Nu o sa discut aici despre pertinenta pozitiei lui Raed Arafat, creatorul SMURD-ului romanesc, din mai multe motive: unu, ca indiferent ce as crede eu, el este specialistul cel mai in masura sa se pronunte cu privire la cea mai buna solutie pentru serviciile de urgenta din Romania; doi, ca omul are rezultate solide care il recomanda ca atare chiar daca teoria ar zice ca se poate si altfel; si trei, ca obsesia nou-castigata a statului roman cu privire la ‘eficientizarea’ serviciilor medicale ma lasa complet rece, atata timp cat banii curg cu nemiluita pe sali polivalente, parcuri de sute de mii de euro la sate, borduri si alte asemenea.

E adevarat, in mai toate tarile europene, ambulantele tin de stat, iar cand tin de privat – sau si de privat – acestea pot oferi doar servicii premedicale, nu asa cum face SMURD-ul, care te poate stabiliza la fata locului, salvandu-ti practic viata. In plus, cand tin numai de privat (cum e in Olanda), le sunt licitate zone in care opereaza un singur privat, astfel incat sa nu se calce pe picioare. Cu licente acordate o data la patru ani, in functie de eficienta. Dar noi vorbim de Romania!

O sa spun doar atat: am ramas dezgustat profund de faptul ca seful statului, caruia Constitutia ii confera o pozitie de mediator, s-a erijat in pozitia de promotor pana in panzele albe a unei legi inca nediscutate, ignorand argumentele celui mai important specialist in domeniu din Romania, ba inca fortandu-l pe acesta sa isi dea demisia, practic calcandu-l in picioare doar de dragul de a mai castiga el o lupta. Ma rog, daca as fi rautacios, as zice ca ii statea in gat, fiind unul dintre ultimii profesionisti din sistemul de guvernare romanesc – trebuia sa scape si de asta.

Este un exemplu al nivelului aberant la care a ajuns politica romaneasca. Specialistii nu doar ca nu sunt incurajati, dar aia putini care au ramas in Romania sunt pur si simplu violati in grup, tavaliti pe jos, umiliti si indicati drept dusmani ai poporului.

Sunt sigur ca Raed Arafat ar avea un post in SMUR-ul francez oricand, daca ar vrea. Daca n-as fi citit destule despre el de-a lungul timpului ca sa stiu ca nu va pleca nici in ruptul capului – poate doar daca isi va da seama ca pur si simplu nu mai are de ce sa lupte. Or asta, pentru un palestinian, nu se intampla niciodata. Deocamdata, daca mergea un lucru bine in Romania, s-au gandit guvernantii sa-l deraieze.

Pentru cei care nu prea il cunosc pe Arafat, iata un articol mai vechi care il descrie exceptional de bine (caci doar e scris de Mixich, unul dintre cei mai talentati jurnalisti romani): Raed, fanaticul.

Tagged with:  
Share →

2 Responses to Raed Arafat fata cu reactiunea

  1. Alina says:

    este o alta sursa de bani pentru cei de la putere si Raed ii cam incurca

  2. Sorin says:

    Prima întrebare: Dacă eu îmi fac firmă de medicină de urgență și să zicem că sunt onest și corect și-mi cumpăr ambulanțe și le dotez cu ce trebuie, cum fac să fiu sigur că am să câștig vreodată vreo licitație? Că doar n-oi fi nebun să-mi iau 10 ambulanțe, să bag în ele câteva sute de mii de euro și pe urmă să stau cu ele pe dreapta, așteptând să câștig licitații…

    A doua întrebare: până unde va merge clasa politică în exercițiul ăsta de privatizare a responsabilităților care îi revin ca guvernanți?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card