Sunt multe programe de „corporate social responsibility” în România, multe dintre ele încercând să facă o brumă de bine cu o brumă de bani, din care cei mai mulți se duc înspre comunicarea faptei bune. Așa ne-am ales cu plantări de mii de copaci pe terenuri private, transmise în direct la TV, dar cu voluntari neplătiți și comunități locale neimplicate, așa ne-am ales cu burse și granturi date între prieteni, dar mai ales cu sute de mii de minute de reclamă cumpărată la TV pentru a comunica acțiuni care aveau, de multe ori, bugete de zece ori mai mici.

Romania-Meseriasa-04

Pe o pajiște verde aflată lângă Bran, copiii au putut învăța despre ei și despre lume în cadrul Taberei Meseriașilor. Un program făcut cu cap de către Petrom și Țara lui Andrei

Mă feresc să menționez multe dintre aceste campanii, tocmai pentru că nu sunt de acord cu tam-tam-ul raportat la binele făcut, însă am considerat că ar trebui să fac o excepție de data asta, pentru că mi s-a părut genial ca o mare companie din România să se implice inteligent în ajutorarea tinerilor defavorizați – nu doar cu bani, ci cu educație – pentru a-și putea clădi un viitor.

Romania-Meseriasa-20

Cel mai vocal din grupul întâlnit de mine la Bran, dar dornic să învețe. Creativitatea copiilor e, poate, cel mai de preț bun pe care-l pot păstra și dezvolta

Ce e România Meseriașă și ce vrea ea de la noi

România Meseriașă e o parte a programului mai larg de CSR al celor de la Petrom, numit „Țara lui Andrei”, prin care oamenii ăștia încearcă să reinvestească o parte din profitul Petrom în încurajarea antreprenoriatului local și, în cazul de față, în susținerea învățământului profesional din România, cu precădere în zonele în care Petrom are sau avea unități de producție.

Concret, în România Meseriașă se oferă cursuri de pregătire rapidă a tinerilor de la liceele tehnologice și școlile profesionale, atât pe partea de dezvoltare personală, cât și în ceea ce privește elementele de bază ale unei meserii – cum e, de pildă, meseria de mecanic.

Romania-Meseriasa-19

Atelierul lui Gabriel Onofrei, pilot de raliuri care n-a ezitat să-i ajute pe copii cu lecții gratuite de mecanică

Li se arată că trebuie să aibă încredere în sine (unul dintre lucrurile fundamentale care le lipsesc acestor tineri), că sunt singurii stăpâni pe viitorul lor, li se demonstrează practic cum e să dai un interviu și ce trebuie să știi atunci când vrei să te angajezi, dar și cum e să lucrezi efectiv într-un atelier mecanic sau de croitorie, de exemplu.

Am rămas uluit de entuziasmul unor tineri care altfel n-ar avea cine știe ce viitor într-o zonă în care șomajul e la cote foarte înalte, iar universul e limitat deseori la satul, comuna sau orășelul în care te-ai născut.

Romania-Meseriasa-06

Discuțiile dintre traineri și elevi au arătat cât de repede poate înflori un copil atunci când i se acordă atenție personală

Trainerii aleși de Petrom le-au explicat acestor copii, într-un foarte condensat curs de o săptămână, ce trebuie să știe despre ei înșiși, ce trebuie să spere și mai ales cum să se prezinte atunci când vor să caute un loc de muncă.

În total, 200 de elevi și 40 de profesori vor trece în această vară prin Tabăra Meseriașilor de la Bran, iar dintre ei 20 de elevi vor primi burse de studiu pentru anul școlar următor. Meseriile sunt diverse: croitor, frizer, bucătar, mecanic auto sau chiar operator de sondă – iar atelierele practice le permit elevilor să știe măcar ABC-ul acestor meserii, un lucru fundamental atunci când își vor căuta de muncă.

Romania-Meseriasa-12

Tinerii din Prahova au legat o conexiune specială cu trainerii lor, de-a lungul unei tabere de o săptămână

Din nefericire, învățământul profesional din România e în continuare la pământ, deși aceste meserii se caută în continuare nu doar în România, iar cel care știe să fie bun într-una dintre ele își va găsi ușor un loc de muncă. Din fericire, astfel de inițiative vin să compenseze măcar în parte lacunele din sistemul național de învățământ. Aș vrea să văd mai multe companii făcând ceea ce face Petrom cu acești copii (iar programele din Țara lui Andrei sunt mult mai multe decât aș putea să descriu eu aici) – dar și cu profesorii lor.

Sunt unul dintre cei care nu consideră că autoritățile statului sau ONG-urile sunt cele care pot transforma România – au rolul lor foarte important, dar singure nu vor reuși. Dimpotrivă, o mai mare implicare reală din partea companiilor e nu doar de dorit, dar e chiar soluția la multe dintre marile probleme ale societății românești.

Romania-Meseriasa-14

Cel mai emoțional selfie de grup, cu copiii aflați la finalul săptămânii de training pentru a deveni mecanici auto

De ce? Pentru că marile corporații își gândesc altfel eficiența, metricile succesului, prioritățile pe termen lung șamd. Petrom e un exemplu uriaș în acest domeniu, și nu de ieri de azi.

Romania_Meseriasa_17

ABC-ul mecanicii auto și tinichigeriei, învățat de puștii din Prahova în atelierul din Săcele al lui Gabriel Onofrei

Dacă ar face mai mulți ca ei, România ar arăta complet altfel în doar câțiva ani. Mai meseriașă, așa…

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card