Prinsi in circul electoral si profund dezamagiti de prestatia handicapata a actualului presedinte in primul sau mandat, am uitat din vedere ceva esential. Si anume ca ceea ce se joaca astazi in Romania nu e doar o piesa de teatru sau un circ ieftin. E chiar soarta noastra pentru urmatorii 5 sau chiar 10 ani.

Unii dintre noi doar atat vor mai trai. Altii vor avea de tras – sau de castigat – inca alti 5-10 ani in urma a ceea ce se decide acum. Tot asa cum noi inca platim orientarea criptocomunista a regimului Iliescu de acum 20-15 ani, esecurile guvernarii Constantinescu si ezitarile regimului Nastase.

Epopeea basesciana in lupta cu hidra securista – lupta pe care si-a asumat-o declarativ si in care buseste in plans ori de cate ori isi aduce aminte ca vrea sa se si jertfeasca – a fost un esec monumental. Pe masura ambitiilor prezidentiale. Mai ramane doar sa admita ca l-a invins sistemul, si e gata ceaiul. Faptul ca a dat la o parte toate valorile care l-au sustinut initial si a ramas doar cu niste lingai sinistri nu imi da motive sa fiu optimist.

Din pacate, oamenii care au vrut alternativa la stilul populist-autoritar al lui Basescu nu au primit nimic in schimb. Crin s-a dovedit a fi nu doar o gluma proasta, nu doar un concurent de carton, dar si o capcana pentru toti cei care l-au votat. Caci votantii lui Crin nu ar fi vrut sa se murdareasca pe maini cu un vot pro Geoana (care inseamna vot pro Vanghelie, pro Iliescu, pro Hrebengiuc si pro Nastase), dar nici nu mai vor un presedinte scandalagiu in fruntea tarii.

Si aici e intreaga drama. Daca am trai undeva in centrul Europei, venirea unui socialist la putere nu ar ridica decat cateva sprancene, apoi ne-am vedea linistiti de treaba. In definitiv exista in Europa regimuri care au nuante si mai de stanga decat social-liberalismul de mucava al domnului Geoana si al tovarasilor sai.

Insa vizita lui Geoana la Moscova, muschiul flexat al Rusiei in raport cu Georgia si Ucraina, afinitatile rusofile ale lui Patriciu si intreg bagajul KGB-ist al alaiului iliescian – care iata, revine in forta pe micile ecrane – toate acestea ar trebui sa fie un dus rece. Sa ne trezeasca la realitate.

Raul facut de Basescu economiei romanesti (aflata totusi in plina dezvoltare pana la criza globala) este mai mic decat raul facut de PSD-isti in perioadele cat au fost la guvernare. Liberalismul liberalilor a disparut undeva in neant, inecat in vendetele patriciene si taricene. De doctrina liberala nu mai vorbeste azi decat probabil Valeriu Stoica, iar acesta e in PDL. Iar democratia nu doar ca nu a fost subjugata in acesti ultimi cinci ani, ci i s-a dat drum liber sa respire, in principal in societatea civila.

Multi s-au mirat ca oamenii au venit in numar mai mare la vot. Au venit pentru ca generatia nascuta dupa ’89 a inceput sa conteze, iar ea are spirit civic – spirit dezvoltat in acesti ultimi cinci ani. Iar asta e marele plus al basescianismului, faptul ca desi a dinamitat Parlamentul (in care democratia ar trebui sa-si regaseasca expresia ultima, insa n-a facut-o niciodata in Romania), a incurajat dezvoltarea societatii civile.

Din nou se va alege intre doua rele. Tindeam sa cred ca, prin prisma greselilor si pozitionarilor inepte pe plan economic si diplomatic, Basescu e raul cel mai mare.Imi amintesc insa ca PSD-ul este complet nereformat, ca in spatele sau stau interese mult mai periculoase pentru natiune decat bordurile lui Videanu si demagogi cretini mult mai rai decat Boc. Iar de economie avem toate sansele sa se ocupe cineva si mai imbecil decat Pogea.

Poate ca inca cinci ani de scandal vor impiedica Romania sa se dezvolte economic asa cum ar putea s-o faca. Insa privind lucrurile intr-un context mai mare, poate ca asta ar fi cel mai mic rau care s-ar intampla.

De aceea, zic si eu: chiar vreti sa simtiti rasuflarea fetida a Marelui Prieten de la Rasarit, intr-un moment in care acesta isi intinde bratele sa sufoce estul Europei? Chiar vreti?

Fortati-l pe Basescu sa se indrepte catre liberali, chiar si impotriva vointei acestora, si poate ca ne va fi tuturor mai bine.

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card