Ovidiu Maitec - statueta 

Anuntul mortii lui Ovidiu Maitec, cel mai mare sculptor roman de dupa Brancusi (conform International Herald Tribune si a altor zeci de ziare frantuzesti) a ocupat spatii ridicol de mici in gazetele romanesti. Motiv pentru care scriu de-abia astazi despre el.

De altfel, cel mai mare sculptor roman de dupa Brancusi nu are nici macar pagina de Wikipedia, iar imaginile operelor sale sunt cvasi-inexistente pe Internet.

Daca nu stiati nimic despre cel mai mare sculptor roman de dupa Brancusi (imi place sa repet chestia asta), cititi mai jos povestea vietii sale… Ca de altfel si a unei intregi generatii de artisti care au inceput sa creeze in tulburii ani ’50.

Timp de citire: 1-5 min. Satisfaction: uplifted spirit.

Priviti numai Bucurestiul. A fost construit mai mult spre a ne ascunde. Niciodata n-am construit spatii largi spre libertate, ca un liant între supravietuire si marile noastre traume.” 

Revolutia romana din 1989 a ucis, printre altele, si atelierul de lucru al artistului, impreuna cu 70 de sculpturi. Ca un avertisment al cenusii ce avea sa-i acopere opera in mintea contemporanilor.

Considerat de Mircea Eliade ca fiind “cel mai puternic urmas spiritual al lui Brancusi”, Maitec a practicat acelasi stil de sculptura, de data asta in lemn, in care spiritul lucurilor a fost mai important decat complicatia formei. Cam toata lumea i-a admirat operele, cu exceptia generatiei actuale, pentru care este un ilustru necunoscut.

“Un sculptor cu care orice tara s-ar putea mandri” (Art Guardian, 1971). Un sculptor al carui ferpar a fost publicat de Associated Press si preluat de marile ziare ale lumii.

Un sculptor de care stiu mai putin de 1% din romani, pe pariu.

Iata un interviu absolut superb cu acest om, practic povestea vietii sale, foarte pe scurt:  http://www.itcnet.ro/history/archive/mi2003/current8/mi22.html

Si articolul din International Herald Tribune: http://www.iht.com/articles/ap/2007/03/20/europe/EU-GEN-Romania-Obit-Maitec.php

Share →

2 Responses to Ovidiu Maitec sculpteaza acum in spirit

  1. [...] pacate, pe internet, la fel ca Ovidiu Maitec, unul dintre cei mai mari umoristi romani ai secolului XX este aproape inexistent. Lasand la o [...]

  2. un cautator says:

    va rog din suflet, pagina cu interviul nu este accesibila, unde as putea sa citesc acest interviu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card