Citeam la Radu pe blog despre ce-ar putea sa faca Apple in viitor, avand in vedere ca au reinventat in ultimul timp computerele, industria muzicala, telefonia, distributia de software si multe altele. Radu opina ca se vor orienta spre camerele foto. Posibil. Kodak e, de exemplu, un cadavru din care cineva inteligent se poate infrupta pe indelete. Uitati de iPhone5. Un DSLR Apple cu design fabulos si o tehnologie revolutionara la interior ar face ceea ce Leica si altii n-au reusit in fotografia digitala – sa dirijeze banii ultra-pasionatilor catre scule extrem de high-tech, cu un profit pe masura. Apple are aici o baza uriasa de fani cu bani.

Dar eu as extinde un pic orizonturile.

Unul dintre cele mai inovatoare lucruri facute de Steve Jobs nu este nici iPhone-ul, nici iTunes-ul si nici macar vreuna dintre iteratiile de Mac. Este noul sediu Apple la care se lucreaza de ceva vreme, deocamdata la nivel de proiect.

Dar asta numai in cazul in care va inspira creatorii oraselor secolului XXI. Caci forma circulara orientata spre ecologia high-tech pe care o va adopta noul sediu Apple poate revolutiona masiv intreaga infrastructura umana daca este scalata la nivelul unui oras intreg.

Maniaci ai perfectiunii designului, normal ca Steve Jobs si oamenii sai au apelat la cea mai buna forma posibila pentru un sediu de firma cu mii de angajati: cercul. Dar au mai facut ceva: au pastrat toate etajele aproape de pamant, eliminand astfel atat necesitatea unor lifturi costisitoare, cat si costurile legate de structurile de rezistenta necesare unor cladiri inalte. Este o cladire care respira aproape de verdeata, de pamantul atat de revigorant.

Dar ma pierd in detalii. De ce cred ca acesta este cel mai revolutionar lucru facut vreodata de Jobs? Pentru ca are potentialul de a schimba definitiv modul in care sunt cladite orasele lumii. Iar, pe cale de consecinta, modul in care ne ducem viata noi toti, practic neschimbat de sute de ani.

Dar despre asta, cu o alta ocazie, sper eu cat mai curand! ;)

Pana atunci, daca Apple va inaugura noul sediu pana spre 2015, ar putea trece apoi la un alt nivel. Cum pana atunci va avea vreo 400 de miliarde de dolari la tescherea… cerul este limita.

Tagged with:  
Share →

8 Responses to Orasul ca un mar

 1. “Every single window on this building will be round. And we cannot let people open the windows. If they do it, they will screw things up”

  Steve.

 2. mynsc says:

  Call me a hater, insa cam singurul lucru cu adevarat inovator la Apple e strategia lor de marketing, care ar trebui intr-adevar predata la orice facultate din domeniu.

  In rest, au “atacat” de fiecare data piete deja existente, insa de obicei tinere si au aplicat mai sus mentionata strategie. E adevarat ca au si venit cu produse de calitate, care au impulsionat respectiva piata, insa a fi inovator e cu totul altceva.

  Iar in ultima vreme merg mai mult din inertie. iPadul (ultimul produs nou al firmei), in prima sa versiune cel putin, NU a fost un produs de calitate si nici macar inovator, venind dupa o gramada de alte modele lansate de aproape orice firma de tehnologie care se respecta. Insa a fost si este un best-seller datorita acestei inertii si datorita modului in care a fost “vandut” publicului.

  Si-s curios in ce fel “au reinventat in ultimul timp computerele”? Chiar nu-mi dau seama… singurul lucru care-mi vine in minte e ca au reusit sa pacaleasca oamenii in a cumpara 4 giga de iRAM pt 400 bucks cand pe newegg de exemplu e 30 de dolari bucata. True story.

  Anyway, afirmatia asta a ta imi aduce aminte de London Games Conference de anul trecut in care Steve Jobs a a fost votat drept cea mai influenta persoana din domeniul jocurilor, depasind adevarati giganti precum Tim Berners-Lee (!), Gabe Newell, Shigeru Miyamoto, Will Wright si altii.. Personality cult indeed.

 3. zvoner says:

  @mynsc, ca un fan Android care se fereste ca de naiba de produsele Apple (imi place sa fiu un spirit liber, atat cat se poate), nu cred ca ai de ce sa ma suspectezi de cult al personalitatii fata de Jobs. Poate sa depuna marturie Mester, de mai sus – cum il prind, cum fac misto de iPhone-ul lui.

  Dar asta nu inseamna sa intri in tabara cealalta, a celor care neaga orice a facut Apple pe motivul fals al ‘marketingului’.

