19 ani e o varsta la care hormonii joaca atat de tare incat rareori mai apuci sa si gandesti. Iar daca in primii ani de viata ti se iarta toate tampeniile pe motiv ca ‘esti mic’, dupa ce treci de primul an de la majorat incepi sa inveti ca nu mai e chiar asa. Caci daca nu inveti, te-ai fript fratie, te-ai fript de-ti sar capacele.

Democratia asta a noastra originala face acusica 19 ani. Si-i i va sarbatori cu un nou Parlament, un nou Guvern, si o noua criza politica de proportii. Asta dupa ce toti hormonii crezuti si necrezuti au fost varsati precum laturile in capul nostru saptamani la rand, intr-o mizerie de campanie electorala care nu ne-a mai aratat cat suntem de balcanici, ci cat suntem de jos pe scara evolutiei umane.

Corect, circul politic nu l-am inventat noi. In multe tari latine lucrurile se desfasoara, in linii mari, la fel. La noi insa exista altceva, cu adevarat neaos. Si sinistru. Lupta asta pe baricade, imparteala asta in doua tabere ireconciliabile, in noi si ei, in Adevarati si Falsi, in Drepti si Strambi, in Frumosi si Urati.

Fara indoiala, si asta face parte din jocul politic. Dar macar in alte tari – nu in toate – mai apare din cand in cand cate unul care are cu adevarat un program si un interes fata de turmele care l-au votat. Iar in celelalte, stie macar sa isi asume responsabilitatea.

La noi insa, care pe carele asta, joaca asta de-a kaftul mioritic, urletele cu spume, prostitutia televizata si asmutirea unor paturi ale populatiei asupra altora nu se fac pentru o cauza nobila. Nu s-au facut nici in ’90, nici in ’92, nici in ’96 si nici in 2000. Nu se fac nici acum. Pentru ca la noi, tragic, actorii sunt cam aceiasi si de o parte, si de alta a prapastiei politice.

De aceea pentru mine este cu atat mai stupefiant sa vad oameni cu ochii iesiti din orbite declarand exaltati ca ‘daca vin aia la putere, s-a zis cu Romania!’, sau ca ‘sa-i dam jos, sa-i dam jos pe mafioti, ca nu se mai poate!’.

S-a zis cu Romania? Adica cum? Iesim din UE? Ne facem noi legi de-ale noastre si ii bagam pe dusmanii politici la zdup? Vine PSD-ul sa faca Guvernul si sa treaca prin Parlament legile care-i convin? Pai n-a facut asta in ultimii 2 ani?

Sa-i dam jos pe mafioti? Si sa vina cine? Mitrea? Hrebenciuc? Nastase? Adica mafiotii vostri sunt mai benigni decat mafiotii lor? Sa-i dam jos ca au furat! I-auzi nene. Ce-au furat? Cine? Aia care de 2 ani nu mai sunt la guvernare? Sau prietenii vostri patricieni pe care i-ati sustinut in ultimii 2 ani pe furis, ca un pustan onanist de 19 ani?

Acuzatiile zboara dintr-o tabara in alta, oamenii se inversuneaza, clovnii rai se improasca cu lichide la teve, iar sforarii bat satisfacuti din palme. Palmele alea grasute. 

Si ma uit cum oamenii incep iar sa se certe pe politica, cum iarasi sunt umflate sperantele in unii si ura in altii, cum iarasi cantitatea de rahat pe care suntem in stare sa o nastem ca popor depaseste toate recordurile la hectar si cum o dezbatere care ar trebui facuta in folosul cetatii, ca de-aia e politica, si in folosul poporului, ca de-aia e democratie, se transforma de fapt intr-un intens si mizerabil viol in care Romania este facuta posta de fiecare partid politic, cerandu-i-se printre dinti sa-i mai si placa!

Acum 19 ani de zile au murit mii sperand ca isi vor putea stabili singuri destinul. Ca vor fi liberi. Si ca isi vor folosi libertatea asta pentru a face toate acele lucruri pe care le vazusera la alte natiuni. Sigur, a fost multa naivitate. Sigur, am avut mult balast. Sigur, am venit de foarte departe.

Dar, desi astazi putem spune ce vrem, desi astazi putem citi ce vrem, desi astazi putem critica si lauda, desi astazi putem vota, desi astazi avem la indemana de toate si sta doar in puterea noastra sa lucram indeajuns de mult si bine ca sa ni le permitem, n-am fost in stare sa realizam macar un simplu lucru: sa nu ne mai uram unii pe altii. Sa nu-l mai privim pe celalalt ca pe un vierme care merita strivit. Ci dimpotriva, sa luam lucrurile cu calm, si in timp ce ne sustinem favoritii sa ne dam seama ca nici ceilalti nu sunt mult mai prosti, sau mult mai buni. Caci sunt cam la fel.

Ok, vine PSD la putere. Ei si ce? O sa ne bage pe toti la canal? Ok, ramane PNL la guvernare. Ei si ce, ceilalti au mai putini incompetenti? Ok, revine PD-L la guvernare. Ei si ce, mafia care ii sustine nu da bani si la ceilalti? De ce sa ne sarim in continuare la gat, la jugulara, pentru unii sau pentru altii?

In tarisoara asta, indiferent de ce s-a intamplat in Europa, s-a furat, se fura si se va mai fura atat timp cat va mai fi picior de roman intre granite. S-a mintit, se minte si se va minti, formatorii de opinie se vor prostitua in continuare tipand in gura mare ca de fapt nu e ceea ce pare, ei o fac din dragoste, iar sforarii isi vor vedea in continuare de marionetele lor care le aduc atata satisfactie.

Iertati-ma daca sunt cinic, dar votul vostru de duminica nu are alta valoare decat ca face ca acest sistem putred, mizerabil si canceros sa mearga mai departe asa cum e: nereformat, incompetent si sufocant. Vor uita de voi 4 ani (de fapt cam un an, caci e clar ca alegerile se vor repeta in 2009-2010) si isi vor vedea linistiti de treburi. Ba, speriati de uninominal, vor reveni grabiti la votul pe liste.

Caci ei, spre deosebire de noi, nu isi sar la jugulara. Ei nu sunt care pe care. Si nu sunt nici ori noi, nici ori ei.

Ei sunt pereni.

Votati atent, sa nu care cumva sa iasa ailalti!

Share →

2 Responses to Ori noi, ori ei. Care pe carele romanesc implineste 19 ani

  1. nicdan says:

    De fapt, toata ura asta, este de uz intern. De fapt nu se contesta ideologii, programe etc. Atunci de unde toata ura si inversnarea asta crancena? Din pozitia pe care ti-o confera votul. Daca iesi la alegeri, furi legal. Daca nu iesi, furi cu emotii (rare ce-i drept)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card