Privesc cu uimire si tristete iesirea din grota a mogulilor, intr-un maret show de incordare a muschilor si de impingere a vointei electoratului pe panta “jocurile sunt facute”, si nu pot sa nu strang din dinti gandindu-ma la greselile capitale facute de Basescu in ultimii cinci ani, din cauza carora e pe cale sa piarda pe mana lui putinul pe care l-a reusit in ultimii 5 ani de lupta.

Dar poate ca merita sa invatam ceva din ele, pe principiul ‘cine invata din greselile altuia, e mai destept’. Asadar, cinci principii de management violate de Basescu, din ale carui greseli putem invata.

1.  Inconjoara-te de oameni mai destepti decat tine, respecta-i si asculta-i.

Basescu a reusit sa faca acest lucru la inceputul mandatului sau. Pleiada de consultanti si de executanti pe care a avut-o la indemana este fara precedent. Din pacate, in mai putin de 2 ani, a ramas fara aceasta echipa. Majoritatea au plecat dezgustati, altii au cazut prada intereselor dusmanilor, fara a fi sprijiniti in vreun fel de Presedinte. De la Plesu la Ionut Popescu, de la Saftoiu pana la Renate Weber, oameni de prima mana care nu au ramas pe pozitii si au fost inlocuiti de cele mai multe ori de oameni de calitate secundara.

In propriul partid, Basescu doar dicteaza, dar nu asculta. Acest stil de comunicare unidirectionala este exact ceea ce distruge un manager, oricat de bun ar fi acesta la inceputul carierei sale. Si asta pentru ca din echipa incep sa plece elementele de valoare, iar in al doilea rand chiar cei care raman nu mai au curajul sau motivatia sa gandeasca. Autoritarismul liderului duce la mediocritatea echipei. Iar asta s-a vazut dureros la Basescu, care ne-a cadorisit cu de-alde Udrea, Pogea sau Videanu si alte nulitati absolute.

2.  Asteapta, asculta si insuseste-ti criticile. Nu te inconjura de lingusitori.

Cel mai greu pentru un manager este sa asculte critici la adresa planurilor sau strategiilor sale. Fara indoiala, daca acestea razbat doar peste un zid foarte inalt ridicat de manager, este posibil ca modul in care sunt ‘aruncate’ inspre lider sa fie mai degraba violent. Iarasi, a asculta orice critica sau sugestie, te transforma intr-un om slab, intr-un Geoana.

Insa greseala majora a lui Basescu a fost ca nu s-a consultat indeajuns cu criticii sai. Cei care il criticau intr-un mod obiectiv, cei care poate nu faceau parte din echipa lui, cei care puteau veni cu o viziune proaspata, din afara cercului de apropiati. In schimb, au fost promovati lingusitorii, uneori chiar intr-un mod gretos. Vi-l imaginati pe Boc criticandu-si sau contrazicandu-si seful?

Fii atent la cei care au tot timpul ceva de comentat din echipa ta. Analizeaza-le la rece obiectiile. Incearca sa le intelegi motivele. Uneori vei vedea ca de fapt ei sunt mult mai implicati in ceea ce face firma ta decat cei care tac si dau din cap obedient la orice iti vine prin minte. Promoveaza-i, dar cu masura, pentru a realiza un echilibru intre autoritate si progres.

3. Invita-ti dusmanul la masa. Accepta micile compromisuri pentru a evita marile compromisuri

Foarte multi manageri nu sunt in stare sa comunice absolut deloc cu concurentii directi. Se ascund de ei, se crispeaza cand sunt in prezenta lor, prefera sa ii darame, sa ii minimizeze, crezand in mod gresit ca scufundandu-i se vor ridica ei insisi la suprafata.

Culmea e ca deseori ‘dusmanii’ nu se afla neaparat pe o traiectorie de coliziune cu interesele de management ale organizatiei, ci pe una tangenta, care poate fi armonizata. Asta inseamna ca va trebui sa iti armonizezi uneori strategiile pentru a le face si lor pe plac, urmand sa aveti amandoi de castigat. Dintr-un potential ‘dusman’, poti obtine un aliat, un partener de afaceri.

Incapacitatea lui Basescu de a atrage in mod clar langa el reprezentanti ai altor partide, insistenta cu care s-a promovat pe sine si pe propriul sau partid ca pe un Fat-Frumos al politicii romanesti este una dintre cele mai mari greseli, care au izolat complet PDL-ul pe scena politica, chiar si fata de factiunile din interiorul celorlalte partide care puteau fi atrase intr-un fel sau altul.