  Cum adica ce anume a inventat Apple in domeniul computerelor? Poate te-a derutat expresia ‘in ultimul timp’ – ma refeream la ultimele decenii, adica cele in care a inceput sa existe Apple. Sa-ti reamintesc ce a facut Jobs in domeniul computerelor personale? In domeniul interfetei-utilizator? Ca practic le-a inventat? As fi redundant, sunt sigur ca iti poti aduce aminte, sau cel putin cauta pe net daca n-ai apucat acele vremuri. Fara Jobs n-ar fi existat nici Gates, cel putin nu la nivelul la care a ajuns si el si Windows-ul lui.

  Iar daca vrei un exemplu mai apropiat, vezi impactul din ce in ce mai mare al tabletelor – intre care iPad are o cota de piata covarsitoare. Si ele sunt computere, iar abundenta de software dedicat va face treptat redundante netbook-urile si, intr-un final, laptopurile. A inventat Jobs tableta? Nu. A reinventat-o, facand-o sexy? Cu siguranta.

  De acord ca se exagereaza cu atribuirea unei aluri de-a dreptul magice lui Jobs, insa la o analiza detaliata vei observa ca pana si premiul primit pentru jocuri vine in urma muncii de pionier de la Pixar, munca transferata in domeniul jocurilor actuale si fara de care inca ne-am fi zbatut in animatii 3D demne de anul 2000.

  Daca vrei, Jobs seamana foarte mult cu Tesla. N-a inventat el toate lucrurile, dar multe idei le-a dus extrem de sus, acolo unde nimeni dintre concurentii sai nu s-ar fi gandit sa le duca. Iar asta da roade, dincolo de retardatii care stau o saptamana in fata magazinelor Apple ca sa-si ia primii urmatoarea iteratie de tableta.

 4. mynsc says:

  Pai da, m-am gandit desigur la perioada mai recenta, de cand cu a doua revenire a lui Jobs. Nu se poate nega influenta enorma pe care a avut-o Apple in primii ani ai PCurilor. Insa era cu totul alta companie pe vremea aia, la fel cum Microsoftu de acuma nu mai seamana aproape deloc cu Microsoftul de dinainte de 2000. Culmea e ca seamana Apple-ul curent. Insa asta-i alta poveste, care prezic ca va iesi cu adevarat la suprafata in anii urmatori, in special in UE.

  Cat despre iPad, raman la parerea mea mai de sus. Inainte de lansarea acesteia, cam orice companie care se respecta iesise cu macar un model de tableta. Deci nu e vorba ca altii nu au avut aceasta “viziune”. Si nici nu e vorba ca iPad, la lansare, a fost vreo tableta 2.0 sau o reinventie … a fost aproape identica cu o gramada de alte modele aparute inainte. E vorba ca altii nu au stiu cum sa faca publicul chiar sa-si doreasca un astfel de produs. Adica marketing, personality cult si inertie venita de la iPhone.

  Nu neg influenta Pixar asupra jocurilor, insa sa dai un astfel de premiu unui om care a condus indirect o companie care indirect a influentat intr-un anumit grad un fragment din ce inseamna un joc, mi se pare cam ridicol. Mai ales tinand cont de ce concurenta avea si anume oameni infipti pana la gat direct in industrie. Avand in vedere ca premiul a venit la putin timp dupa moartea sa, eu spun ca e destul de clar ce s-a intamplat acolo.

  Si ca sa fiu si on-topic, nu prea inteleg ce e atat de special la sediul asta. Cam toate companiile mai marisoare au astfel de sedii, cu putine etaje, parcuri prin jur si cu tot felul de servicii incluse in-house. Vezi Googleplex, Microsoft Redmond Campus sau IBm Armonk HQ ca sa dau exemple din acelasi domeniu.

 5. zvoner says:

  @mynsc pai citeste mai pe indelete despre el si ai sa afli :)

  Nu e prima cladire de acest gen, insa e prima sub forma de cerc si cu un concept extrem de solid care ii sta la baza: scalabilitatea.

  Oricum, la cata purcoiul de bani va avea Apple la dispozitie in urmatorii trei ani (caci orice fac in urmatorii trei ani, ei oricum vor scoate niste profituri incredibil de mari), sunt chiar curios in ce directii ii vor duce.

 6. joyflint says:

  Poate intramurros, o livada de meri.

 7. Dli says:

  Wow, sunt foarte curios cum ar arata in realitate marul acela, sa-l vezi tu in fata ta :D oricum buna idee!

 8. fish says:

  pina la inlocuirea laptopurilor mai e muuuult. nu poti scrie cu 2 miini (adica repede) pina nu-ti creste cea de-a 3-a care sa-ti tina tableta.
  plus, in cadrul “statiilor de lucru” tableta e inutila – ai nevoie de un ecran pe care sa vezi mai mult decit un browser, itune si alte distractii.

  ai nevoie de o putere de procesare pt un client de email, ai nevoie de deschis un document, editat & so on… si aici intervine capacitatea de miniaturizare (cpu puternic in acelasi spatiu mic al tabletei) – ceea ce pt moment, nu e cazul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card