O chestie remarcată în timp ce pregăteam unul dintre articolele precedente.

Venitul Intern Brut raportat pe cap furajat de român, la paritatea puterii de cumpărare, este doar unul dintre elementele care îți arată cât de bine o duce o societate. Evident, nu înseamnă mare lucru în privința democrației, iar uneori guvernele trebuie să preia dezastrul economic lăsat de cele dinaintea lor, însă e bine totuși să facem un pas în spate și să nu ne lăsăm păcăliți de amintiri false.

Roman, Stolojan, Văcăroiu, Ciorbea, Vasile, Isărescu, Năstase, Tăriceanu, Boc, Ponta. Cam ce a reușit să facă fiecare. Nu avem date și pentru 2014, dar vă spun de pe acum că avem o creștere la fel de abruptă ca și cea din 2013.

 GNI_PPP

Se putea mai bine? Da, se putea, dacă nu pierdeam decada 1990-2000. Acea decadă ne-a fiert și ne-a lăsat cu câteva lungimi în urma Ungariei, Cehiei și Poloniei. Asta s-a reflectat în nivelul de trai, în alegerile noastre, în nervii și energiile consumate degeaba. Dacă nu pierdeam mai ales primii șase ani din acea perioadă. Știți voi, cei în care Iliescu, Roman, Văcăroiu și compania au pregătit devalizarea la scară națională și au refuzat orice reformă efectivă. Perioada urmată de reformele necesare, dar mult prea tardive.

Evoluția PIB pe cap de locuitor, la paritate

Prin contrast, remarcați deceniul Băsescu. Economia a decolat rapid. Nu îi dau lui meritele, și nici lui Tăriceanu – dacă s-ar fi preocupat de guvernare și nu de răfuieli politice, curba aia ar fi fost și mai în sus. Și repet, nu înseamnă mare lucru pentru democrație în sine. Cu toate astea, dezastrul de care tot vorbesc unii n-a avut loc. Nici sub Tăriceanu, nici sub Boc, nici sub Ponta.

Azi ne certăm pe cât de inept a fost Boc sau este Ponta. Uitați-vă la cifrele economice. Nu au fost nici pe departe la fel de inepți pe cât au fost cei de dinaintea lor. N-au fost nici măcar în anii imediat următori crizei. Sau, dacă vreți, n-au reușit să facă atâta rău cât ar fi putut să facă. Economia s-a descurcat și în ciuda lor. Cu tot circul ăsta din ultimii zece ani, România a crescut enorm, datorită aderării la Uniunea Europeană. Asta ne-a salvat – remarcați țările non-UE cum au evoluat – iar nu avem resursele minerale și energetice ale Rusiei, care în următorii doi ani se va duce tot în jos.

Că puteam mai mult, aia e. Așa cum puteți remarca de la Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria, nu puteam cu mult mai mult. Dimpotrivă, dacă vă uitați la Grecia, puteam și mai rău.

Hai să ne certăm mai puțin. Să ne nevrozăm mai puțin. România nu e pe marginea dezastrului, decât dacă o ducem noi acolo. Am fost pe margine, ne-am îndepărtat de ea, să ne vedem de treabă. Cât timp nu vom mai intra din nou în zona măsurilor antidemocratice și antieconomice, vom acoperi încet-încet diferența dintre noi și țările din jur.

Care țări din jur, după cum puteți vedea, nu își văd chiar de treabă. Hai să ridicăm capul sus.

Nu e totul chiar atât de rău în România. Depinde doar de noi dacă următorul deceniu va fi tot în sus, sau în zig-zag.

Tagged with:  
Share →

One Response to Roman, Stolojan, Văcăroiu, Ciorbea, Vasile, Isărescu, Năstase, Tăriceanu, Boc, Ponta

  1. parbrize says:

    In sfarsit am scapat de Traian Basescu, sa vedem acum de ce este in stare klaus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card