S-au irosit milioane de euro pe studii care sa le spuna strainilor cum e Romania. Se vor mai irosi milioane de dolari pentru a-i ‘ajuta’ pe romanii insisi sa isi viziteze tara. Si in fine, se vor turna alte zeci de milioane de dolari in tot felul de campanii care sa promoveze Romania ca un fel de gradina a Carpatilor numai buna de explorat.

Ideea e ca nu e nevoie de milioane de dolari. E nevoie de mult mai putin (desi da, este nevoie de bani). E nevoie doar sa iti pui in cap sa vizitezi tara. O sa ai nevoie de o masina cu tren de rulare mai rezistent, asta e adevarat, dar vei putea ajunge in doar 2-3 ore in zone salbatice, de o frumusete nebuna; culmea e ca si oamenii de aici sunt mult mai deschisi si mai saritori decat poti intalni in vest.

Da, sunt mai murdari, sunt mai neglijenti si de-a dreptul piromani. Da, avem jdemii de animale care vagabondeaza pe strazi, iar modul in care arata satele romanesti te sperie. In plus, nu dam doi lei pe istorie, ci o pradam de ori de cate ori avem ocazia, ca dovada ca suntem mai mult urmasii unor invadatori si pradatori decat unora care au construit pe meleagurile astea unele dintre cele mai vechi civilizatii.

Insa – si am mai zis-o si alta data – daca iesi de langa drumurile nationale si mergi in satele mai indepartate, acolo totul e nu doar mai salbatic, ci si mai autentic, chestie care in schimb te poate multumi sufleteste chiar cand nu te astepti. De exemplu, bisericutele satesti din muntii Valcei arata mult mai frumos decat vestitele manastiri deja incluse in mega-circuitele turistice bisericesti de la oras. Casele isi pastreaza inca trasaturile autentice, iar curtile sunt mai ingrijite decat in satele de la DN-uri. Oamenii se cunosc intre ei si din acest motiv au mai mult bun-simt si o retinere de a fi golani. Dar mai ales toti sunt imediat dispusi sa te ajute daca te vad strain de locurile acelea.

Iar drumurile care deja trec de ultimele sate si urca pana sus in munte, cu conditia sa le urci cu o masina 4×4, vin sa completeze imaginea unei tari asa cum e ea: cam neglijenta, cam delasatoare, uneori greu de digerat, insa si de o frumusete ravasitoare, de o sinceritate dezarmanta si mai ales extrem de primitoare cu oaspetii.

Dar repet, cu o conditie: sa iesi de pe potecile batatorite. In poze, tura noastra prin muntii de deasupra Bailor Olanesti si apoi spre Targoviste, in campania Redescopera Romania. Daca am invatat ceva nou in urma campaniei de anul trecut si – iata – si a primei etape de anul acesta, e ca oamenii din Romania nu sunt atat de rai si de perversi pe cat ii vedem la televizor. Un motiv in plus ca in turele urmatoare sa incerc sa cunosc mai multe despre ei, eu, cel obsedat de cladiri si istorie.

Mai jos, poze cu cei care au facut posibila prima etapa de Redescopera Romania 2011. Despre ei, au scris Nebuloasa, Hoinaru si Bobby pe larg. O super gasca de frumosi nebuni. Oricat sunt eu de antisocial (si cine ma cunoaste, stie acest lucru, sunt un mizantrop desavarsit), am admirat trupa asta de desant pe meleaguri romanesti – atat de diversa, si totusi atat de incredibil de datatoare de sperante ca ceva se va schimba in tara asta.

Ma inclin. :)

Urmeaza faza a doua, in aprilie, in Maramures. Pana atunci, mai scriu pe Xplorio despre obiectivele turistice care merita sa fie vazute in Romania.


Am ajuns aici in cadrul campaniei Redescopera Romania, un proiect Petrom, impreuna cu BCR, Dacia,Romtelecom, Paralela 45 si Muzeul Taranului Roman.

www.redescoperaromania.ro

Tagged with:  
Share →

4 Responses to Romania asa cum e

 1. gogulu says:

  Mda…. trezireeaaaa !!!

 2. [...] – http://www.dorupanaitescu.ro- Day Six – Redescopera primavara – http://www.hoinaru.ro- Romania asa cum e – http://www.zvoner.ro- Ce inseamna, de fapt, Redescopera Romania? – http://www.zvoner.ro- Bilantul [...]

 3. Denisa says:

  Ce plugin foloseşti pentru poze? Îmi place, place, place!

 4. admin says:

  Highslide for WordPress *reloaded*
  Si mie imi place, mi-a luat foarte mult pana sa-l gasesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card