E una dintre cele mai importante consecinte ale intransigentei desprinse de realitate a regimului Assad: Hamas se declara contra regimului!

Putina recapitulare nu strica, desi articolul din Jerusalem Post o face foarte bine si singur: Hamas este o organizatie politico-religioasa, cu sediul in exil taman in Damasc, capitala Siriei. Hamas este o organizatie sunita, spre deosebire de Hezbollah, care este o organizatie siita. Adversari traditionali, ele si-au dat mana contra Israelului, ambele avand drept scop al existentei recuperarea teritoriilor palestiniene cucerite de evrei. Se pare insa ca primavara araba duce la reasezarea pe alte falii de interes, in care lupta contra statului evreu vine deocamdata pe un plan secundar.

Hamasul a fost hranita la sanul Fratilor Musulmani, or acestia au astazi puterea in Egipt, fapt care da sperante Hamasului (care e la putere in Gaza) ca ar putea castiga mai multa putere incurajand primavara araba in Siria (pana acum au fost ambivalenti cu privire la revolta), asigurand astfel o axa sud-nord sunita in tari care au de fapt o compozitie religioasa mixta (Siria e un cosmar in acest sens, cu suniti, siiti, alawiti, crestini, evrei si altii, asa cum puteti vedea din harta Reuters de mai sus). In mod special, ar limita influenta crescanda a Hezbollahului, care e la putere in Liban.

Ramane de vazut ce vor face autoritatile din Damasc, dar si iranienii, care pana acum au mangaiat pe crestet ambele organizatii si care, evident, nu au cum sa aprobe revoltele din Siria avand in vedere similaritatea motivelor. Probabil ca influenta Iranului va scadea, fiind inlocuita de influenta Arabiei Saudite, care se pare ca finanteaza tot mai deschis aceste revolte. Totusi, sauditii nu au cum sa furnizeze arme Hamasului, iar Iranul ar avea mari probleme in a-i mai finanta si a-i inarma pe cei din Hamas, atata vreme cat, daca ar izbucni din nou revolte in Iran, aceasta organizatie va reactiona la fel, sustinandu-le. E celebra pozitie in care incalzesti un sarpe la san: Assad i-a tolerat si adapostit pe cei din Hamas atatia ani de zile si iata, acum ei il tradeaza!

Un lucru e clar: chiar daca e posibil sa ramana 2-3 regimuri dictatoriale pe stil vechi in tarile arabe, primavara araba nu si-a spus ultimul cuvant. Mai e putin pana il vom vedea si pe Assad sodomizat in public.

Ce urmeaza nu stie nimeni, iar daca Israelul va interveni militar contra Iranului s-ar putea ca toate aceste evolutii sa se opreasca brusc.

PS. Un film la cald despre situatia din Siria, pe blogul lui Petreanu.
Si un articol care explica de ce nu avem inca o interventie militara acolo.
Revolta insa se intinde si in tari despre care nu aflam la stiri…

Tagged with:  
Share →

2 Responses to Rasturnare de situatie in Siria: Hamas e contra lui Assad

  1. Petreanu says:

    Şi nici Hezbollah nu pare prea hotărât că Bashar e cea mai bună soluţie…

  2. fish says:

    mai simplu spus – “baietii” au mirosit ca e rost de mai multa putere politica (si implicit financiara). de ce ar sta cu miinile in sin?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card