Londra, Paris, Amsterdam, Berlin… Peste tot sunt stiri despre mari retaileri de electrocasnice care fac reduceri masive post-sarbatori, doar-doar or reusi sa-si asigure banii macar pentru plata chiriei in aceste timpuri de criza. Toti sunt constienti ca pentru urmatoarele 6-18 luni trebuie sa-si asigure atat cat pot un cash flow care sa le permita sa faca fata scaderii abrupte a consumului.

piatra_mormant.jpg

Bucuresti, Romania. Mediagalaxy din Mall Vitan. Mers pe 6 ianuarie sa cumparam un cuptor cu microunde. Eram extrem de curios sa vad trei chestii:

1. Cate minute vor fi necesare pana cand unul dintre responsabilii de raion sa vina sa ne intrebe de sanatate.

2. Cat de bine isi va sti acel responsabil de raion produsele si cat de tare se va stradui sa incheie o vanzare.

3. Ce reduceri minunate a pregatit retailerul roman de electrocasnice in vremuri de criza.

Raspunsul, pe scurt:

1. 5 minute. Si asta la cererea noastra, ca altfel fata nu se urnea din loc.

2. Daca noi ne holbam la produse, ea a hotarit sa ne imite, holbandu-se si ea la ele de parca le vedea pentru prima oara. Nu s-a straduit catusi de putin sa faca o vanzare, s-a limitat a spune ca produsele poloneze sunt mai bune, si ca le recomanda. De ce, nu stia, poate ca ii placeau mai mult. Date tehnice? Hai sa fim seriosi.  Pasiv, totul pasiv, daca noi nu eram chititi sa cumparam nu ne imboldea cu nimic sa bagam mana in buzunar.

3. Nicio reducere. Stai sa reformulez: NICI O REDUCERE. Ok, preturile nu erau mari, dar orisicat: magazinul era gol-golut. Oare ei nu se gandesc ca in stilul asta nu vor mai avea curand nici macar bani de chirii, daramite de continuare a businessului?

Morala: oare cine va incepe sa inchida magazine dupa magazine peste 2-3 luni?

Ce as fi vrut sa vad:

1. Un responsabil de raion amabil, care sa ne intampine si apoi sa ne stea la dispozitie pentru informatii, fara sa fie agresiv, dar nici indiferent.

2. Aceeasi persoana sa fie capabila sa ne prezinte in mod entuziast produsele, fie si macar unul dintre ele, ba inca sa aibe tupeul de a ne aburi ca ala mai scump cu 30% face toti banii, mai mult decat celalalt care practic era la fel, dar era mai ieftin (si noi l-am luat pe ala mai ieftin, deci magazinul a castigat mai putini bani). Basca sa stie diferentele si datele tehnice. Adica sa fie un salesman, nu o momaie dezinteresata.

3. Reduceri si promotii. Poate ca daca vedeam un aragaz la oferta, veneam inapoi si dupa ala. Sau… ati inteles ideea.

Aceeasi treaba se intampla si in showroom-urile auto. Sa ne mai miram ca romanasii nostri inca nu isi dau seama de ce ii asteapta?

Share →

6 Responses to Retailerul roman de electrocasnice fata cu recesiunea

 1. zoso says:

  termina cu prostiile si cu panica, nene. nu e nici o criza.

 2. zvoner says:

  Exact! Noi sa fim sanatosi! :D

 3. gunnar says:

  tu iti cumperi painea din salariul de la firma asta?

  daca esti doar client ce te ingrijorezi ca vor inchide? poate vin altii mai competenti si cu mai mult chef de afaceri.

 4. zvoner says:

  @gunnar: ma intereseaza mai putin bunastarea Altex/MediaGalaxy, si mai mult impunerea unui respect fata de client :)

  Si ma ingrijoreaza faptul ca la 19 ani dupa Revolutie inca nu exista acea patura de sales capabila sa isi faca treaba fara a te stanjeni, sau fara a te ignora.

  In tarile europene pe care le-am vizitat, oamenii aia au o scoala care ii invata sa fie suficient de interesati de tine incat sa nu te sufoce, dar sa iti si dea sfaturile cele mai bune in vederea unei achizitii. Discounturi, la fel.

  La noi…

 5. [...] Edit: Adrian ne povesteste ce magazine de electronice si electrocasnice “se baga” la genul asta de servicii. Pe [...]

 6. Bijuterii says:

  Cata panica, vai ce criza, n-ai loc pe strada de masini. La restaurant trebuie sa suni cu 3 ore inainte sa rezervi o masa, cand te duci e full, unde o fi criza aia de care se tot vorbeste de vreo 2 ani?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card