si o America revigorata economic si revenita in aplauze la carma lumii.
  Bursa americana deja arata astfel de semne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card