Vladimir Putin se află în furtuna perfectă. Principala sursă de venit a bugetului țării sale (și a averii personale), petrolul, își înjumătățește prețul în doar câteva luni. Economia țării sale, supusă unor sancțiuni din ce în ce mai dure, suferea deja mai tare decât lăsa să se vadă propaganda de stat. Iar acum, rubla s-a prăbușit, în urma unui flux masiv de valută care iese din Rusia.

Am scris deja de ceva vreme că, până în vară, Putin e pa.

Așa ar trebui să stea lucrurile dacă Putin ar răspunde cumva cu capul în fața oligarhilor care îl susțin. Plecarea lui ar însemna, ar spera unii, că Rusia încetează agresiunea contra Ucrainei, că se retrage din Crimeea, fapt care ridică sancțiunile economice și ușurează presiunea de pe economia rusă. Investitorii se reîntorc și totul e bine și frumos sub soare.

vlad-putin-ridiculous-7

Putin, there is no spoon

Evident, slabe șanse ca vreunul dintre aceste lucruri să se întâmple, chiar și dacă Putin și-ar da demisia mâine. Asta, pentru că o retragere din Crimeea ar fi extrem de rușinoasă pentru ruși. Apoi, întreg eșafodajul politic rusesc s-ar prăbuși, fără ca firavele partide pro-democrație să poată umple golul. Investitorii vor fi în continuare speriați de Rusia, iar dezastrul economic pe care l-a adus asupra țării sale nu va fi rezolvat nici în cinci ani, chiar și dacă și-ar petrece această perioadă pe altă planetă.

Și atunci?

Și atunci pregătiți-vă pentru un Putin hotărât să stea. Și să apere Rusia cu atuurile ei. Atuurile ei, mai ales în această iarnă, înseamnă gaz și armată. Atacul asupra monedei rusești poate fi întors cu o strângere de robineți? Greu de crezut, pentru că șantajul la adresa Europei nu va face decât să exacerbeze lucrurile. Dar la nevoie, poate face și nebunia asta.

Să niveleze estul Ucrainei cu tancurile? Iarăși greu de crezut, pentru că acolo unde au dat greș Napoleon și Hitler e valabil și reversul monedei, iarna rusească fiind nemiloasă cu oricine. Dar la nevoie, poate face și nebunia asta.

Greu să fii în locul lui Putin. Și-a săpat singur groapa iar căile de ieșire nu prea mai există.

Greu va fi și pentru Rusia. Mă tem că în curând, un Putin rămas fără soluții va fi dat jos, iar cei care vor veni în locul lui nu vor reuși să ducă Rusia acolo unde ar fi trebuit de la început, spre valorile care respectă individul. Ba, chiar, dimpotrivă.

Vine iarna. Și nu o să fie deloc frumos.

Tagged with:  
Share →

2 Responses to Prăbușirea lui Putin

  1. adrian says:

    la sa se prabuseasca

  2. parbrize says:

    Greu sa se prabuseasca rusia, si greu sa cada putin, eu zic ca isi vor reveni, sunt o tara foarte puternica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card