Ma intreb: oare ce presedinte al unei tari europene este nevoit sa-si faca o campanie electorala in afara granitelor tarii, organizand mitinguri electorale cu zeci de mii dintre proprii cetateni in marile piete din capitalele altor tari?

Poate imi lipseste cultura politica in acest sens, dar situatia la care s-a ajuns, cu 2 milioane de romani plecati la munca in UE, cuprinde mai multe ciudatenii decat ne-ar fi putut bubui mintea.

Interesant este ca timp de doi ani nu s-a obosit nimeni sa-i curteze pe capsunarii din Spania, sau pe constructorii din Italia. Nu s-a obosit nimeni sa verifice modul in care sunt exploatati, sau sa-i intrebe de sanatate si despre motivele care i-au facut sa ia calea strainatatii.

Cum se apropie insa referendumul rusinii, sustinatorii presedintelui s-au grabit s-o puna de doua mitinguri: la Madrid si la Castellon. Ar fi batut drumul si furnicile rosii, dar le e tare teama sa nu li se dea cu flit, in definitiv bunastarea de sub guvernarea lor i-a trimis acolo pe romani…

Acuma insa, ma intreb - oare nu o sa ramana madrileanul get-beget cracanat si scarpinandu-se in cap atunci cand va iesi sa se plimbe in oras si va da acolo de 10.000 de romani dansand in ritm de rap cu propriul presedinte suspendat? Ce-o sa mai inteleaga el din Romania? Ca avem un presedinte super-star si niste gangsta capsunari?

Rastimp, acasa termitele rosii schimba regulile jocului din mers, si isi aleg o lozinca fenomenala: “Hai sa ne inmultim!” Ptiu drace! Dupa ce ca ati ros tara asta pana ati adus-o in sapa de lemn, mai vreti sa va si inmultiti!? Nu stiu carui creier luminat i-a traznit prin cap o astfel de lozinca, si o astfel de alaturare de imagini, dar simplul gand al unei armate de furnici rosii (deci veninoase) care se inmultesc vazand cu ochii te face sa te-ngrozesti si sa fugi incotro vezi cu ochii.

Si ca tot spectacolul sa fie complet, toata circareala asta va fi condusa, ati ghicit, de la Circ. Circul de Stat. Definitoriu, pentru Romania. Si prilej de mari chicoteli in presa straina.

Stiu, suntem obsedati de ce cred altii despre noi. Mai ales strainii. Dar cum altfel sa fim, atunci cand tot ce emanam noi in afara sunt numai aberatii, demne de un balamuc generalizat? Si cand noi NU ne identificam cu acest balamuc?

Mai deunazi apaream in presa internationala cu circuitul de raliu din jurul Parlamentului. Pe un forum auto american, comentatorii se extaziau in fata cladirii uriase prezentate in poze, si chiar regretau ca la ei parlamentarii nu sunt atat de relaxati incat sa permita curse de masini in jurul cladirilor in care isi duc veacul.

Mda. Cu un presedinte capsunar care joaca in deplasare, si cu niste termite rosii ramase pe terenul propriu sa rontaie lacom la insesi fundamentele democratiei romanesti, tot ce mai putem face este sa ne uitam la cursa de masini de pe circuitul din jurul Parlamentului. Uitand, daca putem, ca referendumul va fi organizat si condus din chiar incinta Circului. De Stat.

Si in toata aceasta harmalaie, unii dintre noi vor mai incerca sa munceasca, sa faca proiecte, si sa-si convinga partenerii de afaceri ca totul e normal. Un normal asa… mai original.

ps.

Ah, sa nu uit: romanii sunt harnici, inteligenti, iubitori, saritori la necaz si buni la suflet. Ca sa nu mai fiu acuzat de antiromanism psihotic. :)

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card