Micile compromisuri pot fi tinute sub control atat timp cat esti sigur si cat crezi in valorile companiei tale. Nu te teme de ele, atat timp cat ai o foaie clara de obiective care le justifica in mod punctual

4. Ai intotdeauna o buna relatie cu mass-media. Fa eforturi in acest sens!

Unii considera ca mass-media exista doar pentru a prelua comunicatele de PR si pentru a se entuziasma de evenimentele la care sunt aruncate trei croissante si doua mape de presa. Foarte multi manageri se tem de presa si sunt incapabili sa gestioneze o criza de imagine, fara a o amplifica prin actiunile lor. De aici si amenintarile cu darea in judecata la orice aparitie de comentarii critice (‘denigratoare’), care duc de fapt la o imagine mult mai proasta a organizatiei respective.

A fi prieten cu presa este o adevarata stiinta care iti poate aduce o promovare a imaginii firmei sau a produselor tale mult superioara (si mult mai ieftina) decat orice alt mijloc de comunicare a valorilor tale. A fi prieten cu presa inseamna a sti nu doar numele ziaristilor care conteaza pentru compania ta, dar si de a hrani in mod repetat relatiile cu ei. A-i invita deseori in spatiul tau apropiat (nu neaparat intim, de fapt preferabil nu intim), a le da in primul rand ceea ce cauta mai ales: informatia. In plus, inseamna a recunoaste si a promova acei ziaristi dispusi sa-ti ofere la schimb o imagine obiectiva asupra organizatiei tale, chiar intr-o forma putin critica. Lingusitorii carora le cumperi textele te vor injura la fel de vartos imediat cum opresti banii.

Pozitia de autoritate, dispret si superioritate pe care a afisat-o Basescu fata de presa nu a facut decat sa continue un stil comunistoid de a trata cu ‘cainele de paza’ al democratiei. Nu radeti de acest cliseu, o presa critica la adresa autoritatii este cel mai bun semn ca in tara respectiva exista democratie. Mai mult, Basescu nu si-a sprijinit prea mult nici suporterii din presa, pe unii luandu-i la refec la primul semn de obiectivitate. A pretins, dar nu a dat nimic. Exact asa cum fac cei mai multi manageri din Romania. Efectele se vad, multi ziaristi ‘vanduti’ mogulilor fiind impotriva lui Basescu pentru ca propria lui pozitie le justifica aceasta atitudine.

5. Fii flexibil. Nu te teme sa te repliezi la nevoie si sa avansezi rapid cand poti

Flexibilitatea unui organism viu, capacitatea lui de a se adapta la mediu sunt vitale. Acest lucru se aplica si in economie si in politica. Un manager care nu stie sa anticipeze conditiile pietei, sau macar sa reactioneze imediat la ele nu este un manager bun. Un manager care se incapataneaza sa aiba acelasi mesaj timp de 5 ani este un manager prost. Iar un manager care are pe foaia de parcurs aceleasi obiective de acum 5 ani este un manager dezastruos.

Basescu a pornit cu o foaie de obiective care a ramas nebifata dupa 5 ani. Propagandistic, poate pretinde ca a bifat destule. De fapt mesajul sau electoral, concentrat pe aceiasi oameni de acum 5 ani, arata ca nu a reusit sa avanseze deloc. Fara indoiala, anumite lucruri nu i se pot imputa. Insa daca in cinci ani in care a avut de partea sa o majoritate nu a reusit sa invinga un sistem, ba dimpotriva, l-a intarit, ce speranta sa ai ca va reusi in urmatorii cinci sa faca ceva?

Flexibilitatea in cazul sau insemna stiinta de a prelua ideile adversarilor, de a vedea unde poate achiesa la ele si unde poate supralicita, sau unde e musai sa se retraga. Gestul sau de a refuza un guvern Johannis a fost de departe cel mai stupid, in conditiile in care putea sa accepte acest prim-ministru numit chiar de PDL si putea negocia un guvern PDL-PNL (chiar daca oferta era refuzabila din cauze patriciene, era un mare castig de imagine).

Capacitatea de a admite ca poti pierde o lupta pentru a castiga razboiul este esentiala in management. Poti pierde o licitatie pentru ca ti-ai duce firma in ruina daca ai accepta conditiile, poti pierde un pitch sau un client sau o fantastica oportunitate de afaceri, doar pentru a-ti pastra un cash-flow pozitiv si o pozitie sigura in piata. Nu  e un capat de lume daca nu ai incheiat acel contract. Dar este un capat de lume daca te-ai incapatanat sa nu-l semnezi pentru motive care sunt de fapt secundare.

Sunt mai multe greseli de management facute de Basescu in ultimii 5 ani din care putem invata. Pana la urma, a pierdut tot ce a vrut sa faca doar din cauza incapatanarii sale feroce de a isi impune vointa. Nu vreau sa ma uit inapoi prea des, insa o Romanie in care guvernul Tariceanu era lasat sa functioneze cum trebuie impreuna cu PDL-ul era o Romanie care astazi nu era atat de tare in criza.

Nu e totul pierdut.

Daca stau sa ma gandesc la ce fel de manager este Geoana, cred ca urmatorii cinci ani vor fi si mai durerosi din acest punct de vedere. Ha.

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card