7 ani au trecut deja din secolul XXI. Si ceva.

Gonim ca nebunii cu 170 pe autostrada si ne bucuram ca ajungem intr-o ora la Cernavoda. Apoi strangem din dinti ca facem inca doua ore pana la Mangalia.

Grabiti cum suntem, incercam uneori si alte drumuri. Si gasim o Romanie incremenita in timp, unde oamenii sunt atat de saraci incat treci prin sate intregi fara sa vezi masini la porti, ci doar carute. Si asta pe zeci de kilometri.

Tarani romani, sec XXI

Insirati pe camp, taranii inca isi lucreaza pamantul cu sapa. Sau cu un cal care trage dupa el un plug. Normal, privelistea asta o vezi in multe zone din tara, nimic nou. Doar ca aici, in sudul Dobrogei, parca e mai pregnanta decat oriunde altundeva.

Fascinati de abundenta de carute oprim si facem poze. Taranii se uita la noi, mirati, noi ne uitam la ei, ca intr-un safari. Zap zap zap, aparatul foto isi face treaba, inchidem geamul si plecam. Zoo in aer liber, cu oameni. Putin mai incolo, oprim sa treaca o turma de oi. Nu se mai grabeste nimeni. Nici ciobanii, nici oile nu par a sesiza prezenta noastra. La fel, la satul din vale, o fetita sta in fund si isi despleteste parul in mijlocul soselei asfaltate. Oricum nu trece decat o masina la trei ore pe acolo…

Doua lumi complet diferite, o Romanie rupta in doua. Asta e cea mai neagra ruptura in cadrul societatii romanesti, iar nu cea atat de invocata de politicienii si gibonii din slujba lor.

O Romanie pe care ne zbatem sa o ducem in Europa, o Romanie a birourilor cu aer conditionat si a cladirilor cu peste 15 etaje, o Romanie care se grabeste haotic oriunde numai sa nu ramana in prezent. Si o Romanie ramasa mereu in urma, facandu-ne trist cu mana, din varful unei carute umplute cu fan. Care sta in fund, in drum, si isi trage cu mana prin par privind in gol.

Mai sunt doar zece ani, si aceasta a doua Romanie va pieri definitiv. Oricat m-ar bucura ideea de a nu mai intalni carute pe drum, nu pot sa nu ma gandesc la ce vor pati acesti oameni de care nu se preocupa absolut nimeni. Ce fonduri europene? Ce subventii? Cum sa vorbesti unor astfel de oameni de neamtul care lucreaza singur 50Ha cu un tractor? Si cum sa reziste agricultura de Ev Mediu practicata de acesti oameni in fata mecanismelor reglate electronic si dirijate prin satelit, folosite in Occident?

Poate ca singura sansa a acestor tarani este sa incremeneasca pana la sfarsitul vietii lor intr-un fel de foto safari. Cam ca in destule zone din Creta. Vin turistii, fac poze, poate iau si masa la un birt local (in fine, in Creta nu ti-e teama, mancarea e delicioasa, la noi… uh…), tot ce trebuie sa faca ei e sa poarte costume populare si sa-si vada de treaba. Si uite asa, in loc sa subziste din agricultura, ar putea invia din turism.

Turismul cu romani pe cale de disparitie.

06-01_cal.jpg

05-01_cal.jpg

03-01_cal.jpg

02-01_cal.jpg

04-01_cal.jpg

07-01_cal.jpg

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card