Nu stiu cati dintre voi veti merge la referendum, nu stiu cati dintre voi veti vota parlamentarii care ar trebui sa ne reprezinte in Europa, eu unul stiu doar ca nu o sa ma duc.

Nu cred ca sistemul politic actual – din Romania sau aiurea – mai poate rezolva ceva. Nu cred ca in secolul XXI sistemul politic ar mai trebui sa existe, de altfel. Si imi traiesc viata din ce in ce mai rupt de zbaterile politicienilor – de orice culoare ar fi ei.

Democratia este deja un cuvant gol de continut. De fapt, de prea putine ori democratia a insemnat in Romania altceva decat o forma inutila. Puterea poporului a adus numai nenorociri Romaniei, pentru ca suntem un popor incapabil sa isi aleaga cu inteligenta oamenii care sa-l conduca, dar si pentru ca nu avem ce alege.

Si daca ma uit in Europa, sunt putine tari in care democratia mai este in stare sa rezolve problemele statului bunastarii sociale. Da, exista exemple ca Norvegia, care isi finanteaza deja un stat aproape utopic dupa standardele noastre, dar si-l finanteaza in buna parte din petrol. Exista exemple ca Elvetia, iarasi. Insa privind in Franta, Germania sau Anglia, piesele de rezistenta ale UE, eu unul nu mai vad democratia in actiune. Vad doar grupuri reprezentative pentru cercuri de interese, si cateva grupuri vocale reprezentand societatea civila. De multe ori isterice, de multe ori propunand solutii fantasmagorice la probleme reale.

Mai vad sindicate cu o putere uriasa si o rezistenta fantastica si fanatica la orice fel de reforma care ar mai putea reanima cadavrul economic european, si mai vad politicieni europeni rupti completamente de realitatile populare. Uneori ajung insa sa apreciez mai mult aceste elite incompetente decat populatiile pe care le reprezinta, fie si pentru ca isi dau seama ca modelul statului bunastarii sociale impus in ultimii 40 de ani in Europa nu mai poate continua asa multa vreme. Doar ca nu au si curajul sa le intreprinda.

Problemele cu care se confrunta Europa sunt profunde, si din pacate nimic din zbaterile din Vest nu mai ajunge si la noi, pentru ca succesiunea de monologuri din campania electorala nu se orienteaza pe teme europene, ci pe atragerea de votanti cercopiteci care sa-si puna stampila pe sportivi, starlete de mana a doua si functionari ratati.

Sunt un eurosceptic pentru ca nu vad cu ochi buni un aparat birocratic situat atat de departe de realitatile locale si regionale, care va incepe in anii urmatori (o face deja) sa dicteze de la inaltimea sa ametitoare politici si strategii cu nimic mai stupide decat indicatiile Tovarasului de acum 20 de ani.

Sunt un eurosceptic pentru ca in timp ce salut si ma bucur de beneficiile unei Europe unite, nu pot sa nu vad ezitarile acestei Europe in fata autoritarismului, a xenofobiei in crestere, a rasismului si a socialismului militant, lucruri care ii rapesc timp pretios din crearea unei forte rapide de raspuns la amenintarile economice venite din partea Chinei sau Rusiei. Din ‘fericire’ SUA sunt preocupate cu un razboi care suge degeaba fonduri suficiente pentru a scoate din saracie intreaga lume a III-a, chinezii par a nu fi scapat inca de complexul copierii, iar rusii  sunt prea dependenti de resursele energetice si de banii europenilor pentru a fi o amenintare reala. Deocamdata.

Si asta nu e decat varful aisbergului. Democratia nu doar ca nu mai functioneaza in Europa (generalizez, nu absolutizez), dar nici nu mai face fata statului corporatist impus de Rusia si China. Si nici nu are cum.

