Am incercat ieri un mic experiment, acela cu datul unui digg pentru blogzoner. Nu e primul de acest gen, s-au mai cerut – si dat – digg-uri si pentru alte aplicatii, site-uri sau stiri din Romania. In primul rand un MARE multumesc tuturor celor care au digg-uit stirea, ne-am ales cu 70 de voturi, trei americani si un britanic in urma acestui stunt.

Dar… 

M-am uitat de ceva vreme pe digg, sa vad cate stiri sau noutati din Romania sunt votate acolo. Foarte putine. Si in general nu din cele care am vrea sa fie votate. In ordinea popularitatii, linkurile care vorbesc despre Romania sunt:

Italian expulsions worry Romania

Male & Female Winners of ‘Best Ass’ watch!

The longest chain of condoms in the world

World’s spookiest spots

New 150 Million-Year-Old Crab Species Discovered

Let’s Meet a Romanian eBay Scammer

Farms need migrants or fruit will be left to rot

European Investigator: “CIA did run secret prisons in Poland and Romania

Secret CIA jails hosted by Poland, Romania: watchdog

Si altele asemenea.

E mai greu sa-mi dau seama daca vreun produs software romanesc a fost promovat sau bine primit pe digg, daca aveti vreo stire in acest sens, ascult.

Ideea e urmatoarea: Romania nu prea conteaza pe digg & co. Poti sa ai o retea de prieteni impresionanta – si 70 de voturi nu sunt putine, insa nu vei reusi sa promovezi ceva doar cu ajutorul romanilor.

Acelasi lucru si pe twitter, si pe facebook si pe myspace si pe orice alt site de socializare.

Normal, nu se pune problema sa te inscrii pe un site social doar ca sa iti promovezi agenda. Trebuie sa dai ca sa primesti. Si datul asta trebuie sa tina ceva luni bune.

Dar stiu firme din afara care si-au promovat cate un serviciu sau cate o noua idee cu ajutorul site-urilor sociale si au reusit sa atraga un trafic enorm cu foarte putin efort. Din pacate romanii nu au cum sa faca asa ceva, si asta pentru ca americanii nu o sa intre niciodata pe un site romanesc – nu au de ce, iar in al doilea rand site-urile sociale sau cu sistem de vot inclus care au aparut in Romania sunt privite doar ca niste clone si atat.

Iata o problema cu care start-up-urile din afara nu se confrunta. Pentru un start-up .com pornit din Romania lucrurile nu sunt deloc usoare. Ca sa te promovezi pe canalele normale iti trebuie bani, si nu putini, iar ca sa te promovezi pe sistemele alternative iti trebuie foarte multe contacte [i]din afara.[/i]. Altfel, oricat de interesant ar fi ceea ce ai de comunicat, nu va ajunge sa fie vazut de zecile de mii de oameni care acceseaza prima pagina a unui astfel de site.

Concluzia?

Daca vrem sa contam cat de cat in lumea virtuala si sa ne folosim de capacitatile ei de promovare (a tarii, a serviciilor noastre, a propriei persoane, samd) si de comunicare, trebuie sa fim mult mai multi romani care sa folosim facilitatile site-urilor sociale, precum si a celor cu sistem de votare. Altfel vom ramane un mic punct negru pe o harta pe care nu se uita nimeni :)

Working on it… (first part) :)

Tagged with:  
Share →

One Response to Romania nu exista. Si nu conteaza. Pe Digg.

  1. Bancuri bune says:

    Digg nu e foarte bun pentru romania ca si popularitate nu se compara cu Facebook si Twiter. Eu nu il folosesc pe site pentru ca nu are rost e absolut inutil , parerea mea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card