In februarie 2009 scriam un post care mi-a adus poate cele mai injurioase comentarii pe un blog altminteri oricum doar pentru cei putini care ma cunosc si care ma citesc. Multe dintre ele nu le-am publicat, caci erau clar venite din partea unor agenti imobiliari enervati ca postul se indexase bine in motoarele de cautare si ca pe el intrau destui care doreau sa stie pretul real al unui apartament cu 2 camere in Bucuresti.

Spuneam atunci ca pretul real ar trebui sa fie de 740 de euro pe metrul patrat pentru un apartament ceausist dintr-un cartier obisnuit (nu ultracentral). La vremea scrierii articolului, preturile cerute la aceste apartamente erau de 2037 euro/mp la apartamentele ceausiste iar preturile reale de vanzare erau de circa 1200 de euro/mp.

S-a schimbat ceva intre timp? Aflu din Evenimentul Zilei ca preturile caselor mai pot scadea, iar in articolul respectiv vedeti si pretul mediu pe metrul patrat, calculat insa pentru orice fel de spatiu locativ din marile orase. Gem site-urile de imobiliare de anunturi cu apartamente de 54 de metri patrati la preturi de 900-1170 euro pe mp. Retineti ca acestea sunt preturile cerute, pretul real e in general cu cel putin 5-10% mai mic.

Asteptati-va la o scadere si mai puternica de preturi, pentru ca vine valul proprietatilor care vor fi scoase la mezat de catre banci, recuperate de la datornici. Acestea sunt vandute la preturi cat se poate de apropiate de cei 740 de euro/mp de care vorbeam, pentru ca cei care le cumpara fac de fapt investitii.

In continuare veti plati mai mult decat face pentru un apartament in Bucuresti (fie el nou sau vechi), insa remarc ca ne apropiem de limita de 900 euro/mp la apartamentele vechi, ceea ce e foarte bine si normal. Dar in cazul extrem de fericit si improbabil in care aveti bani, nu va lasati pacaliti: negociati la sange pentru a duce pretul simtitor sub cei 900 E/mp. Cat despre apartamentele noi… voi ati vazut in ce hal arata majoritatea complexelor imobiliare noi?!

Apropo, ciudat, agentii imobiliari care spuneau ca fac calcule aiurea s-au potolit. De ce oare? :)

Tagged with:  
Share →

6 Responses to Preturile caselor: cat de jos pot ajunge?

 1. zoso says:

  unii dintre ei lucreaza acum in alte domenii.

 2. stranum53 says:

  dacă la iarnă întreţinerea va fi atât de mare pe cât se zvoneşte, atunci s-ar putea ca până şi preţul enunţat de tine să fie prea mare.

  plus criză, plus foamete (că la unii proprietari o să vină şi asta)…

  for every action (bulă imobiliară) there is a reaction.

 3. sulfy says:

  Fi sigur ca in cateva luni de foame se vor gasi apartamente si la 35-40000 euro

 4. Marius says:

  Despre ce vorbim in propozitie? Pret pe metru patrat construit, sau util? Da, stiu ca la vanzare se discuta in general de cel construit, verific doar.

 5. zvoner says:

  Pretul care se discuta la vanzare. E standardul acceptat in Romania, n-are rost sa discutam despre alte standarde. Chiar, tu ce parere ai, ca doar esti mult mai informat in aceasta privinta. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card