Singura mea teama este ca ne vom trezi peste 15 ani intr-o Europa macinata de convulsii sociale, care isi va plati politele ramase neplatite si reformele economice amanate in mod repetat din cauza unor sindicate schizofrenice, si ca nu vom sti de ce am ajuns acolo. Si ca reactiile la aceasta stare de lucruri vor duce fie la o suprastructura corporatista europeana, pre numele sau UE, fie la o dezmembrare pe regiuni autonome din ce in ce mai izolate, membre de forma ale unei forme goale de continut si de putere. Mai degraba catre primul model, decat catre al doilea. Democratia reala se va fi pierdut undeva pe parcurs…

Votati daca vreti, dar mai bine implicati-va in jurul vostru. Reactionati atunci cand va sunt incalcate drepturile. Protestati si agregati forme de protest pentru cauzele care merita. Ajutati si agregati forme de ajutorare in cauzele care trebuie. Si mai ales puneti presiune - si nu doar presiunea votului – pe factorii de schimbare, care nu sunt neaparat cei politici, ci mai ales cei administrativi. Folosind parghiile legale. Unul, doi, zece – nu contam. Dar daca suntem 100, 1000, 10000 de oameni care depun reclamatii administrative atunci cand le sunt incalcate drepturile de aparatul de stat, daca suntem 100, 1000, 10000 de oameni care suna la 9544 atunci cand cineva a parcat aberant, sau daca suntem 100, 1000, 10000 de oameni care suna la Apa Nova si la Primarie pentru a reclama drumurile sparte la 2 zile dupa asfaltare, si asa mai departe… vom face diferenta.

Si atunci poate ca forta noastra ca cetateni va creste.

Caci simpla punere a unei stampile pe o bucata de hartie crezand ca asta schimba ceva nu e democratie. E schizofrenie in masa. Indiferent ca-i pe liste, sau uninominala.

Tagged with:  
Share →

3 Responses to Referendum, alegeri europene, ceata si spleen

 1. Sorin says:

  Dupa parerea mea rationamentul tau are partile lui bune, dar are o carenta fundamentala. Poti protesta impotriva unui serviciu prost, dar o lege adoptată e inatacabila.
  Ori regulile şi legile le fac cei care sunt votati.
  Cca 5% din populatia Romaniei are interese in cardasiile transpartinice care elaboreaza legile, iar la sate, oamenii trebuie să se pună bine cu primarul. Daca nu votezi, decid cei care se duc si vei avea parte de reguli si legi care te vor dezavantaja.
  In speranta (discutabila) ca votul va fi uninominal, voturile date celor care ti se par mai putin ticalosi pot strica unele concubinaje care sunt doar in folosul imbogatitilor tranzitiei noastre interminabile. Asa proasta cum e democratia in alte tari, alesii de acolo tin seama de interesele populatiei. La noi ii preocupa numai propriile interese.
  Tine seama si de faptul ca absenta ta si a altora la vot in noiembrie l-a facut pe Tokes europarlamentar.

 2. zvoner says:

  Crede-ma ca ultima mea grija sta in Tokes europarlamentar. :)
  Daca e sa numar cat rau au facut Romaniei romanii din functii publice in lunile care au trecut de la euroalegeri si cat rau a facut Tokes Romaniei in acelasi timp, scorul e covarsitor in ‘favoarea’ alesilor romani.
  Democratia in alte tari este un cerc virtuos. La noi este un cerc vicios tocmai din cauza ca nu ai de ales decat intre lichele.
  Imi mentin pozitia, si inca mai sper ca societatea civila va gasi forta necesara de a se agrega.
  Ori asta, ori sincer pana la urma voi renunta la aceasta zona geografica, destul de frustranta de altfel :)

 3. Sorin says:

  Tokes nu e esential ca persoana ci ca simbol al neimplicarii celor multi, atat de dorita de clasa politica.
  Din pacate, la noi si societatea civila este, in cea mai mare parte, o parodie sinistra. De aceea nu se aduna 10.000 sau macar 1000 de oameni pentru a-si apara drepturile.
  Te tenteaza plecarea? E dreptul tau, cucerit de altii. Succes!
  Nu uita totusi ca esti precedat de hotii si traficantii de carne vie care au profitat primii de aceasta oportunitate si care sunt considerati simbol pentru imigrantii romani, in Occident.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card