38′ Celsius la umbra… Soare… Parjol… Seceta acuta si asfalt topit.

A, si zgomotul masinilor de tuns iarba, auzindu-se voios in tot sectorul 3. Iarba a disparut de mult, sub frezele acelorasi masini, si asta inca de pe vremea cand era verde. Au mai ramas niste radacini uscate, galbene si schingiuite acum de lucratorii de la Rosal care trebuie sa-si faca norma. Seara, dimineata, pana si in miezul zilei, cand ceilalti rosalisti stau linistiti la umbra intrerupandu-si stransul gunoaielor cu mana goala pentru un pic de relaxare, zgomotul masinilor de tuns iarba este auzit fara incetare. Sar in aer radacini uscate, lastari ofiliti si uneori si bucatele de pamant nisipos. Dar lucratorii isi fac datoria – ei “tund iarba”.

Probabil ca musiu Prigoana are o fobie cand vede iarba, probabil ca se teme sa nu i se impute de catre organe detinerea de prea multa iarba in sectorul pe care-l ingrijeste, nu stiu. Cert e ca de cand a dat acest ordin criminal – el sau idiotul pe care l-a pus sa se ocupe cu spatiile verzi – iarba a disparut din Sectorul 3.

Cat de hain trebuie sa fii sa razi iarba de pe fata pamantului atunci cand e seceta? Sau si cand ploua – inteleg sa o tunzi o data la vreo doua luni, sa nu se faca hatisuri – dar saptamanal?! “Asa fac si englezii cu gazonul” poate replica cineva. Da bre, dar ei il uda!! Sau daca nu il uda ei, il uda ploaia aia englezeasca! Dar aici?

Seful peste spatiile verzi din Sectorul 3 nu are bani sa dea manusi lucratorilor care strang gunoiul (i.e. rahati de caini, sticle si doze de bere, seringi, prezervative, mucuri de tigari, frunze moarte, coji de seminte si scuipati uscati peste foi de gazete ingalbenite de caldura) cu mana goala. Nu are bani sa ude macar spatiile verzi, ca acestea sa nu mai arate atat de galben.

Are in schimb bani sa tina 20 de lucratori pe km patrat pentru a rade de pe fata pamantului orice fir de iarba mai gasesc.

Primaria nu are bani sa ii toace pe intretinerea spatiilor verzi prin udare si ingrasaminte naturale (i.e. maruntirea ramurilor si frunzelor moarte si transformarea acestora in compost, introdus in fiecare primavara si vara la loc in pamant, asa cum se face cam peste tot in lumea “civilizata”).

Are in schimb bani sa dea pe doua randuri de borduri suprapuse, pe care sa le umple cu pamant uscat si pe care sa le decoreze cu panselute ofilite. Un deşert frumos aranjat, in care in doar doua saptamani se vor usca si copacii, ca iarba verde a disparut de mult.

Uneori te intrebi ce prafuri mai inspira astia…

Share →

One Response to Prigoana ierbii in Bucuresti

  1. mm says:

    in parcul Titan, iarba (sau ce a mai ramas din ea) este tunsa zilnic! in fiecare dimineata! de o intreaga armata de oameni! incat, daca ai neinspirata idee sa te plimbi in sandale, te ranesti in cioturile uscate de radacini care s-au incapatanat sa ramana … Insa daca aveau ceva striuri pe creier, musiu arhitectu’ ori Prigoana se puteau gandi ca iarba, lasata cat de cat crescuta, putea retine apa din roua de dimineata. Asa, roua cazuta pe un pamant maturat bine de tot si uscat, e zero. Da de! si apropo de tuns, iarba nu a mai apucat sa faca samanta. Asa ca probabil va fi necesar la primavara obtinere/ cumparare de samanta.;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card