Greu de reactionat altfel decat cu ‘ucideti criminalul’ in fata unor grozavii de tip Breivik sau a ucigasului pistolar de la Perla. Celor care considera ca am incalca drepturile omului daca s-ar reintroduce pedeapsa cu moartea, le amintesc ca SUA au inca pedeapsa cu moartea si nu poti spune ca nu respecta drepturile omului, apoi ca respectiva Carta este o conventie si ca uneori ‘progresul’ n-are nicio legatura cu morala sau cu niste drepturi fundamentale, ci doar cu buna functionare a unei societati sofisticate.

Reactia normala a organismului social la vederea unei crime este de suprimare a vinovatului. Este o reactie instinctiva, venita din timpurile in care n-aveai cum sa tolerezi un individ care ii ataca pe membrii cetei sau tribului. Un astfel de individ era mai periculos decat orice, pentru ca se folosea de apartenenta la ceata pentru a-si duce la bun sfarsit crima. Iata de ce si azi, cand vedem un ucigas, prima noastra reactie – absolut normala – este sa-l ucidem. Motivatia interioara este clara: daca nu-l suprimam noi, ce ne face sa speram ca nu ne va suprima el pe noi?

Dar nu, s-a hotarat intre timp ca e dreptul lui sa ucida si sa ramana in viata. Sa fie hranit pana la adanci batraneti, ba chiar sa iasa de la puscarie peste vreo 20 de ani daca a fost cuminte. Vi se pare normal?

Sa vedem un pic. Daca pistolarul era surprins de un alt politist in timp ce isi impusca victimele, si era impuscat in cap, i se violau sau nu drepturile fundamentale? Daca fugea de la locul faptei si era urmarit de un politist care il soma si apoi il impusca in cap, i se violau sau nu drepturile fundamentale?

Ce anume se schimba in momentul in care criminalul cu sange rece vine si se preda de bunavoie? Ce anume se schimba in momentul in care nu da semne ca regreta ce a facut, ci dimpotriva, pretinde ca a avut asa, un moment de intunecare a judecatii?

Abolirea pedepsei cu moartea nu are cum sa fie justificata pe baza moralei – fie ea crestine (caci pacatosii cu voia sunt executabili si pasibili de moarte definitiva conform crestinismului), fie ea secular-progresiste. Nu exista niciun fel de moralitate superioara in a-l ierta pe un criminal cu voia de consecintele faptelor sale, de a-l baga la zdup pentru 30 de ani in care sa fie intretinut si mangaiat pe crestet pe banii victimelor – caci intreaga societate este victima a respectivului. Iar pedepsele cu viata se evita in ultimul timp tocmai pentru ca cei care le primesc nu mai au nicio justificare in a fi ‘cuminti’ la puscarie.

Cei care cauta vreo moralitate superioara in iertarea unui criminal (caci lipsirea sa de libertate si incarcerarea sunt o forma de iertare, nu de pedeapsa) au asadar, din punctul meu de vedere, o baza foarte subreda pentru a fi impotriva pedepsei cu moartea. Nu, printre drepturile fundamentale ale omului nu are ce sa caute dreptul de a-ti ucide cu sange rece semenii fiind sigur ca tu insuti vei scapa cu viata adca te predai la timp.

Si atunci? Sa reintroducem pedeapsa cu moartea?

Aici intervine ce am zis de la inceput: necesitatea bunei functionari a unei societati sofisticate. E usor de gasit vinovatul in cazul in care pistolarul vine si impusca in public. E usor sa reactionezi vehement impotriva unui politist care isi impusca sotia cu sange rece in fata altora, sau a unui neo-nazist care impusca zeci de oameni din pura ura.

Dar sunt sute de cazuri in care crima este ascunsa. In care la criminal se ajunge dupa o ancheta mai bine sau mai prost facuta si in care criminalul insusi poate scapa liber in timp ce este incarcerat un nevinovat. In altele, contextul e diferit: o sotie poate alege sa-si omoare cu sange rece sotul, cu 20 de lovituri de cutit. Scandalos? Nu si daca afli ca ala o batea de o snopea de zece ani de zile sau ca tocmai ii abuzase sexual copiii. Niste tineri de 19 ani pot omori in bataie un vagabond pe strada. Scandalos? Nu si daca vagabondul le violase o prietena.

Pentru ca nu mai traim intr-o simpla ceata, ci intr-o societate complexa, sunt nenumarate cazurile in care o crima facuta cu sange rece are un context in care pedeapsa cu moartea risca ar fi gresita din punct de vedere moral pentru ca risca sa incalce intr-adevar dreptul fundamental al omului – dreptul la viata: al celui nevinovat, al celui oprimat sau al celui lezat fundamental de un act criminal al victimei.

Buna functionare a societatii si eliminarea nenumaratelor cazuri de nevinovati condamnati pe nedrept sau de condamnari excesive, iata cele doua motive fundamentale care au necesitat abolirea pedepsei cu moartea. Lor li se adauga considerente de natura democratica, pentru impiedicarea regimurilor dictatoriale sa mai apara in Europa si sa isi lichideze oponentii pe tot felul de motive ‘legale’.

Deci sa tinem minte: n-are legatura cu morala, are legatura cu contractul social.

Personal as fi oricand de acord cu suprimarea fizica a criminalilor care au ucis cu sange rece – nu ca retributie, nici ca sperietoare, ci pur si simplu ca decizie de buna functionare a societatii, asa cum s-a abolit si pedeapsa cu moartea – dar numai in anumite contexte foarte bine definite, de genul celor doua cazuri citate la inceput. Insa odata ce deschizi cutia Pandorei, contextualizarea unei crime poate si ea scapa de sub control si se pot adauga treptat tot felul de alte motive pentru care e OK sa executi oameni.

Iata de ce, nu pe considerente de morala, ci pe considerente care tin de buna functionare a societatii nu pot fi de acord cu reintroducerea pedepsei cu moartea. Din doua rele, faptul de a-l tine pe criminal pe banii nostri pana la sfarsitul vietii lui in puscarie mi se pare raul cel mai mic, comparat cu riscul de a ucide nevinovati sau de a exacerba pedepsele.

Nu m-ar deranja insa ca de-alde Breivik sau pistolarul nostru de la coafor sa fie suprimati de catre colegii lor de puscarie. Insa aici intram deja pe alt taram…

Share →

One Response to Pedeapsa cu moartea sau viata?

  1. joyflint says:

    Daca un nebun face o crima, nu poti sa-l pedepsesti cu moartea.
    Daca un sanatos face o crima, nu-l omori dar il tii in viata din 2 considerente : Niciodata nu va plati indeajuns pentru fapta lui si in viata,i se poate dovedi acest lucru…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card