Superb de elocvent si totodata teribil de trist articolul scris de Cosmin Alexandru cu privire la Plecarea unei generatii.

Nu pot decat sa spun ca plecarea generatiei de valoare de astazi se produce ca la carte, nu cu disperarea anilor ’90. Se calculeaza atent sansele de reusita intr-o anumita tara, se antameaza afaceri care sa asigure venituri suficiente pentru un trai placut oriunde in Europa sau in lume, se vand la momentul potrivit lucruri si businessuri, se fac masterate si cursuri foarte utile pentru un job bine platit in afara, se planifica chiar un orizont clar de timp in care sa emigrezi.

N-am nicio indoiala ca acest fenomen se va amplifica in urmatorii doi ani, atat din lipsa de perspective din Romania, cat mai ales din cauza psihopatiei generale a publicului roman. Toti acesti oameni care pleaca nu pleaca din saracie, ci din disperarea de a fi inconjurati de milioane de oameni care se comporta ca niste fiare, care si-au pierdut nu doar bucuria de a trai cat si interesul fata de orice altceva frumos in viata. Si pleaca pentru a nu deveni ca ei, pentru ca nici copiii lor sa nu aiba de suferit, sa nu se transforme in bestiile nevrotice de care suntem inconjurati – sau cu care ne asemanam.

Generatia care vine din spate, cei de 20 de ani, n-are nici ea prea mari sperante in Romania. Daca noi eram militanti, ei sunt ori interesati de branduri si gadgeturi si țoale de firma, ori de profitul imediat si cu cat mai mic efort. Restul sunt analfabeti – atat in mod literal, cat si in mod extins, cultural, social etc., incapabili sa inteleaga la nivel minim ce se intampla in jurul lor. Putini dau dovada de o creativitate iesita din comun, dar acestia pleaca rapid din tara. Iata cum o tara bogata in resurse materiale isi permite sa piarda cea mai importanta resursa dintre toate: tinerii de valoare.

Asta e. Asa cum facem planuri de afaceri, asa facem si planuri de plecare: cu 4-5000 de euro pe luna poti trai foarte bine oriunde in Europa. Si sunt multi dintre cei de 30+ de ani care pot face acesti bani linistiti, intr-o tara civilizata, in care poate ca oamenii sunt mai reci dar cu siguranta mai amabili si mai linistiti, iar guvernul, desi contestabil, infinit mai putin corupt si incompetent.

Iti trebuie o foarte mare tarie sa ramai, desi unii ar numi asta mai degraba prostie sau orbire. Caci ultimul stinge lumina, nu?

Tagged with:  
Share →

2 Responses to Pe picior de plecare

  1. dracu says:

    hm, nu stiu cum sa va spun, da nici dintre cetatenii vestici nu-s teribil de multi aia care fac lejer 4-5000E/luna. iar pentru emigranti e un pic mai greu.

  2. zvoner says:

    Am fost eliptic: ma refeream la veniturile pe familie. Pentru ca in general se pleaca pe familii. In plus, e vorba de oameni deosebit de valorosi, care fac si in Romania peste 2000 de euro pe luna (ca familie).

    In rest, evident ca in Vest poti trai bine si cu mult mai putin decat atat. Un 2000 de euro e OK in multe zone (ca familie)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card